hoeveel therapie

Openbaar gesprek
6 december 2017 om 15.49,
gewijzigd 19 maart 2018 om 09.51
389 x gelezen
Moet je naast bestraling ook nog chemo ondergaan?
Ik weet het even niet meer!

19 reacties

Meestal is het alleen bestralen ,
dat was overigens bij mij zo , en meerdere patiƫnten die ik ken.
meestal wordt er eerst een masker gemaakt zodat ze steeds
op dezelfde plaats bestralen . Nx engs aan hoor.
bij mij waren het 35 bestralingen .
wel zeker een maand beginnen met de huid soepel maken met arnica zalf .
je smaak zal ook wel wegvallen maar dat komt na enkele maanden zelf weer terug.
de bestralingen zelf voel je niets van
sterkte
Laatst bewerkt: 19/03/2018 - 09:51
als je radio therapie hebt dan krijg je toch ook een verpleegkundige erbij , die kan je gerust alles vragen
zij geven op alles eerlijk antwoord .
ik weet niet waar je behandeld wordt .
ik moest naar Leiden en ben daar super geholpen bij die afdeling . waren erg begripvol en behulpzaam.
ik heb zelfs mijn masker meegekregen toen ik klaar was.
helaas was de kanker op een andere plaats weer teruggekomen.
Laatst bewerkt: 11/01/2018 - 22:09
Vogels,
Wederom bedankt voor je reactie, maar mijn hals zijdes zijn al verbrand en toch blijven ze 2x per week nl. Maandags en Donderdags dubbel bestralen tot 35x en daarbij 8 chemo's. Ik hoor van meerdere mensen dat het bijna niet voorkomt. Ik loop in het AvL in Amsterdam. Mijn tumor was +/- 2cm en nog een kleinere. Maar bij navraag bij de Radio-oncoloog zei mij dat er geen andere mogelijkheid is? Hoe kan hij dat zeggen, terwijl ze niet kunnen zien of er al vorderingen of niet zijn. In eerste instantie zou ik 35x bestraald worden en 3x chemotherapie en dat was afgesproken met de Internist. Waarom dan die verandering van 3 naar 8.
Vr. Groet Annet61
Laatst bewerkt: 17/01/2018 - 14:06
34 bestralingen en 6 chemoā€™s Doordat het samen liep heet deze behandeling chemoradiatie. Het ligt inderdaad aan welk stadium je hebt en welke behandeling daarop door een multidisciplinair team wordt besloten. Ik had stadium IV met uitzaaiingen naar de lymphklieren niet meer operabel. Het is een heftige behadeling waar je behoorlijk wat negatieve bijwerkingen kunt hebben. Ik zit bv nog steeds aan de sondevoeding omdat het slikken niet goed meer lukt. Half mei vorig jaar zijn de behandelingen afgerond. Ik hoor van allerlei lotgenoten hun eigen verhaal, daar ondervind ik veel steun bij. Maar het is jouw kanker, jouw genezingsproces en dus ook jouw behandeling. Lotgenoten kunnen elkaar eigenlijk niets adviseren over de behandeling. Wel over de gevolgen en bijwerkingen.
Laatst bewerkt: 11/03/2018 - 15:01
Hoi Chicky,

Ik had 35 bestralingen en 7 chemo's. Mij hebben zij niet verteld welk stadium ik zit. Ik ben nu klaar met al die behandelingen voor 1 1/2 maand, maar ik kan ook nog steeds moeilijk slikken. Ook word mijn wang dik en ik weet niet waar dat van komt. Binnenkort krijg ik een arts te zien waar ik het aan zal vragen. Maar het schijnt dat ik ook nog operatief behandeld wordt, en dat snap ik ook niet. Waarom die chemo's en bestralingen. Ik wordt behandeld in het
Anthony van Leeuwenhoek. Maar wij kunnen best van elkaar leren en adviseren kunnen de assistenten van een behandelarts ook niet echt goed dus moeten we op mekaar rekenen.
Heel veel sterkte

