Kinderopvangtoeslag bij WIA

Openbaar gesprek
16 juni 2019 om 13.11,
gewijzigd 16 juni 2019 om 13.11
12765 x gelezen

Sinds februari 2018 zit ik in de WIA en probeerde nog ongeveer 1 dag in de week te werken. Sinds mei 2019 lukte dat echt niet meer en ben ik dus gestopt met werken. Verder ben ik vader van 3 kinderen, waarvan er 1 naar de kinderopvang gaat en 1 naar de BSO. Ik kwam erachter dat we geen recht meer hebben op kinderopvangtoeslag na 3 maanden na uitdiensttreding.

De Belastingdienst (zie website Belastingdienst) geeft aan dat je recht hebt op kinderopvangtoeslag als:
- beide ouders een baan hebben
- of ouder(s) een opleiding, inburgeringscursus of 'traject naar werk' volgen

Voor mensen in de WW is dit in de regel een prima regeling, als zij immers toch thuis zitten, dan kunnen ze ook prima voor hun kinderen zorgen, toch? Echter voor mij lukt dit niet meer. Ik kan niet werken, maar hou ook niet over voor de verzorging van jonge kinderen.
Bij de gemeente heb ik nog een poging gedaan om in een 'traject naar werk' (reïntegratie-traject) te komen waarbij ik dan zou afzien van de bijbehorende uitkering. De gemeente kon daar helaas niet mee akkoord gaan.

We hebben contact gezocht over onze situatie met een Tweede Kamerlid: dhr van Dijk van de PvdA (een stukje hieruit):
"Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 110.000 mensen kanker. Daarvan is 6% jonger van 45 jaar. Dit zijn 6582 mensen. (bron: www.kwf.nl
Graag zouden wij dus willen dat het mogelijk is dat gezinnen - waarbij een van de partners voor 80-100% arbeidsongeschikt is geraakt (WIA-uitkering) en de andere partner werkt - toch recht hebben op kinderopvangtoeslag. Je bent niet voor niets afgekeurd. Je kunt en bent niet meer op weg naar werk. Zoals hiervoor gezegd: mijn man (of de zieke partner in het algemeen) kan door zijn ziekte ook niet meer voor de kinderen zorgen. Als ik blijf werken dan hebben wij de kinderopvang met toeslag hard nodig. "

Zijn antwoord:
"Wij zien de moeilijke situatie waar sommige gezinnen mee te maken krijgen. De overheid vindt het belangrijk dat ouders werk en zorg kunnen combineren. Om formele kinderopvang betaalbaar te houden kunnen ouders kinderopvangtoeslag ontvangen. Daaraan zijn bepaalde voorwaarden verbonden. Als de ouder vanuit een dienstverband ziek wordt, zal gedurende de loondoorbetaling het recht op kinderopvangtoeslag hetzelfde blijven.

In de Wet kinderopvang geeft een WIA-uitkering geen recht op kinderopvangtoeslag. Dit betreft geen uniforme groep ouders. Sommigen kunnen nog voor de kinderen zorgen, anderen hebben deze mogelijkheid niet. Hiervoor is maatwerk nodig. Daarom bestaat er een gemeentelijke vangnetregeling, Sociaal Medische Indicatie (SMI) genaamd. Gezinnen die in een vergelijkbare situatie zitten en geen kinderopvangtoeslag krijgen, kunnen een aanvraag doen voor SMI. Dit kan bijvoorbeeld als een ouder om een medische reden niet kan werken of zorgen voor de kinderen. Ook wanneer de kinderopvang in het belang is van een goede en gezonde ontwikkeling van het kind kan vaak een beroep worden gedaan op SMI. Hiervoor kunnen ouders contact opnemen met de gemeente, die beter kan inschatten welke oplossing bij de specifieke situatie past en maatwerk bieden. De gemeente krijgt hier budget voor.

Voor gezinnen waar een ouder werkt en de partner een WLZ-indicatie (Wet Langdurige Zorg) heeft en niet kan werken of zorgen voor de kinderen, bekijken we momenteel of er een uitzondering gemaakt kan worden (door hen recht te geven op kinderopvangtoeslag). De criteria om een WLZ-indicatie te krijgen zijn streng. Mensen komen hiervoor alleen in aanmerking als zij blijvend zijn aangewezen op 24/7 zorg in nabijheid of permanent toezicht.”

Mijn vragen:
- Zijn er anderen die hier ook tegenaan lopen?
- Heeft er iemand tips hoe hiermee om te gaan?

