Openbaar gesprek
27 mei 2015 om 20.22,
gewijzigd 27 juni 2015 om 08.02
103 x gelezen
Mijn man is geopereerd aan dikke darmkanker wat zijn de stadia hiervan en hoe kom ik hier achter.

Alvast bedankt.

Milli 53

8 reacties

Hallo Milli53,

Wat erg dat je man ook ten prooi is gevallen van deze ziekte, wat voor jullie belangrijk is, om samen een goed gesprek aan te gaan met de oncoloog.
Het verwijderde weefsel zal eerst op 'kweek' moeten bij de patholoog. Daar zal blijken welke vorm van darmkanker je man heeft en wat de eventuele te nemen volgende stappen zullen zijn.

Maak voor je zelf een lijstje met vragen die je aan hem wilt stellen, zoals:
- Is alles verwijderd?
- Zijn ook de lymfeklieren verwijderd en onderzocht?
- Kan er een PET-scan gemaakt worden ter controle op uitzaaiingen?
- Kan het zijn of deze vorm erfelijk is? (zijn er bijv. meerdere familieleden uit de bloedlijn van je man ook met darmkanker geconfronteerd) 

Kortom schrijf je vragen kort voor jezelf neer en ga samen het gesprek aan, 2 horen meer als 1, zeker als de uitslag ongunstig uitpakt kan het zijn dat je 'doof slaat'.
Daarom is zo'n spiekbriefje extra handig, je dient aan dit gesprek ook een goed gevoel over te houden, vraag bij twijfel gerust door en desnoods kun je bij een onbevredigende of afhoudende antwoorden om een second opinie vragen in een NKI of academisch ziekenhuis, hierbij kan je huisarts je ook helpen,

Heel veel sterkte met het herstel en hopende op een gunstige uitslag, wil je ons op de hoogte houden hoe het verder verloopt?

Groet
WimV
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Wim,
Ze hebben de tumor in zijn darm helemaal kunnen verwijderen ook zijn er 30 lymfeklieren meegenomen hiervan waren er 4 besmet daarom moest hij chemo kuren volgen.Op de vraag wat voor tumor het was kreeg ik alleen het antwoord mevrouw het is kwaadaardig. Hij heeft 3 chemoĀ“s gehad maar zijn nieren kunnen het niet aan nu moet hij opnieuw een eiwit onderzoek laten doen en misschien gaan ze dan verder met de chemo.

Groetjes , Milli 53
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi Milli,

Jammer dat de uitleg zo beknopt is, die nierfunctie kun je zelf helpen verbeteren door goed te drinken, geen hele 'sloten' te gelijk, maar ikzelf dronk uit een half liter flesje, zodra dat leeg was vulde ik het, de ene dag dronk ik icetea zonder prik van de Aldi, en de andere dag Spa tropical fruit, en tussendoor dronk ik opkikker kip, en warme thee.

Door zo een pak (1,5 ltr) per dag te drinken + de thee en opkikker tussen door kom je ruim aan 2 liter en dat is voldoende, het is zaak het over de dag het drinken te verspreiden, 1 liter in Ć©Ć©n keer naar binnen werken is leuk om de blaas te spoelen maar heeft geen zin voor de nierfunctie.
Het zal ook niet alleen de nierfunctie zijn waardoor er even gewacht dient te worden met de volgende kuur, je moet het zo zien, door de eerste kuur wordt je lichaam in zekere zin gesloopt, in de 'rust' periode moet je lichaam hiervan herstellen, dit zal zeker niet voor 100% zijn, maar voldoende om een 2e kuur te starten, hierdoor wordt er weer 'gesloopt' wederom zal het lichaam proberen te herstellen, o.a. het HB gehalte zakt, wat heel normaal is, echter kan het niet te laag worden, al deze factoren bij elkaar en de algehele conditie van je man bepalen of de kuur kan doorgaan. Wanner de bloedwaardes (bijv, de leukocyt waarde) te lang te laag blijven kan er overwogen worden tussendoor een medicijn ter bevordering van het herstel van de witte bloedlichaampjes in te zetten.

Via deze link staat een heel artikel wat de interval tussen de kuren kunnen vertragen.
Via deze link staat een heel artikel hoe om te gaan met drinken tijdens chemo.

Voor wat betreft de beknopte uitleg zou ik zeker doorvragen, waren de snijvlakken verder schoon?
Praat ook eens met de oncologie verpleegkundige, zij/hij weten vaak beter te verwoorden wat er speelt en hebben/nemen ook vaak meer tijd als de oncoloog, zij zijn min of meer de tussenschakel tussen patiƫnt en oncoloog, dit kun je tijdens de kuur doen maar je kan ook een extra consult aanvragen met ze als je dat prettiger vind.

Een petscan straks na de chemo kuren is zeker aan te raden, dit zal waarschijnlijk zo'n 3 maanden na de laatste chemokuur plaatsvinden, als ze dit niet aankaarten kun je er gewoon om vragen.

Groetjes Wim



Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Op een echo, ct of mri scan worden de organen wel getoond maar 'ziet' de scan geen verschil tussen bijvoorbeeld littekenweefsel of een een tumor, een echo, en/of ct-mri scan worden meestal als eerste controle middel ingezet voordat er een diagnose is gesteld.
Eenmaal na de diagnose kan men bij zeer afwijkende beelden direct een PETscan doen, maar meestal is dit na een operatie of tijdens een chemokuur om zo een beeld te hebben of de kuur 'aanslaat'.
Na een chemokuur (of operatie) is het gebruikelijk om na een periode van 3 tot 4 maanden zo'n Petscan uit te voeren.

Een PET-scan is een nucleair beeldvormend onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een kleine hoeveelheid radioactieve stof. Een PET-scan kan uitgevoerd worden om kankercellen in het lichaam aan te tonen. Kankercellen hebben meestal een verhoogde stofwisseling, in vergelijking met normale cellen. Dat betekent dat kankercellen in vergelijking met normale cellen veel suiker gebruiken. Bij een PET-scan wordt van tevoren een kleine hoeveelheid radioactief suiker in het bloed gespoten. Dit radioactieve suiker concentreert zich vervolgens op de plekken waar kankercellen zitten. De radioactiviteit is  terug te zien op beelden die de scan maakt. Kankercellen kunnen zo opgespoord worden met een PET-scan.

Met deze link kun je uitgebreid document downloaden met alle info over een Pet scan.
Heb ook een kort videobestand erbij gezet, met dank aan KWF en Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis.

Groetjes
Wim



Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Wim en Sanmoni,

Hartelijk bedankt voor de aanvullende vraag Sanmoni en Wim bedankt voor de video, nu ik die heb gezien ga ik zeker vragen om een petscan voor mijn man inplaats van een ct of mri die heeft hij namelijk al meerdere keren gehad,hierop waren 2 vlekjes op de lever te zien maar ze denken dat die geen kwaad kunnen. Zelf ben ik hier niet gerust op dus daarom een petscan.

Groetjes Milli 53



Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste Millii53

Het maken van een vragenlijstje vooraf is zeker aan te bevelen. Zelf neem ik het gesprek met de behandelend arts op met mijn smartphone. Uiteraard vraag ik daar vooraf toestemming voor die overigens nooit is geweigerd.

Je kunt dan achteraf net zo vaak als je wilt alles nog eens beluisteren.

Sterkte en succes.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51