Diagnose Melanoom en hoe verder
Er wordt bij een patiënt een melanoom weggesneden. Na eenmaal ruim wegsnijden met marge van 5 mm wordt na diagnose melanoom nogeens 5 mm weggesneden. Daarnaast wordt bij de diagnose van de weggesneden melanoom de Breslow dikte bepaald in een Pathologisch laboratorium. (De verwijderde melanoom wordt vervolgens 30 jaar bewaard in het Pathologisch Laboratorium) Er kunnen dan de volgende discussies ontstaan:
A. Direct na het verwijderen van het melanoom: (De Patiënt/ Cliënt goede voorlichten en betrekken in de discussie met de specialisten/ meestal direct al een Dermatoloog en een Oncoloog/ indirect de Patholoog en de Radioloog)
1. Als de lymfklieren nog niet opgezet zijn kunnen deze preventief verwijderd worden. Discussie waarom wel/ waarom niet.
2. Als de lymfklieren opgezet zijn. Discussie over wel of niet verwijderen van de lymfklieren.
3. Na diagnose van soort melanoom kan een discussie gevoerd worden betreffende het preventief toedienen van een precisiemedicijn.
B. Er wordt na enkele maanden/ jaren een opgezette lymfklier ontdekt.(huisarts of dermatoloog of oncoloog)
1. Wordt er bij radiologie een punctie of een biopsie uitgevoerd moet ter discussie worden gesteld. (Voorlichting aan de patiënt wat is een biopsie en wat is een punctie)
1.a. Wat moet een radioloog weten om een goede punctie uit te kunnen voeren. De patholoog onderzoekt de resultaten van de radioloog. Deze twee specialisaties blijken vaak in aanmerking te komen tot verbetering in een goede feedback en communicatie. Een fout die door ook zeer deskundige radiologen wordt gemaakt is dat de punctie te bloedrijk is, zodat de zoektocht naar tumorcellen als een spelt in een hooiberg is! (van 10 ml bloed kunnen al 10000 preparaten gemaakt worden om onder de microscoop te onderzoeken en de kans ik ook nog groot dat er helemaal geen tumorcellen te vinden zijn terwijl de lymnfklier er vol mee zit. milarden!.., Een punctie naald moet een beetje wroeten/ heen en weer en op en neer over een fractie van een mm niet te langzaam omdat de tumorcellen dan niet loskomen/vrijkomen! Er zijn ziekenhuizen waarbij een patholoog deze echogeleide punctie uitvoert en vervolgens direct onder de microscoop kijkt of de punctie geslaagd is. Bijzonder is dat als je 's ochtends bij de huisarts komt en een verwijzing krijgt je zonder afspraak naar het zieken kan komen voor een punctie. Na enkele dagen weet de huisarts dan de uitslag.) Aan welke nazorg voor inwendige bloeding bij patiënt moet de radioloog denken.
1.b. Bij een biopsie zijn er meer mogelijkheden voor onderzoek en diagnose. Kans op een inwendige bloeding is groter.
2. Besluitvorming in vervolgbehandeling en zorg hierom heen.
C. Vervolgbehandeling/ zorg.
Met vriendelijke groeten,
Jean-Guillaume