9 reacties

Hi Johan, 

Ik heb jouw verhaal gelezen en kan mij daarin goed vinden. Mijn situatie is verglijkbaar. Ik zit ook in de WIA, en ons kind gaat naar de kinderdagopvang en hiervoor kregen we nog kinderopvangtoeslag. Maar sinds kort ben ik ontslagen van mijn werkgever, dus zal de kinderopvnangtoeslag komen te vervallen. De gemeente vragen voor een financiele bijdrage lijkt ons onmogelijk (wel zijn we net begonnen met onze aanvraag).

De tijd die ik had toen ons kind naar kinderopvang ging gebruikte ik juist voor mijn herstel. Nu dat ons kind binnenkort daar niet heen kan gaan zal ik voor hem moeten zorgen. Tja, een peuter opvoeden terwijl je in de burnout bent is fysiek en mentaal slopend. Is dit de manier hoe ik zou moeten herstellen en mijn kind opvoeden? Dit lijkt ons onmogelijk.

Laatst bewerkt: 14/10/2019 - 22:49

Hoi Indeburnout,

Dit moet toch niet mogen?! Inmiddels ben ik erachter gekomen dat gemeenten een potje moeten hebben voor ons soort gevallen. Het is daarbij de bedoeling dat iedereen aanspraak mag en kan maken op dat geld, dus niet bijvoorbeeld alleen lotgenoten in de bijstand. Ik heb daar een document over. Mocht je hierin interesse hebben, laat het dan weten.

Verder probeer ik onze situatie wederom, via via, aan te kaarten bij de landelijke politiek. Ik hoop dat dit verbetert, want deze situatie is niet goed, voor niemand!

Sterkte en dank voor je reactie

Laatst bewerkt: 21/10/2019 - 07:16

Dag Johan, 

Ik zit vanaf komend januari precies in dezelfde situatie als jij. Ik heb een dochtertje van 2 jaar die naar de opvang gaat (2 dagen). Vanaf januari zit ik in de WIA (IVA - 100% afgekeurd) en hebben dus ook geen recht op kinderopvangtoeslag. Ik ben afgelopen maand begonnen met chemokuren (inmiddels 2 gehad) wegens uitzaaiingen in mijn longen (>100) en lymfeklieren langs de aorta (>60). Om toch nog recht te hebben op wat toeslag wil ik 8 uur in de week blijven werken zolang het nog kan. Hiermee kan mijn dochter nog maar  1 dag naar de opvang gaan en de andere dag moet ik maar voor haar gaan zorgen (wat ik natuurlijk niet kan, vooral ik nu bezig ben met mijn chemo’s). 
 

Het is goed dat er eindelijk aandacht aanbesteedt wordt in de politiek en de media. Maar of op tijd wat aan gedaan wordt en hoe snel mensen als wij hier gebruik van kunnen maken is nog maar de vraag.

Bedankt dat jij hier in ieder geval aandacht aanbesteedt namens jonge ouders waarvan de papa of mama wegvalt wegens ziekte. 
 

Ik wens je heel veel sterkte! 
Groet, Samir

P.S. maak jij nog gebruik van SMI of heb je daar geen recht meer op?

 

Laatst bewerkt: 03/12/2019 - 18:35
Hoi Samir, Dank je voor je reactie. Het voelt allemaal onrechtvaardig, vind je niet? Dat je een moeilijk traject moet ondergaan, dat je daarvoor niet voor niets bent afgekeurd, maar dat je vanwege tekortschietende regelingen toch nog maar 8 uur in de week moet blijven werken! Hopelijk komt er binnenkort verandering in, want gezinnen als de onze kunnen dit goed gebruiken... Helaas heb ik geen recht op SMI, dus daar kunnen wij geen gebruik van maken. De journalist was op zoek naar gezinnen zoals wij. Op de website kun je evt je naam en mailadres achterlaten als je dat zou willen: "Oproep Geeft ook jouw gemeente niet thuis als het gaat om een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang op basis van een sociaal-medische indicatie? Laat het ons weten en mail: oproep@rtl.nl" Heel veel sterkte met je chemo's en ik duim voor je dat ze effect hebben!! Groet, Johan
Laatst bewerkt: 09/12/2019 - 15:12
Hi Johan, Het is zeer onrechtvaardig wat de gezinnen als wij aangedaan wordt. Je wordt gewoon behandeld alsof je zelf schuldig bent dat je ziek bent. Het is zo oneerlijk. Je wordt gestraft van alle kanten. Je salaris is maar 75%, je betaalt volledig loonheffing zonder korting waardoor je netto nog minder overhoudt. Als je wilt blijven werken lever je 70% in van wat je verdient, wat op een gegeven moment werken geen zin heeft (als je alleen naar inkomsten kijkt). Daarnaast geen recht hebben op KDV toeslag en ook nog eens geen recht hebben op SMI. Er is zoveel goed geregeld in Nederland, maar dit? Momenteel wil ik het nog wagen om te blijven werken. Wanneer werken niet meer gaat dan pas wil ik SMI gaan aanvragen. Maar goed gezien jij daar geen recht op hebt, dan maak ik daar ook geen kans op. Bedankt voor de link. Ik ga naar kijken. Groet en sterkte, Samir
Laatst bewerkt: 10/12/2019 - 11:35

