Hyperbare zuurstoftherapie bij lymfoedeem

Openbaar gesprek
16 januari 2018 om 12.00,
gewijzigd 26 januari 2018 om 10.38
978 x gelezen
In 2015 ben ik behandeld voor baarmoederhalskanker; radicale trachelectomie, chemoradiatie en brachytherapie. Als gevolg hiervan heb ik last gekregen van lymfoedeem in mijn beide benen maar voornamelijk rechts.
Ik heb steunpanty’s aangemeten gekregen welke ik dagelijks draag. Ook heb ik één keer in de week oedeemfysiotherapie. Daarnaast heb ik een lymfastim waar ik iedere dag probeer in te gaan. Helaas helpt het allemaal niet echt en krijg ik alleen maar meer last van oedeem. Nu opperde mijn oedeemtherapeute ‘Hyperbare zuurstoftherapie’. Zijn er mensen met lymfoedeem als gevolg van kanker die ervaring hebben met Hyperbare zuurstoftherapie?
Ik hoor het graag!

Liefs, Leontien

4 reacties

Hoi Leontien!! Ik ben niet bekend met lymfoedeem maar heb afgelopen zes weken wel zuurstof therapie gehad omdat de littekens van de inwendige bestralingen bij mij bleven ontsteken. Ik moet zeggen het is echt heel intensief om elke dag 2 uur in "de tank" te zitten maar ik ben zelf zo blij dat ik het heb gedaan en ook de verhalen van mijn mede tank gebruikers liegen er niet om. Ik hoop dat ik je met mijn antwoord heb kunnen helpen en mocht je nog vragen hebben mag je ze altijd stellen. Groetjes Denise





Laatst bewerkt: 26/01/2018 - 10:38

Beste Leontien,

Ik heb ook hyperbare zuurstof therapie gehad na baarmoederhalskanker. Voornamelijk ook voor littekens van de inwendige bestraling. De hyperbare zuurstof therapie wordt vooral ingezet om littekenweefsel te herstellen en wonden sneller te laten helen, door de extra zuurstof die je in je lichaam krijgt. Deze 'overdosis' aan zuurstof zoekt een weg in je lichaam waar niet voldoende zuurstof is, waardoor de bedoeling is dat er weer doorbloeding komt in littekenweefsel.

Ik heb niet eerder gehoord dat het ook voor lymfoedeem kan werken, maar ik weet uiteraard ook niet alles. Zelf heb ik geen lymfoedeem. Wat ik wel weet is dat de verbonden artsen aan deze afdelingen open staan voor een gesprek, informatie en uitleg. Het ligt een beetje aan waar je woont, denk ik met welke je contact op zou kunnen nemen. Een intake gesprek lijkt me ook altijd wel een optie. Dan moet je wel een doorverwijzing hebben van een arts.

Heel veel sterkte met het uitzoeken en met de lymfoedeem zelf.

groetjes KimKirsten

Laatst bewerkt: 18/01/2018 - 08:26
Hoi Kim en Denise,

Bedankt voor jullie reacties!
Afgelopen donderdag had ik controle in het ziekenhuis en heb ik o.a. de hyperbate zuurstof therapie voorgelegd bij mijn arts. Mijn arts is hier geen voorstander van, omdat het en zo'n intensief traject is en omdat het ook niet voor iedereen werkt met lymfoedeem. Ik heb over twee weken nog een CT scan, daarna volgt waarschijnlijk een verwijzing naar het NijSmellinghe ziekenhuis, zij zijn gespecialiseerd in lymfoedeem.

Groetjes, Leontien
Laatst bewerkt: 25/01/2018 - 13:22