overlevingskans darmkanker beter na aspirine?

Openbaar gesprek
11 januari 2015 om 20.54,
gewijzigd 2 februari 2018 om 23.41
2696 x gelezen
Ik zou graag willen weten of er door behandelende dokters wel eens aangekaart wordt dat er sterke medisch-wetenschappelijke aanwijzingen zijn dat een behandeling met aspirine in lage doses (80-100mg per dag) een gunstig effect heeft op de overlevingskansen bij patiënten met niet-uitgezaaide dikkedarmkanker?
Er zijn in de medische literatuur veel artikelen, ook van heel recente datum, die laten zien dat patienten met stadium III (= aangetaste lymfeklieren, geen uitzaaiingen in lever etc), die na de diagnose dagelijks heel lage doses aspirine gebruiken, mn degene die dat daarvoor niet gebruikten, een aanzienlijk betere overlevingskans hebben. Momenteel loopt er een heel groot onderzoek dat speciaal gericht is op deze vraag, maar een rapport wordt niet voor 2018 verwacht. De tot nu toe gepubliceerde aanwijzingen komen als ' bijvangst' van studies die zich op de eerste plaats op een andere vraag richtten.
Google maar eens: Aspirin and COX-2 inhibitor use in patients with stage III colon cancer. (Engelstalige samenvatting).
Het interessante van deze studie is dat van 799 patienten die gevolgd werden er 75 tijdens en na de chemo voortdurend aspirine gebruikten. Deze patienten werden 6,5 jaar gevolgd. En wat bleek? Wanneer de 5-jaars overleving in beide groepen (aspirine-gebruikers en niet-gebruikers) werd vergeleken dan was in de gebruikers groep het risico op overlijden in die 5 jaar, 37% lager. Het risico op of dood of kanker-terugkeer was 32% lager.

Een andere, studie uitgevoerd in Schotland, bestudeerde de gegevens van 2999 patiënten, met een gemiddelde leeftijd van 73 jaar, en keek naar welke factoren van invloed zijn op het risico van overlijden. Leeftijd, locatie van de tumor en stadium van de tumor waren, niet onverwacht, factoren die ook het risico beïnvloedden. De groep die Aspirine gebruikte ( in doses van maar 75 milligram per dag) noteerde 33% minder sterfterisico. En wanneer alleen gekeken werd naar sterfte door kanker was het verschil met de niet-gebruikers zelfs 42%. Dit artikel uit 2013, eerste auteur C. McCowan, gepubliceerd in 2013 in het blad European Journal of cancer volume 49 pagina 1049 tot 1057 heeft als titel (schrik niet van de lengte van de titel): Use of aspirin post-diagnosis in a cohort of patients with colorectal cancer and its association with all-cause and colorectal cancer specific mortality.

Dit zijn toch onderzoeken die je aan het denken zetten.

Maar er zijn er nog meer, ook een heel recente die in Nederland is uitgevoerd. Daarover later meer. Maar eerst een heel recente studie, gepubliceerd in december. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25503181 Vergeleken met niet-aspirine gebruikers rapporteren deze onderzoekers een risicoreductie van 62%. (Hazard Ratio =0,38). De groep was relatief klein, dan is de nauwkeurigheid, de zekerheid dat het gevonden percentage dicht bij de werkelijkheid zit nooit zo groot. Maar toch kon men met een zekerheid van 95% stellen dat de het risico op overlijden tussen 17 en 84% lag ten opzichte van de groep niet gebruikers. Dat is dus een significant lager risico.
Al veel eerder, bijvoorbeeld 2009 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2848289/ kwam men tot soortgelijke conclusies. 12 jaar volgen van 1279 patienten waarvan er 549 chronisch aspirine gebruikten. 29% minder kans op overlijden als gevolg van de kanker bij degenen die na de diagnose aspirine gingen gebruiken. Geen verschil gemeten bij wie al voor de diagnose aspirine slikten. Theorie: die laatste groep is kennelijk ongevoeliger voor een evt beschermend effect en voortzetting van aspirine gebruik heeft geen invloed.

Op het vliesje van tumorcellen komen allerlei eiwitten voor. In deze, maar ook in verscheidene andere studies wordt gezien datatienten die in overmate het eiwit ' COX 2' op dat vliesje hebben vooral baat blijken te hebben bij het aspirine gebruik. Dat zou, als dit bevestigd wordt in nog meer onderzoeken, aanleiding kunnen zijn om alle patienten te onderzoeken op aanwezigheid van dit eiwit waar aspirine mee reageert. Degenen die dit eiwit hebben zouden dan op aspirine gezet kunnen worden, want het lijkt er op dat bij die groep het risico met wel 60 tot 70% verlaagd wordt.
Ik vind het opmerkelijk dat er op fora zoals dit wel altijd gevraagd of gedicussieerd wordt over het nut van allerlei, laat ik het maar wat bizondere therapieen noemen, zoals cannabis of hoge doses vitaminen, terwijl het nut van aspirine nooit aan de orde lijkt te komen. Er is in de serieuze medische literatuur toch veel over beschreven en het lijkt er toch sterk op dat aspirine in lage doses beschermend werkt tegen sterfte als gevolg van de kanker.

Voor degenen die al bloedverdunners gebruiken of een gevoelige maag hebben, of voor bijvoorbeeldreuma behandeld worden met ontstekingremmers (bv Brufen) en voor bejaarden is het overigens wel aan te bevelen om ook maagzuurremmers er bij te gebruiken. Ga overigens nooit aspirine gebruiken zonder je dokter er van op de hoogte te stellen!! Hij of zij zal zeggen dat er onvoldoende bewijs is voor de werkzaamheid. Maar als dat bewijs er komt, dan zijn we minimaal 3 of 4 jaar verder. Hoewel de aanwijzingen heel sterk zijn, is het inderdaad zo dat er strikt genomen nog onvoldoende bewijs is. En er wordt onderzoek gedaan, dat betekent dus dat de resultaten toch kunnen tegen vallen. De aanwijzingen die ik hierboven noem laten ook zien dat het in het gunstigste geval gaat om een verlaging van het risico. En die verlaging gaat helaas niet naar nul procent risico. Dus geen wondermiddel, daarvoor moet je naar kruidendokters.

Er zijn nog meer studies dan ik hier boven heb aangehaald, daarover later meer.





48 reacties

Hoi Manvan,
ik ben wel erg geinteresseerd in die andere studies. Wiode het eigenlijk wel proberen, maar mn oncoloog segt natuurlijk niet bewezen. Vraag me af of het zin heeft om het tijdens de chemo al te slikken, en wat de risico's zijn, of er risico's zijn aan een oage dosis asperinel
ik weet dat het ook gezegd wordt over voorkomen van miskramen, maar ook daar is geen doorslaggevend bewijs voor.

groeten,
Annemiek
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
In de studie uit 2009 staat het volgende:
After a median follow-up of 11.8 years, there were 193 total deaths (35%) and 81 colorectal cancer−specific deaths (15%) among 549 participants who regularly used aspirin after colorectal cancer diagnosis, compared with 287 total deaths (39%) and 141 colorectal cancer−specific deaths (19%) among 730 participants who did not use aspirin. 

