Darmkankermaand; aandacht voor erfelijke darmkanker

Openbaar gesprek
12 maart 2021 om 17.55,
gewijzigd 12 maart 2021 om 18.05
352 x gelezen

Internationaal is maart als darmkankermaand uitgeroepen. Darmkanker is een veel voorkomende vorm van kanker in Nederland en staat voor zowel mannen als vrouwen op de derde plek als meest voorkomende kankersoort. In 2020 zijn bijna 12.000 nieuwe patiënten met darmkanker gediagnosticeerd. 

Wat echter niet veel mensen weten is dat darmkanker erfelijk kan zijn. Ca. 5 % van de mensen die darmkanker hebben (gehad) komt door een erfelijke oorzaak. De Stichting Lynch Polyposis heeft daarom een animatie laten maken. Dit filmpje (zie hieronder)  wordt aan heel veel ziekenhuizen en huisartsenpraktijken aangeboden om op hun wachtkamerschermen in de gehele maand maart vertoont. 

Daarnaast heeft de Stichting ook een illustratiekaart ontwikkeld waar met plaatjes en weinig tekst het meest voorkomende erfelijke darmkankersoort (Lynch-syndroom) wordt uitgelegd. 

1 reactie

Ik kreeg dikke darmkanker met uitzaaiingen toen ik 45 jaar was. Ik wist niet dat darmkanker erfelijk kon zijn en ik vond het dan ook vreemd dat hij mij verwees naar een klinisch genetisch centrum voor een erfelijkheidstest. Er kwam in mijn familie weinig darmkanker voor, dacht ik. Wel had een oudtante  ooit baarmoederkanker gehad. Mijn moeder had wel al relatief jonge leeftijd poliepen, maar gelukkig geen darmkanker. Mijn opa was op 52-jarige leeftijd overleden aan lever- en alvleesklierkanker.
Helaas bleek de DNA-test positief te zijn en bleek ik drager te zijn van het Lynch-syndroom; een erfelijke aandoening met hoog risico op darmkanker en baarmoederkanker. 
De hele familie van mij is in kaart gebracht en 'uitgenodigd' voor een gesprek bij de klinisch geneticus. Een paar familieleden hebben zich genetisch laten testen op het Lynch-syndroom. De familieleden die weten dat zij ook drager zijn van het Lynch-syndroom, hebben regelmatig (elke 2-3 jaar)  darmonderzoeken. Bij hen wordt gelukkig darmkanker voorkomen door tijdig poliepen weg te halen waaruit darmkanker kan ontstaan.

Ik krijg naast de jaarlijkse colonoscopie nog een bloed-, lever-, en baarmoederonderzoek. Ik heb jarenlang de uitslag van deze onderzoeken altijd spannend gevonden. De angst dat kanker terugkomt is toch altijd aanwezig. Inmiddels ben ik aan de jaarlijkse onderzoeken gewend geraakt.

Laatst bewerkt: 12/03/2021 - 18:47