Screening geeft dat meer zorgen en ingrijpende behandelingen of niet?
Deze week in het nieuws, de pilot screening op darmkanker. 2500 mensen in ZW Nederland krijgen een envelop in huis met een test pakketje. Het is de vraag of net als bij borstkanker de preventieve screening niet meer onrust geeft bij deelnemer en arts bij een positieve uitslag. Vang je dan niet de gevallen die mogelijk helemaal niet tot volle wasdom komen? Dat is ook een discussie bij preventief borstonderzoek. Enigszins onrustige cellen geven bij arts en patient toch een bepaalde druk om er iets aan te doen, terwijl het mogelijk helemaal niet bedreigend is, wat tot ingrijpende operaties en behandelingen kan leiden.
Wat vinden jullie? Meedoen of niet?
Wat vinden jullie? Meedoen of niet?
3 reacties
Hoi Peter Parker, Bedankt dat je deze goede topic hier wilt plaatsen.
Ik kan het alleen maar toe juichen dat er hopelijk een preventief screeningsonderzoek van darmkanker komt. Ik hoop dat de pilot wordt omgezet in een definitief landelijk onderzoek. En dat is niet om het feit dat ik zelf darmkanker heb gehad, maar omdat er jaarlijks meer dan 13.000 darmkanker gevallen bij komen en elke dag er 13 mensen overlijden aan deze ziekte. Als je dan over het geld praat wat een preventieve screeningstest zou kosten, dat weegt niet op tegen al die mensen die jaarlijks behandeld moeten worden en in erge gevallen niet meer te behandelen zijn.
En natuurlijk zullen er een groepje mensen een positieve uitslag krijgen die misschien geen darmkanker hebben. Dat gebeurt bij elk screeningsonderzoek baarmoederhalskanker en borstkanker. En als er mogelijk verdachte cellen zijn gevonden zal er eerst nog meer onderzoeken worden gedaan voordat er werkelijk de diagnose kanker wordt gesteld. Maar liever een kleine groep āonrustigeā deelnemers dan de 13.000 darmkankergevallen per jaar die zeer waarschijnlijk alleen maar groter wordt als er niets wordt gedaan.
Beste Peter en Luna,
Ook ik juich het toe dat het bevolkingsonderzoek naar darmkanker een feit is en per januari 2013 van start gaat. In eerste instantie voor mensen van 55 en 75 jaar. De momenteel uitgevoerde pilot heeft daar niets mee te maken. Omdat de start niet in 2013 is, worden ook de mensen, die in 2014 76 jaar worden, uitgenodigd. Zeg maar, een inhaalslag.
Er zullen zeer zeker enkele mensen zijn die te horen krijgen dat in hun ingeleverde ontlasting geen bloed ontdekt is of juist wel, terwijl dit net andersom is. Dat staat heel duidelijk in de voorlichtingsmaterialen die de uitgenodigde personen krijgen.
Ja, dat betekent dat er een uitnodiging voor een coloscopie volgt, die heel misschien niet nodig was geweest. Of juist geen uitnodiging. Het vervolg hierop is voor over 2 jaar geen/of wel weer een controle, door middel van die heel simpele ontlastingstest.
Wil je meer weten over het bevolkingsonderzoek naar darmkanker? Of gewoon meer over darmkanker in het5 algemeen? Kijk dan op www.DarmkankerNederland.nl