Dit betekent toch dat bij aspirine gebruikers  15% van de mensen overleden zijn aan darmkanker, terwijl bij niet aspirine gebruikers dit 19% was, da's maar 4%. Wat mis ik?
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dank voor je reactie Annemiek.
'Doorslaggevend bewijs' zoals ik al probeerde aan te geven is er niet. Iha vindt men bewijs ddorslaggevend als er tenminste 2 studies zijn waarin een grote  groep patienten die geselecteerd is op de belangrijkste kenmerken, aselect in 2 groepen verdeeld, de ene die het te onderzoeken middel gebruikt en de ander groep een 'nep'middel, dat niet van het echte is te onderscheiden. Noch de patienten, noch de artsen mogen tijdens het onderzoek weten wie het echte, en wie de nepper (placebo) gebruikt. Na een vooraf bepaalde periode wordt dan de balans opgemaakt. Dan moet er nog wel gecorrigeerd worden voor eventuele verschillen in de kenmerken van de 2 groepen. Stel dat de ene groep gemiddeld ouder was, of vaker rectumcarcinoom (waarvan bekend is dat het een slechter prognose heeft). Dan zijn de groepen wat 'uit balans', en zou het niet eerlijk zijn om domweg de kale percentages overledenen te vergelijken. Ook kan hetzo uitpakken dat de ene groep gemiddeld wat langer of korter gevolgd werd in de tijd. De patienten beginnen in zo'n onderzoek namelijk niet allemaal op dezelfde dag, het kan soms meerder jaren voordat alle patienten begonnen zijn. Met statistische methoden kun je voor variaties tussen beide groepen,  waarvan bekend is dat ze de kans op overlijden beinvloeden, corrigeren. 
Na deze eventuele correcties voor variaties tussen de 2 groepen kan de definitieve analyse plaats vinden. In dit soort onderzoek wordt voordat de eindanalyse plaats vindt, dus nog voordat de 'code' gebroken wordt, al bepaald voor welke variaties eventueel gecorrigeerd gaat worden. Als er bij de eindanalyse een significant verschil wordt gevonden ( en wanneer het significant mag heten is ook al van te voren vastgelegd), pas dan concludeert men voorzichtig dat het gevonden verschil niet op een toevalsbevinding berust. Dus dat het gevonden verschil veroorzaakt is door het medicijn. 

En dan nog het liefst in tenminste nog een tweede studie, die onafhankelijk, dwz andere onderzoekers, ziekenhuizen etc is uitgevoerd die hetzelfde resultaat laat zien. 
Een lang antwoord, Ik weet het. 

De 15 procent ten opzichte van de 19% mag je om bovenstaande redenen niet 'zomaar'  op elkaar delen of aftrekken. De getallen zijn gecorrigeerd voor de verschillen (variaties) tussen de 2 groepen. Dat heet een multivariate analyse. Uit die statistische analyse bleek dat de aspirine gebruikers In vergelijking met de andere groep een risico van 71% hadden, dat is een RELATIEF verschil van 29%. Voor het goede begrip: dat betekent dus NIET dat 71% overleed, maar dat er  relatief minder overleden. Tegenover elke 10 overledenen in de ene groep stonden er ongeveer 7 in de andere groep.

Het ongecorrigeerde ABSOLUTE verschil hier gemeten is idd 4%. Om appels met appels te vergelijken moet er wel een correctie worden uitgevoerd en dat levert een RELATIEF verschil op van 29%. Van de 100 patienten met stadium III dikkedarm kanker zijn er na 5 jaar nog zo'n 60 kankervrij in leven. Als, ik herhaal ALS , toevoegen van aspirine echt een risico- verbetering van zo'n 30% teweeg ZOU brengen dan zouden dat er 72 zijn. 

Is er risico aan het jarenlang gebruiken van aspirine in zulke lage doses ( 100 milligram, een 'gewoon' aspirinetablet voor pijn en koorts bevat 500 milligram)? Ja, aan elk medicijn kleven risico's, hier is het risico heel klein maar nooit nul. Het is met name een klein risico op maag/dunne darm zweertjes en bloedinkjes. Een risico op ernstige bloedingen is nog kleiner, maar niet nul en als maar genoeg mensen het gaan gebruiken dan zul je zien dat het af en toe optreedt. Net zoals bij de staatsloterij, het 'risico' om miljonair te worden is klein, maar haast elke maand gaat iemand er met de miljoenen vandoor. Vanwege die kleine kans doen mensen mee. 

Vandaar: bijvoorbeeld bejaarden of degenen die al regelmatig ontstekingremmers gebruiken, of mensen die sowieso al maagzweertjes hebben (gehad) moeten oppassen. Wanneer die echter een maagzuurremmer er bij gebruiken is het risico weer aanzienlijk kleiner. De bijsluiter van aspirine geeft meer informatie. Daarom mijn advies: laat het je arts weten als je overweegt kinderaspirine te gaan gebruiken. Denk alsjeblieft niet: als een lage dosis goed is zal een hoge dosis wel beter zijn! 

Ja, die oncoloog die antwoordt dat het niet bewezen is, maar vraag hem of haar wat hij zijn vrouw zou aanbevelen als ze met stadium III dikke darmkanker geconfronteerd zou worden. 

Het heeft zeker geen zin om het tijdens de chemo al te gebruiken. Chemo Is giftig voor kankercellen. Het lijkt er op, m.i. zelfs heel sterk, maar geen 'doorslaggevend' bewijs, dat LAGE dosis aspirine de kans op uitzaaiingen verkleint en daarmee de kans op overleven vergroot.


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
JAMA Intern Med. 2014 May;174(5):732-9. doi: 10.1001/jamainternmed.2014.511.Expression of HLA class I antigen, aspirin use, and survival after a diagnosis of colon cancer.Reimers MS1, Bastiaannet E2, Langley RE3, van Eijk R4, van Vlierberghe RL1, Lemmens VE5, van Herk-Sukel MP6, van Wezel T4, Fodde R7, Kuppen PJ1, Morreau H4, van de Velde CJ1, Liefers GJ1.Author informationAbstractIMPORTANCE:

Use of aspirin (which inhibits platelet function) after a colon cancer diagnosis is associated with improved overall survival. Identifying predictive biomarkers of this effect could individualize therapy and decrease toxic effects.

OBJECTIVE:

To demonstrate that survival benefit associated with low-dose aspirin use after a diagnosis of colorectal cancer might depend on HLA class I antigen expression.

DESIGN, SETTING, AND PARTICIPANTS:

A cohort study with tumor blocks from 999 patients with colon cancer (surgically resected between 2002 and 2008), analyzed for HLA class I antigen and prostaglandin endoperoxide synthase 2 (PTGS2) expression using a tissue microarray. Mutation analysis of PIK3CA was also performed. Data on aspirin use after diagnosis were obtained from a prescription database. Parametric survival models with exponential (Poisson) distribution were used to model the survival.

MAIN OUTCOMES AND MEASURES:

Overall survival.

RESULTS:

The overall survival benefit associated with aspirin use after a diagnosis of colon cancer had an adjusted rate ratio (RR) of 0.53 (95% CI, 0.38-0.74; P < .001) when tumors expressed HLA class I antigen compared with an RR of 1.03 (0.66-1.61; P = .91) when HLA antigen expression was lost. The benefit of aspirin was similar for tumors with strong PTGS2 expression (0.68; 0.48-0.97; P = .03), weak PTGS2 expression (0.59; 0.38-0.97; P = .02), and wild-type PIK3CA tumors (0.55; 0.40-0.75; P < .001). No association was observed with mutated PIK3CA tumors (0.73; 0.33-1.63; P = .44).

