We weten het eigenlijk niet, maar willen toch het liefst opereren

Openbaar gesprek
12 april 2016 om 10.55,
gewijzigd 15 april 2016 om 07.48
72 x gelezen
Gisteren kreeg mijn man de uitslagen van de op kweek gezette weefselstukjes en de pus die uit de bult kwam. Het antwoord: We weten het eigenlijk niet, de uitslagen maken niet duidelijk dat het kanker is, maar het is ook niet zeker dat het dat niet is. Gezien de voorgeschiedenis zou het kanker KUNNEN zijn, maar ja, we weten het niet.
Eigenlijk willen we het liefst de rest van de lymfeklieren verwijderen, + een spier in de schouder waarvan je veel last zou kunnen overhouden. Ik heb voor volgende week dinsdag alvast een OK en een bed gereserveerd. Maar nogmaals....we weten het niet.
Deze week gaat de oncoloog-chirurg nogmaals met collega's in overleg, want ze zijn het niet eens
WAT MOETEN WE HIERMEE??????????????


3 reacties

Doe wat je hart je ingeeft en waar jullie je beiden goed bij voelen. Geen eenvoudige keuze en aan jullie de vraag of je het risico wel of niet wilt nemen.

In het AVL wordt het advies van wel of niet opereren in zo'n geval nooit door 1 arts gegeven maar door een team van artsen. Iedere patiƫnt wordt namelijk besproken in een artsenoverleg. Persoonlijk zou ik gaan voor de operatie. Als er al een OK en een bed is gereserveerd neem ik aan dat de artsen in jullie geval het risico niet willen nemen.

Veel sterkte en wijsheid bij het nemen van het besluit.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Is het mogelijk om het nog even op zijn beloop te laten en te kijken hoe het zicht ontwikkelt? Bijvoorbeeld door na 2 of 3 maanden weer te kijken hoe het ervoor staat? Zelf heb ik een ervaring dat artsen ervan overtuigd waren dat ik weer uitzaaiingen in mijn hoofd had. Zo snel mogelijk algehele hoofdbestraling was het advies. Ook dit is met een team artsen besproken (Erasmus Medisch Centrum). Ik twijfelde omdat ik geen klachten meer had en heb uiteindelijk gekozen om niet bestraald te worden. Omdat het EMC geen scans meer wilde maken over het verloop, ben ik naar een ander ziekenhuis gegaan. Daar waren ze niet helemaal overtuigd van de uitzaaiingen en heb ik elke 3 maanden een MRI gehad om te kijken of de plekken groeiden. Wel heb ik eerst gevraagd welke risico's ik daarmee zou lopen. In mijn situatie was er geen risico: algehele hoofdbestraling was niet levensverlengend maar slechts om klachten te verminderen. Die klachten had ik niet meer dus mijn keuze was "makkelijk". Misschien in uw man's situatie ook goed om te vragen: wanneer kunnen ze wel zeker zijn van de uitslag en wat gebeurt er als je niet gelijk behandelt. Heel veel sterkte gewenst.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik vergeet de afloop te vermelden. Bijna anderhalf jaar later (maart 2016) kreeg ik toch een MRI in het Erasmusziekenhuis en bleken de plekken toch geen uitzaaiingen te zijn!!!!! Ik ben zo blij dat ik niet voor die bestralingen gekozen heb, want dat was voor niets geweest met alle gevolgen van dien. Het team van het EMC vindt dat ze in dit geval toch hadden moeten vervolgen omdat het voor een mens behoorlijk pittig is om anderhalf jaar met een "doodsuitslag" rond te lopen.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14