Groet Annet61
Laatst bewerkt: 19/03/2018 - 09:51
Het hangt af van het specifieke type kanker en ook van het stadium waarin het is denk ik. Het verschilt dus per persoon. Mijn man had naast 35x bestraling ook nog 3x chemo. Soms is het handig om je huisarts nog even te raadplegen. Praat soms toch makkelijker.
Heel veel sterkte!
Laatst bewerkt: 19/03/2018 - 09:51
Dank je Mell voor je reactie, maar is jouw man genezen verklaard? Mijn vrouw zou de zelfde behandeling krijgen maar nu heeft de internist het aantal chemo's verhoogd naar 7. Helaas heeft mijn vrouw pas een nieuwe huisarts en nog erg jong, en ze was bij haar geweest voor een knobbel in de hals en toen gaf zij een middel tegen oprispingen van maagzuur. En het is mogelijk dat je keel daardoor pijn gaat doen, maar bij het knobbeltje, vind ik dat zij haar met spoed had moeten verwijzen. Heeft zij wel gedaan naar het OLVG en die verwezen haar met spoed naar het AvL/INK
Laatst bewerkt: 19/03/2018 - 09:51
Wat rot dat je het gevoel hebt dat het te lang duurde voordat je vrouw is doorverwezen. Ik verwees naar de huisarts omdat ik dacht dat de informatie uit het ziekenhuis niet goed was doorgekomen (naar aanleiding van je oorspronkelijke vraag). Soms kom je uit het ziekenhuis en komen er vragen op. Gewoon blijven bellen en blijven vragen. Soms kom je er met het ziekenhuis niet uit, dan kan het helpen om de huisarts het te laten doen. Als partner heb ik veel moeten opkomen voor mijn man, wat hij normaal zelf zou doen. Hij kon niet goed meer praten en de digitale snelweg is niet altijd de snelste weg ontdekten we.
Gelukkig zitten jullie nu bij het AvL. Het wordt een lange weg met zo'n intensieve behandeling en daarna het herstel.
Ik vind het moeilijk te zeggen hier, maar omdat je er naar vraagt: Bij mijn man leek het na een lange weg eerst de goede kant op te gaan en hebben we een goede tijd gehad. Toch is het teruggekomen, of misschien was het nooit echt weg. Helaas heeft een operatie niet mogen helpen en is hij afgelopen zomer overleden.
Ik wens jullie allebei heel veel sterkte. Als partner kun je je flink machteloos voelen. Zorg ook goed voor jezelf, dat is noodzakelijk om samen sterk te blijven!
Laatst bewerkt: 19/03/2018 - 09:51
Mell
Wat een lief bericht, en wat vervelend dat jouw man toch overleden is. Ik kan alleen op het beste hopen voor mijzelf.
Ik ben mijn beide ouders aan kanker kwijt geraakt. En jouw wens ik heel veel sterkte. Al het goede in het komende jaar
en nogmaals sterkte. Annet61
Laatst bewerkt: 19/03/2018 - 09:51
Mell
Nog even over de soort kanker ik heb Larynxcarcinoom. Dat komt meer bij mannen dan bij vrouwen voor. Al zijn vrouwen langzaam naar de mannen opgelopen, omdat er meer vrouwen roken en drinken, en dat schijnt de oorzaak te zijn voor dit soort kanker.

Groet Annet61

ps: Misschien een rare vraag maar hoe oud was jou man?
Laatst bewerkt: 19/03/2018 - 09:51
Dag Annet en partner,
Mijn man was 52 jaar. Hij heeft veel gedronken en gerookt (sigaren) totdat de diagnose viel. Als het je kan helpen wil ik je best meer vertellen over zijn ziekteproces. Of als je zomaar eens een vraag hebt als 'hoe ging dat bij jullie'.

Ik las hierboven over de bestralingen en de verbrande huid. Mijn man gebruikte Cetomacrogol zalf. Die gaven ze in het ziekenhuis als hij chemo kreeg, maar het is ook te koop bij drogist of apotheek. Hij smeerde flink en meerdere keren per dag.

Het is echt een hele zware behandeling die je krijgt. Hoeveel behandelingen moet je nu nog? Ik herinner me dat na het einde van de bestralingen en chemo's het nog zeker een maand duurde voordat het herstelproces echt begon. Eerst voel je je misschien alleen maar slechter worden. Houd dus vol!

Laatst bewerkt: 19/03/2018 - 09:51
Lieve Mell,

Dat klopt inderdaad deze week heb ik mijn laatste bestralingen. Nu nog 3, maar ze hebben veel schade toegebracht aan mijn keel en hals. Ik gebruik ook Cetomacrogol, maar dat krijgt mijn man ook voor zijn droge huid. En dat mag alleen dun worden aangebracht. Ik dacht eerst ook lekker dik dat verzacht, maar ze hebben mij verzekerd dat het beter is om het dun aan te brengen. Na deze week moet ik inderdaad gaan herstellen maar dat kan wel meerdere maanden innemen, en dan na 3 maanden hoor ik of het heeft aangeslagen of niet, maar daar denk ik nu nog niet aan.
Bedankt voor je bericht. Het is fijn om te weten dat er mensen zijn die met je meeleven. Dank je wel. Ik laat nog van mij horen en hoe het herstel proces zich ontwikkelt. En alleen al voor de mensen die meeleven, en voor mijn man. Hou ik vol. Vr. Grt. Annet61
Laatst bewerkt: 19/03/2018 - 09:51