CONCLUSIONS AND RELEVANCE:

Contrary to the original hypothesis, aspirin use after colon cancer diagnosis was associated with improved survival if tumors expressed HLA class I antigen. Increased PTGS2 expression or the presence of mutated PIK3CA did not predict benefit from aspirin. HLA class I antigen might serve as a predictive biomarker for adjuvant aspirin therapy in colon cancer.


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dit zal voorlopig mijn laatste bijdrage zijn aan deze discussie die ik vnl met mezelf heb gevoerd. Het is een meta-analyse, dat is een methode om de resultaten van verschillende studies te combineren. Het voordeel is dat je dan over een veel groter aantal patienten gegevens hebt en er, statistisch gezien, meer betrouwbare en nauwkeurige conclusies getrokken kunnen worden. Het blijft natuurlijk zo dat het een analyse is gebaseerd op zogenaamde retrospectieve data, dwz het  zijn bijvangsten van andere studies of het zijn 'kaartenbak studies'.

 Een prospectieve, gerandomiseerde studie is onderweg (ASCOLT trial, google het maar) , maar dat duurt te lang voor ons om op de resultaten te wachten. Ik vind de gegevens die er nu al verzameld zijn voldoende vertrouwen geven. Het risico van langdurig kinderaspirine slikken nemen we dus en we hopen daarmee de kans op overleven met zo'n 25% te verbeteren (relatieve kans,! dwz als de kans op overlijden anders 30% zou zijn, dan zou het met aspirine 22,5 % zijn) . Als de conclusies ik tot nu toe in vrijwel alle literatuur gevonden hebt,  tenminste bevestigd worden in prospectief onderzoek. En dus WAAR zijn. Wat werkelijk WAAR is, weet alleen OnzeLieveHeer. Een publicatie in GUT is ongeveer het hoogste wat er op maag-darm-leverziekten gebied te bereiken valt, dus deze studie is technisch goed uitgevoerd, geanalyzeerd en gerapporteerd. Dat is wat je mag verwachten van een publicatie in GUT.
Kijk naar de conclusies en neem ze mee in je overleg met je dokter. Altijd je dokter op de hoogte stellen als je medicijnen langdurig wilt gaan gebruiken. hoor zijn of haar advies aan en maak je eigen keuze. aspirine 100mg is overigens online te bestellen bij bv kruidvat.

Gut. 2014 Sep 19. pii: gutjnl-2014-308260. doi: 10.1136/gutjnl-2014-308260. [Epub ahead of print]Aspirin use after diagnosis but not prediagnosis improves established colorectal cancer survival: a meta-analysis.Li P1, Wu H2, Zhang H3, Shi Y4, Xu J5, Ye Y5, Xia D5, Yang J6, Cai J7, Wu Y5.Author informationAbstractOBJECTIVE:

The objective of this meta-analysis was to systematically assess the survival benefit of aspirin use before or after diagnosis for patients with colorectal cancer (CRC).

DESIGN:

Relevant studies were identified through searching PubMed, Embase and Cochrane databases before May 2014. Two investigators extracted data independently for baseline characteristics and outcomes from the included studies. Either a fixed-effects or a random-effects model was derived to composite the pooled HR for overall mortality and CRC-specific mortality of CRC.

RESULTS:

Seven studies on postdiagnosis aspirin therapy and seven studies on prediagnosis aspirin use were finally included in this meta-analysis. The overall survival benefit associated with postdiagnosis aspirin use represented an HR of 0.84 (95% CI 0.75 to 0.94). This effect was observed both in colon cancer (HR=0.78, 95% CI 0.64 to 0.96) and in rectal cancer (HR=0.90, 95% CI 0.83 to 0.98). Besides, the survival benefit of postdiagnosis aspirin use appeared to be confined to those patients with positive prostaglandin endoperoxide synthase 2 (PTGS2, also known as cyclooxygenase-2, COX-2) expression (HR=0.65, 95% CI 0.50 to 0.85) and with mutated PIK3CA tumours (HR=0.58, 95% CI 0.37 to 0.90). Aspirin use postdiagnosis was not associated with CRC-specific mortality (HR=0.77, 95% CI 0.52 to 1.14). We observed no evidence of an association between prediagnosis aspirin use and CRC overall mortality (HR=1.01, 95% CI 0.96 to 1.06) or CRC-specific mortality (HR=0.93, 95% CI 0.82 to 1.05).

CONCLUSIONS: These findings provide further indication that postdiagnosis aspirin

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Het Nederlands Tijdschrijft voor Geneeskunde (NTvG) 14 maart 2015 (nr11) bevat het artikel over een heel recentelijk opgestart onderzoek. Ouderen ( vanaf 70jr) mogen zich aanmelden voor een onderzoek met aspirine in lage doses. Alleen stadium II en III, niet rectumcarcinoom. Onderzoek wordt uitgevoerd vanuit Leiden, maar er doen meerdere centra aan mee.

Aspirine voor oudere patiënten met coloncarcinoomDe ‘Aspirin trial’Onderzoek26-02-2015Martine A. Frouws
InleidingAchtergrond en het waarom van de studie

Het aantal patiënten met darmkanker stijgt. Met name bij ouderen is er grote behoefte aan nieuwe, laag toxische, adjuvante therapieën. Vanwege hun eigen voorkeur of comorbiditeit krijgen ouderen vaak geen chemotherapie.

Retrospectief onderzoek laat zien dat aspirine als adjuvante behandeling bij patiënten met een coloncarcinoom een gunstig effect heeft op de overleving.1,2 Het potentiële therapeutische effect van aspirine bij coloncarcinoom lijkt op te wegen tegen het kleine risico op bijwerkingen van dit medicijn. Het werkingsmechanisme van aspirine bij coloncarcinoom berust vermoedelijk op trombocytenaggregatieremming; bij behandeling met aspirine in een dosering van 80 mg 1 dd treedt minder metastasevorming op.

Vraagstelling

Heeft aanvullende behandeling met aspirine 80 mg 1 dd een levensverlengend effect bij patiënten ≥ 70 jaar met coloncarcinoom stadium II of III?

Opzet van het onderzoek

De ‘Aspirin trial’ is een multicentrisch, fase 3, dubbelblind, placebo-gecontroleerd onderzoek naar het effect van aspirine op de overleving en recidieven van patiënten ≥ 70 jaar met coloncarcinoom stadium II of III. Op 1 januari 2015 was er goedkeuring voor deelname van 32 centra en in 9 ziekenhuizen konden patiënten worden geïncludeerd. Het geplande totale aantal deelnemende patiënten bedraagt 1588 met een geplande inclusieduur van 3 jaar. Deelname is mogelijk voor patiënten van 70 jaar of ouder die een radicale (R0) resectie van een adenocarcinoom stadium II of III van het colon hebben ondergaan en schriftelijk informed consent gegeven hebben. Patiënten met een rectumcarcinoom kunnen niet deelnemen en het gebruik van bloedverdunners is een ander belangrijk exclusiecriterium.