Hey Johan,

Het is even geleden deze posts, maar ik zocht naar hulp en kwam hier terecht. 

Mijn partner heeft ook kanker, is volledig afgekeurd en heeft IVA. Hij zal niet meer genezen en kan ook niet een volledige dag voor onze kinderen zorgen. Echter hebben wij ook geen recht meer op kinderopvangtoeslag. 

Ik las over de SMI voor opvangtoeslag, maar word van het kastje naar de muur gestuurd. Niemand weet hoe het zit en waar ik moet zijn.

Het laatste dat ik als antwoord kreeg, was dat ik bijzondere bijstand moet aanvragen. Maar aangezien we een eigen huis en een eigen auto hebben, hebben we waarschijnlijk al helemaal geen recht op bijstand. 

Ik vind het oneerlijk dat wij beiden hard gewerkt hebben voor onze baan, hard gewerkt hebben gedurende onze werkende periode (ik nu nog). Een bijbehorende levensstandaard hebben opgebouwd en nu alles moeten inleveren, omdat mijn man ziek is en niet meer kan werken. 

Wellicht weet jij (of iemand anders) of er al een stap genomen is...?

Ik heb de link gevolgd, maar ik kan nergens vinden waar ik me kan opgeven om bij te dragen aan het verhaal van RTL. 

Sterkte en vriendelijke groet,

Séverine

Laatst bewerkt: 18/02/2020 - 09:28

Hallo,

Ten eerste iedereen heel veel respect voor wat ze doormaken en/of hebben gemaakt.

Wij willen ook even reageren op dit onderwerp in de hoop dat er iets aan gedaan zal worden.

Wij hebben een dochter van 3 jaar. het eerste half jaar ging goed en daarna was vader opeens ziek door psychoses. Er waren al 2 dagen opvang en via de belastingdienst kregen we een deel toeslag. Nu wilde we 3 dagen opvang doordat het geestelijk en verantwoordelijk te veel was voor de vader. Deze extra dag kregen we uiteindelijk via SMI, doordat wij het financieel niet konden betalen.
Nu blijkt dat na 2 jaar ziekte de werkgever vervalt en dus via het UWV betaald krijgt(Wia 80-100%) hierdoor vervalt het recht op kinderopvangtoeslag met terugwerkende kracht.

Ofwel wij moeten heel 2020 terugbetalen en de gemeete komt niet over de brug.

Eigenlijk is het stuivertje wisselen alleen zolang de gemeente niet betaald komen wij in de schulden. Iets wat je er niet bij wilt/kan hebben als jong gezin met een geestelijk zieke vader. 

Weet iemand een oplossing?

Laatst bewerkt: 29/12/2020 - 14:19

Hoi,

Deze berichten kom ik nu tegen en ik wil er toch nog even op reageren.

Sinds 2,5 jaar weten we dat mijn man ongeneselijk ziek is (uitgezaaide darmkanker). Wij hebben 3 jonge kinderen die 2 middagen naar de BSO gaan. 

Ik werk 4 dagen en op de 2 dagen dat de kinderen de hele dag weg zijn, is het voor mijn man fijn om de nodige rust te kunnen krijgen.

Inmiddels hebben wij ook geen recht meer op toeslag via de overheid. 4 maanden geleden hebben we smi aangevraagd bij de gemeente Utrecht en we wachten nog steeds op een afspraak met een medisch adviseur.. 

Ik vind het zo frustrerend en het maakt me ook boos dat we dit er in deze situatie ook nog eens bij hebben.. dat je wanneer je werkt allebei wel toeslag krijgt en wanneer je ongeneeslijk ziek bent deze uiteindelijk vervalt.

Hopelijk komt het goed via de gemeente maar het gaat zo traag en je moet er zelf heel vaak achteraan, anders hoor je gewoon niks. 

Mocht iemand hier nog tips of iets voor hebben, heel graag!

Sterkte allemaal!

Freia

Laatst bewerkt: 03/09/2022 - 20:10