Wisselen van werkgever
Dag iedereen,
Mijn man is herstellende van kanker en is progressief werkhervattend met toestemming van de adviserend geneesheer om 25u/week te werken. De volgende revisie hiervan is in oktober en hij zou 75% hervatting (30 à 32 u/week) willen aanvragen. Dit omdat het steeds beter met hem gaat (hout vasthouden).
Bij zijn huidige werkgever staat hij momenteel op economische werkloosheid wegens corona. Daar kan de werkgever niets aan doen natuurlijk, maar financieel wordt het voor ons een beetje te zwaar.
Op mijn werk zoeken ze iemand met zijn profiel voor een 4/5 contract - letterlijk die 75% die haalbaar is voor mijn man. Nu vroeg ik me af of er mensen ervaring hebben met het wisselen van werkgever wanneer men in de werkhervattende fase zitten. Wat zijn de valkuilen? Waar moet je op letten?
We wonen in België en beseffen dat de sociale wetgeving overal anders is, maar alle beetjes informatie helpen.
Alvast bedankt voor de feedback!
2 reacties
Hallo Milady,
Ik heb geen ervaring met wisselen van werkgever, wel met opbouwen en wisselen van functie bij dezelfde werkgever. Ik weet niet welke vorm je man heeft (gehad) en hoe zijn herstel gaat, zowel fysiek als ook mentaal. Ik heb ook geen idee hoelang hij uit de running is geweest en wat de wetgeving is in België hieromtrent. Zelf ben ik bijna 1 jaar thuis geweest voordat ik aan het herstel begon. In NL heb je 2 jaar de tijd hiervoor, dan treden er allerlei procedures in werking.
Ik was er van overtuigd dat ik 100% terug zou keren in mijn oude functie, heb een heel opbouwprogramma in elkaar gezet en de planning was dat ik dat binnen een half jaar zou doen. In goed overleg met werkgever, bedrijfsarts en het UWV (uitkeringsinstantie in NL) er van overtuigd dat dit zou lukken. De praktijk heeft echter uitgewezen dat het voor mij niet haalbaar was. Ik werk nu parttime in een andere functie i.p.v. fulltime in mijn oude.
Onderschat niet dat het wisselen van baan/werkgever ook een wissel trekt, je man zal veel meer energie in een nieuwe baan moeten stoppen. Ik weet ook niet of hij meteen een vast contract krijgt bij de nieuwe werkgever, maar als dat niet het geval is en hij (waar we niet vanuit gaan natuurlijk) een terugval zou krijgen in het eerste jaar dan zou het zomaar kunnen dat zijn nieuwe werkgever een eventueel jaarcontract niet gaat verlengen met als risico dat je man dan helemaal geen werkgever heeft.
Mocht je meer info willen dan kun je me ook een privé-berichtje sturen.
Ik wens je man een voorspoedig herstel en jullie veel sterkte en wijsheid bij het maken van deze keuzes,
Hallo Milady
In aanvulling op de reactie van Ma_Lu:
Het kan ook zijn dat hij er juist weer nieuwe energie van krijgt van een nieuwe baan, in een nieuwe omgeving.Dat kunnen jullie ook proberen in kaart te brengen: waar krijgt hij energie van en wat kost hem energie in zijn huidige baan en hoe zou dat zijn bij de nieuwe baan. Ook is van belang hoe de nieuwe werkgever er tegenover staat dat hij herstellende is van kanker: moet hij meteen "vol aan de bak" of mag hij eerst opbouwen?
Daarnaast blijft belangrijk wat de arbeidsrechtelijke risico's op langere termijn zijn als het allemaal niet lukt. Dat zou ik echt juridisch laten uitzoeken. Het financiële voordeel op korte termijn, zou misschien op langere termijn nadelig kunnen uitpakken.
Sterkt en succes!
Groet Renée