Patiënten worden postoperatief gerandomiseerd tussen aspirine 80 mg 1 dd of placebo 1 dd gedurende 5 jaar. De primaire uitkomstmaat van de studie is de 5-jaarsoverleving. Follow-up zal plaatsvinden volgens de richtlijn ‘Colorectaalcarcinoom’ van Oncoline. Er wordt gestratificeerd op tumorstadium en het al dan niet behandeld zijn met adjuvante chemotherapie. Daarnaast vullen patiënten vragenlijsten in over de kwaliteit van leven en over het dagelijks functioneren.

Te verwachten resultaten en implementatie

De Aspirin-trial is mede op initiatief van de patiëntenorganisatie Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal ontwikkeld. Verder is de studie ingebed in een wereldwijd initiatief dat bestaat uit meerdere klinische trials. Als de Aspirin-trial aantoont dat de groep onderzochte patiënten een betere overleving heeft door adjuvante therapie met aspirine, dan zal het een kleine stap zijn naar implementatie in landelijke richtlijnen.

Belangstellende centra kunnen zich nog aanmelden voor de Aspirin-trial. Voor meer informatie kan men contact opnemen met studiecoördinator, M.A. Frouws, of de website raadplegen (www.dccg.nl/dccg-trials/aspirin).

De vrouw van Manvan is jonger dan 70 en komt niet voor deelname in aanmerking. Maar vrouw van Manvan is toch maar begonnen met aspirinetherapie. Als bevestigd wordt dat het inderdaad een postitieve bijdrage heeft aan overlevingskansen zijn we tenminste 5 jaar verder, en daar kunnen we niet op wachten. Maar ieder moet zijn eigen afweging maken.

 


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi Manvan,
ik wens je vrouw veel success met het volgen van de therapie. Ik ben voorlopig nog bezig met de chemo, en zal me er over een tijdje opnieuw in moeten verdiepen, maar ga zeker ook hiermee aan de slag!
dank je wel voor de informatie.

groeten
annemiek

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Jij ook succes toegewenst. Probeer  vol te houden, maar als je verschijnselen krijgt van neuropathie bijtijds de infuusdosis laten aanpassen hoor!
 Oxaliplatine (het infuus dat he krijgt) verbetert wel je kansen, maar dat is relatief maar weinig terwijl met name de lange termijneffecten (polyneuropathie) invaliderend kunnen zijn.
De tabletten (Xeloda) zijn het belangrijkste van de twee middelen die je krijgt. 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi Manvan,
hoe gaat het met je vrouw?
ik heb ondertussen 8 folfox kuren achter de rug, en nu zijn mn bloedplaatjes en witte bloedlichaamojes op, dus heb een week rust, en dan wordt de dosis misschien aangepast.
ik ben bij professor Punt geweest in Amsterdam voor een second opinion, een fijn gesprek, maar geen concrete therapieen voor handen . Hij suggereerde ook dat aspirine gelijk gebruikt moet gaan worden na de operatie, en dat dan voor mij dus te laat zou zijn. 
Heb jij dat wel eens gelezen?
ik ga het toch proberen, na de laatste vier kuren!

groeten,
annemiek
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Annemiek. De vrouwvan heeft nu minder polyneuropathieklachten, 10 maanden na einde chemo. Blijft wel afhankelijk van lyrica, nu 300 mg. Op maximale dosis kreeg ze pijnopdeborst (hart) klachten. Minder gevoel in vingers blijft (al een paar keer vingers gebrand in stoom) en 'zand' onder voeten gevoel. Maar al met al stukken beter dan eerste maanden na chemo.
Met kanker is het simpel: je bent in ieder geval gezond tot de volgende controle. 

Aspirine tijdens chemo voegt volgens mij weinig toe. De chemo werkt (kanker)cel dodend. Aspirine na chemo zou moeten voorkomen dat achtergebleven kankercellen gaan uitzaaien. Zou daarom 'altijd' gestart kunnen worden. Aspirine heeft daarnaast, en dat is spijkerhard aangetoond, een beschermende werking op het onstaan van darmkanker. Helpt te voorkomen dat gezonde cellen ontaarden, uitgroeien, tot kankercellen. 
In conclusie, je bent niet te laat als je tijdens de chemo met aspirine start. Ik denk, op basis van veronderstelde werkingsmechanisme van aspirine bij darmkanker, dat je net zo goed, eigenlijk beter, kunt wachten tot je chemo beeindigd is. Als professor Punt dat anders ziet dan zou ik zijn gedachtengang daarachter wel willen kennen. Succes!
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Nog een nabrander, mijn opmerking dat je eigenlijk beter kunt wachten met aspirine totdat je klaar bent met je chemo kom voort uit je opmerking dat je bloedplaatjes 'op' zijn. Aspirine remt de werking van bloedplaatjes ( dat is de 'bloedverdunnende' = ontstollende werking van aspirine). Daarom: als je al een tekort aan bloedplaatjes hebt moet je ZEKER geen middel gaan gebruiken die de functie van de resterende plaatjes remt. 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ha, klinkt goed. Mijn bloedplaatjes zijn zeer schaars op dit moment, dus weer een week wachten( waarin we maar even een paar daagjes in een hotel zijn gaan vieren dat het vakantietijd is. En vooral aansterken met veel lekker eten 😎 ik had niet de tegenwoordigheid van geest om tijdens dat gesprek verder te vragen. Maar ga het zeker proberen. Het risico van een maagbloeding is kleiner dan de terugkeer van kanker cellen.

fijn dat het goedgaat met vrouwvan. Inderdaad, gezond tot dat aangetoond is dat je het niet bent.

groeten annemiek
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Betere overleving darmkankerpatiënten dankzij aspirine Naar overzicht (LUMC)

28 september 2015 | NIEUWSBERICHT

Patiënten met een vorm van kanker aan het spijsverteringskanaal leven gemiddeld langer als ze dagelijks aspirine slikken. Dat blijkt uit een Nederlandse studie waarover arts-onderzoeker Martine Frouws (Heelkunde) afgelopen weekend een poster presenteerde op het Europees Kanker Congres (ECCO) in Wenen.

Bij het onderzoek, dat Frouws coördineerde, waren bijna 14.000 patiënten met een vorm van kanker in het spijsverteringskanaal betrokken; het waren voornamelijk patiënten met slokdarmkanker, maagkanker, dikkedarmkanker of endeldarmkanker. De onderzoekers volgden deze patiënten gemiddeld ruim vier jaar. Vijf jaar na diagnose was 75 procent van de patiënten die aspirine gebruikten nog in leven, in tegenstelling tot 42 procent van de patiënten die geen aspirine hadden gebruikt.

De onderzoekers vergeleken het geneesmiddelengebruik en de overleving van deze mensen, rekening houdend met geslacht, leeftijd, stadium van de ziekte en gegeven behandeling. Daaruit bleek dat mensen die na de diagnose dagelijks aspirine slikten gemiddeld een betere overleving hadden. De kans dat ze vijf jaar na diagnose nog leefden was voor hen dubbel zo groot als voor mensen die geen aspirine gebruikten.

Uitzaaien voorkomen De onderzoekers denken dat aspirine een gunstig effect heeft doordat het de klontering van bloedplaatjes remt. Bloedplaatjes zijn betrokken bij de stolling en losse tumorcellen verschansen zich vaak in een klein stolsel om aan het afweersysteem te ontsnappen. Aspirine blokkeert dat. De tumorcellen blijven toegankelijk voor afweercellen waardoor het uitzaaien van kanker wordt voorkomen.
“Het nieuwe van onze studie is dat we gegevens van patiënten met verschillende vormen van kanker hebben gecombineerd”, vertelt Frouws. “Bovendien wisten we van elke patiënt precies wat hij of zij aan geneesmiddelen gebruikte.”

