Onderzoek preventief vaccin voor Lynch-syndroom (HNPCC) tegen darmkanker.

Openbaar gesprek
15 mei 2014 om 15.22,
gewijzigd 26 juli 2014 om 21.21
326 x gelezen

Het Radboudumc is bezig met een trial waarbij 20 mensen worden gevaccineerd tegen erfelijke darmkanker. ‘Het vaccin moet de afweer tegen ontsporende darmcellen op gang brengen voordat deze zich ontwikkelen tot kankercellen’ aldus Nicoline Hoogerbrugge, arts en hoogleraar Erfelijke Kanker bij het RadboudUMC. Onderzocht wordt of de vaccinaties met eigen cellen zorgen voor een afweerreactie tegen kankercellen en darmpoliepen.

Jolanda de Vries, hoogleraar Translationele legt uit: “In ons onderzoek krijgen twintig mensen met het Lynch syndroom dit preventieve vaccin toegediend. Ze hebben nog geen kanker en het vaccin is bedoeld om het ontstaan van darmkanker te voorkomen. Inmiddels zijn negen mensen gevaccineerd en bij hen zien we een hele goede reactie van het afweersysteem. Dat geeft ons goede hoop dat het vaccin ook daadwerkelijk gaat werken. Feitelijk kunnen we dat pas na langere tijd echt zien, namelijk als deze mensen veel later dan gebruikelijk of zelfs helemaal geen darmkanker ontwikkelen.” 

Wil je meer weten over dit onderzoek? Kijk op https://www.kanker.nl/bibliotheek/artikelen/2561-nl28985-000-09-dikkeda…
Of https://www.radboudumc.nl/OverhetRadboudumc/NieuwsEnMedia/archief/Nieuw…?

Helaas doen alleen Radboudpatiënten mee aan deze proef en is deze nog niet landelijk toegepast.

Graag wil ik weten wat jullie van dit onderzoek vinden. Is de publiciteit erom heen (het was op 8 mei op het NOS-journaal) onterecht omdat het om een proef gaat en om relatief weinig personen? Of is dit een begin van een hoopvol onderzoek wat misschien op meerdere erfelijke vormen van kanker kan worden toegepast? Of heb je een andere mening?

4 reacties

Hallo Luna,

Dit vind ik een interessant onderzoek. Als de mensen die meewerken goed zijn voorgelicht over wat precies de bedoeling is en wat ze er voor zichzelf van kunnen verwachten, kunnen ze zelf beslissen of ze mee willen werken. Wat de pers met dit soort nieuws doet...en wat het publiek vervolgens denkt....tsja. Dat is een heel groot onderwerp...In elk geval ben ik benieuwd. Groeten, Elisabeth

  

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dank je wel Elisabeth voor jouw reactie. Ik heb in ieder geval hoop dat deze studie werkelijk de afweer tegen tumorcellen kan stimuleren en kanker kan voorkomen bij mensen met Lynch of een andere erfelijke kanker. De voorlopige resultaten waren positief. Echter zal een vervolgonderzoek meer duidelijkheid moeten geven. 
Enfin, ik wel een blij dat er (even) publiciteit was voor dit onderzoek en de aandacht die het gaf voor erfelijke darmkanker in de media. 
Groeten,
Luna
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Luna,
Goed dat je deze discussie bent gestart.
Vanmorgen heb ik contact gezocht met het Radbout maar alleen eigen patienten komen er voor in aanmerking. Dit is voor mij heel jammer omdat ik heel goed in het profiel paste. Hopelijk komt er inderdaad een vervolgstudie op grotere schaal zodat er meer mensen aan kunnen deelnemen. Ik vind het vooral belangrijk voor de volgende generatie.
Gr. Sjimmie
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Sjimmie,
Goed dat je contact hebt gezocht met het Radboud, maar wel teleurstellend dat alleen patiënten van het Radboud in aanmerking komen. Hebben ze je ook uitgelegd waarom? 
Ik hoop inderdaad van harte dat er een vervolgstudie komt maar dan in andere medische centra. Onderzoek bij twintig mensen lijkt mij nog al beperkt, terwijl er duizenden mensen met het Lynch syndroom rond lopen. 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51