Heb jij ook behoefte aan gesprekken over dagelijkse dingen?

Openbaar gesprek
6 mei 2014 om 16.05,
gewijzigd 9 december 2014 om 13.34
11 x gelezen
Een belangrijke doelstelling van Kanker.nl is om naast de wetenschappelijke kennis, zoals die in de bibliotheek te vinden is, ook een plek te bieden voor de ervaringen van patiënten en anderen die door kanker geraakt zijn. Op die manier willen we deze ervaringskennis een volwaardige plek geven naast de medische kennis. 

Over het algemeen zijn daardoor de gesprekken in de groepen nogal serieus van toon, hetgeen begrijpelijk is. 
In een van de discussies in deze groep kwam schippertje65 met het verzoek of we niet een groep kunnen starten om te 'communiceren over gewone dagelijkse dingen, dagelijkse mankementen en hoe daar mee om te gaan. wat doet men om zinnen te verzetten. Hoe ga je met tegenslagen om bij een verkeerde uitslag enz.
En dan ook wat luchtige toon.' 

Ik ben erg benieuwd wat andere deelnemers van dit idee vinden. Is het een goed idee om voor luchtigere gesprekken een aparte groep te starten en de andere groepen te ' reserveren' voor de meer serieuze discussie en vragen?
 
Goed idee, of juist niet? 

10 reacties

Ik vind het een goed idee, zeker wanneer je alle behandelingen gehad hebt en je je in een vacuüm voelt belanden. Vaak is het heel moeilijk te verklaren en uit te leggen wat dit allemaal met je doet en met je direkte naasten (man of vrouw, kinderen) is het ook vaak moeilijk omdat zij er veel te veel emotioneel bij betrokken zijn en je ze ook wil sparen.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
ik vind het ook een goed idee want de mensen om je heen begrijpen je soms niet
en ik denk dat wij onder elkaar al gouw aan een woord genoeg hebben  om te  begrijpen hoe hoe ander zich voelt en dan ook kaan vertellen hoe hij of zij om gaat .
want ik heb vaak als ik tegen  iemand zeg dat ik gouw moe ben dat ze mijn raar aan kijken en dan zegen hoe kan dat nou je doet de heel dag niets en gaan dat dan maar is uit legen  aan zo iemand . 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Uiteraard een goed idee! Dit had veel eerder moeten plaatsvinden, want het is niet alleen de patient die geraakt is/wordt door kanker, maar ook de naasten. Met name zij worden vaak niet gehoord en moeten enorme geestelijke weerbaarheid tonen om hun man of vrouw (vader of moeder) bij te staan. Zij parkeren vaak hun emoties om kracht te hebben om steun te kunnen geven en er gewoon te zijn. Het geestelijk aspect van patiënten, survivors en naasten is vaak een zware last en kan door er luchtig met mensen over te spreken, die hiermee ervaring hebben een ontlasting worden. Herkenbaarheid verlicht veel.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste Sando,

Ik denk inderdaad dat vele anderen dit herkennen. Om dit soort zaken te bespreken kun je al terecht in een speciale groep die daarvoor al langer bestaat, nl. die voor naasten: https://www.kanker.nl/discussiegroepen/54-naasten.
Die groep is speciaal voor mensen die hetgeen jij beschrijft, meemaken.

In de groep waar we het hier over hebben, willen we het vooral over de luchtigere zaken in het leven hebben. Zaken die niet direct met kanker en zorg te maken hebben, maar die deelnemers die daar behoefte aan hebben, met elkaar kunnen delen.

In de andere groepen kunnen de zwaardere onderwerpen waarmee je als patiënt of naaste te maken hebt besproken worden. Zie ook de opmerking van Otto hierboven.  
  
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51