Beste dosis

Momenteel doen verschillende Nederlandse ziekenhuizen mee aan een groot gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd onderzoek naar het effect van een dagelijkse dosis aspirine (80 milligram) bij patiënten met dikkedarmkanker. Frouws en collega’s hopen dat te kunnen uitbreiden met andere vormen van kanker in het spijsverteringskanaal. Ze hopen daarmee overtuigend bewijs te vinden dat deze patiëntengroep beter af is met aspirine.

Frouws wil gaan uitzoeken bij welke tumoreigenschappen aspirine goed werkt, om de patiënten te kunnen identificeren die baat hebben bij het medicijn. Ook moet worden uitgezocht wat de beste dosis is en hoe lang het middel moet worden gebruikt.

“Dit kan grote gevolgen hebben voor de zorg voor patiënten met kanker”, zegt Frouws. “Aspirine is een goedkoop medicijn dat weinig bijwerkingen geeft, dus artsen kunnen het in de toekomst, bij een definitief bewezen effect, zonder problemen voorschrijven aan mensen die er baat bij kunnen hebben.”


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik hoop ook dat het wat oplevert. Ik gebruik al bijna 20 jaar aspirine in verband met hartritmestoornissen (atriumfibrilleren). Bij mij heeft het dus niet geholpen, blijkbaar.Ik kreeg ondanks trouw slikken toch endeldarmkanker. Maar de sterfte nadat darmkanker is geconstateerd zou lager zijn. Dus misschien heb ik er toch nog profijt van. Het is maar statistiek tenslotte.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik raad iedereen aan om http://www.capp3.org/ te raadplegen. Is specifiek gericht op Lynch dragers maar de studie en resultaten liegen er niet om. Is mij aangeraden door een klinisch geneticus van het Radboud (ik ben zelf Lynch drager). Ik heb direct contact gehad met de onderzoekers en slik op hun advies 200 mg aspirine per dag.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
http://jnci.oxfordjournals.org/content/107/9/djv265.long
Voor degenen die niet zo goed (medisch) Engels lezen hieronder een vertaling gemaakt door Google Translate. Dat levert af en toe kromme zinnen en zelfs wat onduidelijke zinnen op, maar de kern is wel duidelijk. Anders is het via de oorspronkelijke tekst wel te herleiden.

On Trial: Bewijs van het gebruik van aspirine om kanker te voorkomen

Nancy Nelson

Ongeveer de helft van de Amerikaanse burgers 45-75 jaar onlangs ondervraagde aspirine dagelijks of om de andere dag, in de hoop tot een beroerte of een hartaanval te voorkomen leeftijd (Am J. Vorige Med 2015; 48:... 501-7). Maar ze kunnen ook worden verlagen het risico van gastrointestinale kanker, zoals van de colon, maag en slokdarm.

Gegevens gepresenteerd op de American Association of Cancer Research jaarvergadering in april bleek dat de lange termijn, regelmatig gebruik van aspirine verminderde algehele kanker tarieven met 5%, met inbegrip van een vermindering van 25% in colorectale kanker en een daling van 14% in de slokdarm kanker. Onderzoekers verzamelde gegevens meer dan 32 jaar van 82.600 vrouwen in de Nurses 'Health Study en 47.651 mannen in de Health Professionals Follow-up Study. Deelnemers profiteren van de drug nam twee of meer tabletten (325 mg) per week gedurende ten minste 16 jaar. Risico bleef tot 4 jaar te verminderen na het stoppen met het gebruik.

Senior studie auteur Andrew Chan, MD, MPH, universitair hoofddocent bij de afdeling van de geneeskunde aan de Harvard Medical School en een gastro-enteroloog in het Massachusetts General Hospital in Boston, is een van de vele onderzoekers onderzoeken het verband aspirine kanker. Studies in de afgelopen twee decennia zijn "overweldigend bewijs voor een vermindering van colorectale kanker incidentie en sterfte door regelmatig gebruik van aspirine," gaf volgens Jack Cuzick, Ph.D. Cuzick is van het centrum voor kankerpreventie aan de Queen Mary University of London. Hij is de belangrijkste auteur van een meta-analyse in januari de Annals of Oncology over de voordelen en nadelen van het gebruik van aspirine. Dit is de laatste van een aantal recente beoordelingen van aspirine gebruik en risico op kanker.

Het combineren van gegevens van ongeveer 60 observationele studies, Cuzick vond een 27% algehele vermindering van colorectale kanker (CRC) incidentie. Ook twee gerandomiseerde studies met een hoge dosis aspirine (300-1,500mg / dag) rapporteerde een daling van 37% in CRC incidentie na 10 jaar en drie andere gerandomiseerde studies rapporteerden een reductie van 25% in CRC incidentie met 20 jaar follow-up en lage dosis aspirine (75-300mg / dag). De vijf gerandomiseerde studies zag een vermindering van 52% in CRC mortaliteit met minstens 5 jaar van de behandeling.

Slokdarm en de maag zijn twee andere locaties waar aspirine blijkt om bescherming te bieden. Cuzick citeert gegevens uit gerandomiseerde studies, die een vermindering van 58% van de sterfte voor slokdarmkanker en een 44% sterfte vermindering van cohort studies tonen. Waarnemingsstudies verslag een statistisch significante vermindering van de incidentie van esophageal kankers. Hoewel niet zo uitgebreid als CRC, de resultaten consistent.

Ook een statistisch significante vermindering van de sterfte en de incidentie van maagkanker werden gezien in zowel gerandomiseerde en cohort studies met gebruik van aspirine. Twee observationele studies rapporteerde een 41% verlaging van de sterfte, terwijl twee anderen vonden een 39% tot 25% reductie in de maag de incidentie van kanker. Ook volgens Cuzick de gegevens niet zo uitgebreid of zo consistent die van CRC.

Chan zei dat hij het ermee eens dat zowel gerandomiseerde studies en observationele studies tonen aan dat aspirine gebruik wordt geassocieerd met een lagere incidentie van algemene kanker en in het bijzonder darmkanker. "Het verschil", zei hij, "is de impact op andere vormen van kanker. Sommige van de gerandomiseerde studies hebben een associatie van aspirine gezien in het verminderen van het risico van andere vormen van kanker die niet in de [maagdarmkanaal] darmkanaal, zoals borstkanker. De verenigingen voor deze nongastrointestinal kankers zijn niet zo sterk geweest in observationele studies. "Het andere probleem is de dosis, zei Chan. "De meeste observationele studies suggereren dat hogere doses meer sterk geassocieerd met het verlagen van de tarieven van kanker, terwijl in gerandomiseerde studies het lijkt erop dat zelfs lage doses zijn zo effectief."

Een voorbeeld hiervan is de Woman's Health Study, waarbij een 43% lager risico op darmkanker bij vrouwen gemeld die 100 mg aspirine om de andere dag gedurende 10 jaar (Ann Intern Med 2013; 159:... 77-85).

De US Preventive Services Task Force is zeven door al deze gegevens om te beslissen of routinematig gebruik van aspirine aanbevelen aan kanker in de algemene bevolking te voorkomen. In 2007 heeft de werkgroep aanbevolen tegen regelmatig gebruik van aspirine om darmkanker te voorkomen, zeggen dat de nadelen opwegen tegen de voordelen. Een bijgewerkte aanbeveling zal naar verwachting dit jaar.

