Darmkanker
Bij mijn vader van 83 is darmkaker geconstateerd, met uitzaaiingen naar buikvlies en bijnier. Zij gaan hem opereren om de kanker weg te halen, en hij krijgt een stoma, voor de rest is geen behandeling meer zegen ze. Voor de uitzaaingen kunnen niets meer doen. Is er echt geen behandeling meer. Heeft iemand een suggestie.
2 reacties
Wanneer de uitzaaiingen in het buikvlies niet te groot in aantal en of individuele omvang zijn, zou anders de zware HIPEC operatie overwogen moeten worden. Dit is de enige chirurgische ingreep die een redelijk kans biedt om buikvliesuitzaaiingen om zeep te helpen. Voor deze operatie stond vroeger een leeftijdsgrens van 70 en hoewel artsen tegenwoordig meer naar het totale plaatje kijken, weet ik vrij zeker dat zij iemand van 83 niet meer willen bloot stellen aan de risico's en lange hersteltijd van deze operatie. Bovendien is er ook nog een issue met die bijnier.
Een relatief nieuwe procedure om progressie in de buikholte af te remmen (niet te genezen) is PIPAC. Hierbij wordt via een kleine kijkoperatie een onder druk staande chemonevel (aerosol) in de buikholte gepompt. Kost een patient 1-2 dagen ziekenhuis en de procedure kan/moet tot vier keer toe herhaald worden met een paar weken rust er tussenin. In Nederland wordt deze procedure (uitgevonden in Duitsland, Bochum) niet aangeboden en verzekeraars zullen dekking waarschijnlijk weigeren onder het mom van "niet- wetenschappelijk" bewezen (bij darmkanker). Naast Bochum zou je informatie kunnen inwinnen te Gent (voor meer info: stuur mij een prive bericht). Ook hier geldt dat er een grens is aan de mate van kanker in de buikholte, maar deze is hoger dan bij HIPEC en omdat de procedure veel lichter is, maakt je vader misschien nog een klein kansje op deze ingreep.
Blijft over chemo, maar het is heel erg vraag of je vader de bijwerkingen aan kan en het überhaupt iets doet. Verder is immuuntherapie erg in opkomst. Of dat iets kan zijn voor je vader zou ik meer details moeten weten, los van de vraag of je er in Nederland aan kan komen. Weet jij of de tumorcellen laag of hoog gedifferentieerd zijn? Ook wel uitgedrukt als MSI of MSS? Ongeveer 5% is MSI-H en heeft goede kansen tegenwoordig daarmee.
Helaas kan ik je dus geen reële hoop meer bieden, maar ik ben altijd bereid om mee te denken. Overweeg verder een second opinion bij b.v. prof Miriam Koopman van het UMC (Utrecht), zij heeft veel kennis van buikvlieszooi.