De nadelen zijn immers vastgelegd: Aspirine vergroot incidentie van gastro-intestinale bloeden, alsook van hemorragische beroerte en maagzweren. De meest ernstige bijwerking, hersenbloeding, is potentieel fataal, maar ook zeldzaam. Bloeden is de meest voorkomende bijwerking. En volgens de task force, leeftijd en geslacht zijn de belangrijkste risicofactoren voor het bloeden: Bloeden stijgt vooral na de leeftijd van 70 jaar, en mannen zijn twee keer zoveel kans om gastro-intestinale bloeden ervaren als vrouwen.

Chan is voorzichtig over hoe waarschijnlijk het is dat de taskforce een breed advies over routine aspirine gebruik zal maken, omdat grote gerandomiseerde klinische trials van aspirine en kanker met lang genoeg follow-up nog niet voorgedaan. Dergelijke onderzoeken zijn meestal het bewijs dat de task force nodig heeft om wijdverbreide aanbevelingen voor de volksgezondheid te maken. De meeste gegevens zijn ofwel van observationele studies, die niet op betrouwbare wijze kan bewijzen oorzaak en gevolg, of uit gerandomiseerde trials dat hart- en vaatziekten, kanker niet te bestuderen.

Helaas, althans in de Verenigde Staten zorgen hij dat doet dergelijke preventie gerandomiseerde proef is nu bijna onmogelijk, niet alleen vanwege de kosten en tijd, maar ook omdat veel mensen al aspirine. Zo ethisch randomizing mensen aspirine therapie is hard. "Ik denk dat we nodig hebben om na te denken over het maken van aanbevelingen in het kader van onvolmaakte bewijs."

Asad Umar, DVM, Ph.D., hoofd van de gastro-intestinale en andere kankers onderzoeksgroep aan afdeling van kankerpreventie het National Cancer Institute, zei hij ziet de noodzaak om te verduidelijken welke doses hebben de beste risico-baten profiel en hoe deze profielen wijzigen met de leeftijd.

Ondanks deze tekortkomingen, zowel hij en Nancy Cook, Sc.D., van Brigham en Women's Hospital en professor in de geneeskunde aan de Harvard Medical School in Boston, denken dat dat de Preventive Task Force zou routine gebruik van aspirine te bevelen. Cook zei dat het misschien aspirine aanbevelen voor bepaalde hoog-risico-personen die met een familiegeschiedenis van colorectale kanker of een geschiedenis van poliepen.

"Er is veel controverse over de vraag of aspirine moeten worden gebruikt," zei Cook. "Er zijn voordelen voor hart- en vaatziekten bij mensen met een hoog risico, maar de incidentie van CRC is niet erg hoog en er zijn ook nadelen van bloeden, maagzweer, of GI bloeding. Echter, hemorragische beroerte of ernstige GI bloedingen die ziekenhuisopname vereist zijn zeldzaam en worden waarschijnlijk gecompenseerd door de voordelen. En maagzweer of andere bloeden is niet noodzakelijk levensbedreigend. Het is niet duidelijk hoe deze verschillende factoren af ​​te wegen. "

Een optie die Peter Rothwell, MD, Ph.D., FRCP, van de Universiteit van Oxford in Engeland, stelde in zijn recente beoordeling (Curr Opin Oncol 2014; 26:... 441-7) is om aspirine gebruiken tussen de leeftijden van bevelen 50 en 70 jaar, wanneer het risico van bloeden lager. Hij voegde toe dat studies tonen aan dat de incidentie en sterfte als gevolg van kanker zou worden teruggebracht nog minstens 10 jaar na het stoppen.
Figuur
Bekijk grotere versie:

In deze pagina in een nieuw venster

Downloaden als PowerPoint-dia

Richard Wender, M.D.

Rothwell wees er ook op dat aspirine verbetert de uitkomst en vermindert uitzaaiingen bij patiënten die kanker ontwikkelen tijdens het gebruik van aspirine. Onderzoekers hebben dit effect voor verschillende types tumoren gezien, wat aangeeft dat aspirine bruikbaar als een behandeling optie.

Dus terwijl het risico en de dosering kwesties worden opgelost, zijn de onderzoekers verder te gaan met proeven om aspirine te testen in verschillende behandeling instellingen. De ASCOUT proef, bijvoorbeeld, is inschrijft patiënten onlangs behandeld voor darmkanker of 200 mg aspirine per dag gedurende 3 jaar zal verbeteren overleven zien. De Add-Aspirine programma is het werven van borst-, colorectale, oesofageale, en patiënten met prostaatkanker te testen of ofwel 300 of 600 mg van het dagelijks aspirine te overleven zal verbeteren. Een andere studie, aspect wordt inschrijft 2500 mensen met een Barrett slokdarm om te zien of aspirine toegevoegd aan een zure reflux geneesmiddel dat gebruikt wordt om deze voorwaarde zal het risico op slokdarmkanker verminderen behandelen. (Clinicaltrials.gov bevat meer dan 100 studies voor aspirine en kanker).

Terwijl klinische studies vooruitgang, Chan zei dat hij gelooft dat de onderzoekers moeten nu individuele factoren die helpen voorspellen welke patiënten meer kans om te profiteren van aspirine gebruiken, evenals welke patiënten meer kans op complicaties, zoals bloedingen beter te begrijpen.

Om dichter bij dat antwoord te krijgen, Chan leidde een team op zoek naar aanwijzingen in het DNA die kunnen voorspellen of iemand kan reageren op aspirine voor chemopreventie. Wanneer ze vergeleken de genetische samenstelling van ongeveer 8.600 mensen met darmkanker die van hetzelfde nummer zonder ziekte, bijna alle individuen die aspirine hadden een 30% vermindering van CRC risico. Maar een klein percentage mensen met specifieke genmutaties op chromosomen 12 en 15 (5% -9%) werden hetzij niet beschermd tegen het ontwikkelen van CRC of een verhoogd risico op de ziekte. Deze mutaties, single-nucleotide polymorphisms, waren in de buurt van twee genen, MGST1 en IL16. Beide genen kunnen betrokken zijn bij het veroorzaken ontstekingsreacties een mechanisme waardoor aspirine wordt gedacht op te treden. De deelnemers waren afkomstig uit 10 grote cohorten in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Duitsland (JAMA 2015; 313: 1133-42).

Valideren van deze bevindingen groter vervolgonderzoek zou een enorme invloed waarop subset van de populatie zouden profiteren van aspirine gebruik en die zou worden geschaad hebben. "Deze studie brengt ons een stap dichter bij de mogelijkheid om preventieve interventies te leveren aan de mensen meer kans om te profiteren, terwijl de roerende interventies van individuen met weinig kans op uitkering of zelfs risico op schade," schreef Richard Wender, MD, van de Thomas Jefferson University in Philadelphia , in een begeleidend redactioneel.

© Oxford University Press 2015.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Mooi allemaal, maar het gaat hier over langdurig gebruik van aspirine - meer dan 650mg per week, gedurende minstens 16 jaar (!). Nauwelijks iets om als patiënt nog even mee te beginnen.
  • quote: Participants benefiting from the drug took two or more tablets (325mg each) per week for at least 16 years. Risk continued to decrease 4 years after stopping use.





Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Leon, er is kennelijk een misverstand. Deze giga studies lieten zien dat de kans om kanker te krijgen bij aspirinegebruikers kleiner is. Als je na 16 jaar keek zag je de verschillen zoals ze in het artikel staan. Dat wil niet zeggen dat het pas na 16 jaar verschil oplevert.
De studie levert bewijs voor de preventieve werking van aspirine, mn op onstaan van dikkedarmkanker bij mensen die gezond waren. In de andere studies bij patienten die al d darmkanker hadden zie je keer op keer dat de kans op terugkomen lager is bij aspirinegebruikers. Dat effect wordt al waargenomen bij kinderaspirinedoses, dwz 80mg per dag. Dat is 560 mg per week. Een gewone aspirine bevat 500 mg.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Presto, dank je voor de informatie over CAPP3. Ik ken wel de CAPP-studies bij polyposispatiënten (FAP) maar het is mij geheel nieuw dat ook onderzoeken begonnen zijn met aspirine bij Lynch-dragers. Ik ben heel benieuwd wanneer jij begonnen bent met deelname en dit onderzoek. Je hebt dus direct contact opgenomen met de onderzoekers in UK. Deelname van deze studie gaat dus niet via het Radboud MC?
Ik hoor graag meer hierover. Je kan mij ook persoonlijk een bericht sturen of in de discussiegroep 'kanker en erfelijkheid' informatie geven. Ik ben namelijk heel benieuwd hoe jij deelname aan de studie ervaart en van de eventuele risico's (maagzweren, bloedingen etc.) vindt. Alvast bedankt.
Groeten,
Luna
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Goed onderwerp. Ik heb hier ook veel over gelezen en slik, sinds juli 2014, dagelijks 1 tabletje van 81 mg Aspirine.
Er zijn zoveel aanwijzingen dat dit een gunstig effect kan hebben en het is zo simpel, dat ik dit mijzelf niet wilde ontzeggen.
Ik heb mijn oncoloog gevraagd om dit voor te schrijven, maar in Nederland staat dit niet in de protocollen, dus nee was het antwoord. Aangegeven dat ik dit toch wil doen, tja daar zaten risico's aan was ze van mening. (Kleine kans op maagbloeding)
Bizar want ik kan bij de drogist vrij Aspirine kopen in hogere doseringen van 100 mg en 500 mg per tablet en dat ook vrolijk elke dag slikken.
Maar het is Nederland en het staat niet in het protocol.
En stel dat zo'n simpel, goedkoop middel echt het verschil zou gaan maken, wat doet dat met de pharmaceuten, artsen etc.
Ik weet uiteraard niet of het slikken van 81mg Apsirine per dag voor mij het verschil gaat uitmaken. Dat zal de tijd leren. Ik heb deze low-dose-Aspirine mee laten nemen uit Amerika, waar het vrij verkrijgbaar is. (Deze 81mg is zelfs nog lager dan de kinderdosering die hier in Nederland vrij verkocht wordt)
Zoals ik schreef gebruik ik dit nu ruim een jaar zonder last te hebben van bijwerkingen door her gebruik hiervan.

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hallo Nemy,
Artsen die zo reageren hebben niet begrepen wat de waarde of doel is van een richtlijn. Als het zo simpel zou zijn om als arts alleen maar de richtlijn te volgen, alsof het een recept is, dan kan iedereen wel op die stoel gaan zitten. Richtlijnen zijn adviezen, waarvan gemotiveerd afgeweken mag worden. En bovendien, je zult nergens in de richtlijn vinden dat aspirine-gebruik wordt afgeraden of niet wordt aanbevolen. Het voorschrijven van aspirine is dus niet afwijken van de richtlijn, maar moet uiteraard wel gemotiveerd kunnen worden. Het moet rationele therapie zijn. Die ratio, motivatie is voldoende voorhanden.

Zoals ik al eerder geschreven heb, je zou eens moeten vragen wat ze hun vader, moeder, partner of beste vriend(in) zouden adviseren.

Aspirine met een dosis van 100mg is vrij te koop. Met een dosis van 80mg is een uitsluitend-recept middel. Dat klinkt vreemd, maar de achtergrond daarvan is dat 80mg officieel geregistreerd is voor patiënten met hart- vaatziekten, bv na een doorgemaakt hartinfarct. Daarvoor wordt het dan ook vergoed door de verzekeraars. Verzekeraars vergoeden geen vrij verkrijgbare (drogisterij) middelen. Om het uitsluitend te registreren voor cardiale toepassing - en niet als pijn/koorts werend middel- is een trucje om binnen de eigen vergoedings-regels te kunnen blijven, maar dient geen enkel veiligheidsdoel.

Ik kan best kwaad worden om zo'n dombo reactie. Niet omdat het bewezen zou zijn dat aspirine werkzaam is, maar om de motivatie die getuigt van onbegrip en onkunde. Eerder heb ik al uitvoerig aangegeven dat het keiharde bewijs van werkzaamheid niet geleverd is, maar er zijn wel heel veel verschillende aanwijzingen vanuit verschillende bronnen, gepubliceerd in vooraanstaande tijdschriften. Klinische data met een plausibele theoretische onderbouwing voor een werkingsmechanisme. Dus er zijn voldoende motieven voorhanden om patiënten zonder harde contra-indicaties dit middel voor te schrijven. Het is toch te gek voor woorden dat je naar amerika zou moeten voor een kinderaspirientje.
Name and shame!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
25 november 2015 om 14.20
Ik neem aan dat asperine hetzelfde is als acetylsalicylzuur? Op mijn verzoek schreef onze huisarts zo'n cardiopilletje van 80 mg voor, nadat ik zelf zat te prutsen om zo'n 500 mg (vrij verkrijgbaar) in vieren te hakken. Helaas krijg ik vaak een bloedneus (meestal snachts) en ben nu voor een paar weken gestopt.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ja, dat is inderdaad acetylsalicylzuur. Bloedneuzen zou heel goed het gevolg kunnen zijn van de aspirine. Je zou kunnen overwegen om een dosis om de dag te nemen.
Ik las dat je last hebt van neuropathie. Heb je al Lyrica laten voorschrijven, 2 maal daagds 75mg, dosis kan ook verdubbeld worden ( en zelfs tot maximaal 600 mg per dag, maar dan krijg je wel veel kans op bijwerkingen). Helpt goed tegen pijn en prikkelingen.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik slik twee keer 80 mg acetylsalicylzuur per dag - daarvoor slikte ik 2 Bayer aspirine's - die zijn in een dosering van 100mg bij de Kruidvat te krijgen, misschien ook een alternatief. Overigens slik ik er wel een maagbeschermer bij om mijn maag wat te ontzien.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hallo Presto,
Als preventie therapie bij Lynch dragers is idd nog niet zeker of lage doses (80 - 100 mg per dag) net zo effectief zijn als hoge doses. Ik wist niet dat jij een Lynch drager was, vandaar mijn reactie.
Dit topic is gestart met de vraag of aspirine wordt ingezet als middel na de diagnose, dus als nabehandeling, van dikke darm kanker. De wetenschappelijke literatuur die in dit topic wordt geciteerd richt zich dan ook op dit onderwerp: nabehandeling van fase III kanker en wijst heel sterk in de richting van een dosis van slechts 80 mg. Bij preventie van Lynch gerelateerde kankers is er kennelijk meer onduidelijkheid over de juiste dosis. Ik ken de literatuur onvoldoende om daar op te reageren, maar uit de Capp 3 studie protocol maak ik op dat dit nader onderzocht moet worden.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ha Manvan,

Met het risico dat de discussie misschien te breed en te diep wordt voor de meeste lezers, wil ik nog een steen in de vijver gooien naast de aspirine. Dat aspirine meerwaarde kan hebben tegen lage kosten en risico , dat is zeker voldoende geloofwaardig aangetoond is (tenzij je wellicht een tumor hebt met lage COX-2 expressie).

De steen heet Celecoxib, beter bekend onder de handelsnaam Celebrex.
http://www.bmj.com/content/355/bmj.i6188

De link geeft je een meta-analyse waarin deze Celebrex wordt vergeleken met o.a. Aspirine, Vitamine D en nog wat combinaties. Take away: Celebrex is stuk effectiever dan Aspirine in het verlagen van de kans op ..... maar kent wel wat meer risico's, zodat Aspirine voor de gemiddelde patiënt misschien toch de beste keus is. Ik ben benieuwd naar jouw visie! Combineren van de twee middelen lijkt niet verstandig trouwens en voor de argeloze lezer: doe alles in overleg met je behandeld arts! Ook al is hij of zij het er misschien niet mee-eens, zorg in elk geval dat ie goed op de hoogte is over wat je allemaal extra wil doen naast de reguliere behandeling.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
hallo Vincent,
De netwerk meta-analyse onderzoekt het preventief effect op ontstaan van nieuwvormingen bij patiënten bij wie hoog risico adenomen zijn gevonden en verwijderd. Dat is een voorstadium van kanker, poliepen met een groot risico dat ze maligne worden. Dat is wel een belangrijk verschil met de studies die ik aanhaal, Dat zijn studies naar de kans op het terugkeren van kanker, op het risico van kankergerelateerd overlijden en op de overall survival. Die resultaten zijn voor kankerpatienten (dit forum) veel relevanter.

Neoplasie is een weliswaar een geaccepteerd surrogaat eindpunt voor risico op colonkanker, maar een redenering dat als Celebrex effectiever is dan aspirine ter voorkoming van nieuwvormingen bii patienten waarbij adenomen zijn verwijderd, het waarschijnlijk ook effectiever zal zijn ter voorkoming van terugkeer van de darmkanker of uitzaaiingen, dat vind ik wel twee bruggen te ver.

Een afweging om het na chronisch na FOLFOX als preventietherapie toe te passen, waarbij de veiligheid bij betrokken wordt is wat mij betreft dan ook nog niet aan de orde.

Onderzoek of de effectiviteits-veiligheidsbalans van middelen uit deze klasse positief is bij een indicatie voorkoming van nieuwvormingen is nodig. De netwerk meta-analyse biedt onvoldoende aanleiding om daarover een conclusie te trekken.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hallo iedereen,
Ik heb heel dit onderwerp gelezen en als patiënt dikkedarmkanker fase 3, wil ik ook graag beginnen met dagelijks 80mg aspirine te gaan nemen. Dat is dus een bloedverdunner....stel dat je onverwachts moet geopereerd worden, is dat dan geen risico?
Ik weet zelf sinds 1/2/16 dat ik kanker heb en ben op 19/2/16 dringend geopereerd omdat er een abces op mijn tumor was en ik heb zopas 5 weken chemo en 25 bestralingen achter de rug. Ik denk echter nog een operatie te moeten ondergaan eind juli (volledig wegnemen van de endeldarm).
Is het niet gevaarlijk om aspirine (bloedverdunner) te gaan nemen als je weet dat je moet geopereerd worden? Of hoeveel dagen voor de operatie kan je dan best even stoppen met inname van aspirine? En hoelang na de operatie dan weer terug starten?
Ik ga het wel vertellen aan mijn arts van de aspirine, maar stel dat hij negatief reageert zou ik het toch willen nemen, elke mogelijke extra kans op overleven laat je toch zomaar niet liggen.
Hopelijk kan ik van iemand een beetje raad krijgen op mijn vraag.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Eens met Ab. Toevallig zojuist even aan mijn oncologe gevraagd omdat ik over een tijdje een controle colonoscopie krijg. Bij deze ingreep bestaat altijd de kleine kans op bloedingen of erger een darmperforatie. Haar advies is om zeven dagen van te voren te stoppen. Elders heb ik ook wel een periode van vier dagen gelezen.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

starten met aspirine voor de operatie heeft geen zin. Na de operatie, als je weer opgeknapt ben, meestal na een maand, is voldoende. Het asprine zou nieuwe uitzaaingen moeten voorkomen, het doet waarschijnlijk niets op al bestaande tumoren.

(en overigens is het waar dat je onder aspirine gebruik meestal gewoon geopereerd kan worden (wel van te voren zeggen!), het beste is een dag of 5 van te voren stoppen. Bij een echte acute operatie die veel risico op heftig bloedverlies geeft zijn er middelen die het ontstollingseffect tijdelijk kunnen blokkeren)

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Journal of Oncology 20 juli 2016


resultaten van een studie waarin ze achteruit keken, een kaartenbak studie, wat is er gebeurt met patienten die wel of geen aspirine hebben gekregen. Ik citeer rechtstreeks uit het artikel.


Results

A total of 23,162 patients diagnosed with CRC (=colo rectal cancer) were included, 6,102 of whom were exposed to aspirin after the diagnosis of CRC (26.3%). The median follow-up time was 3.0 years. A total of 2,071 deaths (32.9%, all causes) occurred among aspirin-exposed patients, of which 1,158 (19.0%) were

CRC specific. Among unexposed patients (n = 17,060), there were 7,218 deaths (42.3%), of which 5,375 (31.5%) were CRC specific. In multivariable analysis, aspirin exposure after the diagnosis of

CRC was independently associated with improved CSS (=colorectal cancer specific survival ) (hazard ratio [HR], 0.85; 95% CI, 0.79 to 0.92) and OS (=overall survical, dus alle doodsoorzaken meegeteld) (HR, 0.95; 95% CI, 0.90 to 1.01).

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Die zijn er zeker geweest.   

De meest opvallende is deze:  https://www.upi.com/Health_News/2020/08/12/Daily-low-dose-aspirin-may-s…

Australische en Amerikaanse 70+ -ers die reeds kanker hadden en waarvan de meesten voor het eerst aspirine gingen slikken, bleken daar nadeel van te ondervinden.  

De onderzoekers zijn erg verrast door de uitkomsten, gezien de andere studies die aangeven dat aspirine overwegend een gunstig effect heeft bij zowel het voorkomen van kanker, als het verminderen van de kans dat een bestaande kanker zich uitzaait.  Ze  roepen daarom nadrukkelijk op tot vervolgonderzoek. 

Laatst bewerkt: 11/09/2020 - 08:33

Wow, dat is wel weer een eye-opener. In dit geval 70 plussers, maar wat voor effect heeft heeft het  dan op 50 plussers. Niet te oud, niet zo piepjong meer. Zet je wel weer aan het denken. Ik neem al sinds 2013 dagelijks 81 mg aspirine... misschien maar mee stoppen..?

Laatst bewerkt: 11/09/2020 - 11:32