Bestraling bij longkanker
Bij mijn vrouw is in november 2015 longkanker adenocarcinoom stadium 3b geconstateerd met uitzaaiingen in de lymfeknopen. Als behandelplan heeft mijn vrouw 3 chemokuren gehad en 24 bestralingen. Op dit moment heeft mijn vrouw 14 bestralingen achter zich. Nu heeft zij ontzettend veel pijn in haar slokdarm waardoor zij niet meer kan eten of drinken. (Slikken is geen probleem) Nu is zij dan ook opgenomen in het Antonius ziekenhuis Utrecht en heeft nu sondevoeding. Als pijn bestrijding wil men morfine geven, maar helaas is mijn vrouw hier allergische voor. De pijn die mijn vrouw heeft is ondraaglijk, na onderzoek in haar slokdarm blijkt een ontsteking van 10 cm aanwezig te zijn, dit komt door de bestralingen. Ik heb vervolgens een gesprek gehad met de longarts en radiotherapeut maar die kan en willen niet de bestralingen niet aanpassen. De resterende 10 bestralingen zullen nog meer pijn en schade aan de slokdarm geven. Het Antonius ziekenhuis Utrecht is wel aan het uitzoeken via de pijnbestrijding wat er nog voor mogelijkheden zijn. Is er iemand die deze ervaring ook heeft.
5 reacties
Ze is eerst geopereerd, daaruitbleek dat er een paar kleine uitzaaiingen net buiten de rechterlong zaten.
ze heeft vervolgens 4 chemokuren gehad en toen weer door de scan waarop geen bijzonderheden meer waren te zien.
Nu wil de longarts nog 30 x bestralen maar de radiotherapeut twijfelt of dit nodig is gezien de schade die mijn vrouw aan haar slokdarm kan oplopen.
Nu staan we voor een dilemma, wel of niet bestralen...
wat denken jullie???
Na de diagnose niet-kleincellige longkanker fase 3 heb ik 3 chemokuren gehad en 33 bestralingen. Mijn radiotherapeute meldde me halverwege de kuren dat de slokdarm nu 'de volle mep' kreeg. Ik merkte dat wel, maar kon met langzaam en met kleine hapjes eten toch zonder veel pijn doorfunctioneren. Heb ik het geluk gehad dat in 'mijn' ziekenhuis gewerkt werd met het nieuwe en superdeluxe nauwkeurige bestralingsapparaat Elektra Versa HD, waarbij de bijkomende schade tot een minimum beperkt wordt? Ik denk 't wel, maar kan dat als leek niet zeggen. Wel kon ik na enkele maanden na de bestraling weer normaal eten. Wat ik wil zeggen: bekijk alle mogelijkheden, vraag zo nodig een second opinion van een andere radiotherapeut.
Veel succes.
Met dit apparaat kan zeer secuur worden bestraald met zo min mogelijk schade aan het omliggend weefsel. Misschien is dit een optie? Ook in Deventer staat zo'n apparaat.
Ik zou zeker daar informeren als er bestraald moet worden.
Zelf heb ik geen longkanker maar uitzaaiingen van bijnierschorskanker in mijn rechterlong en het mediastinum.
In 2012 bestraald in Eindhoven (hele nare radiotherapeut) en in april 2014 en december 2015 in het VUmc.
Ik vond dat vanaf het eerste bezoek een verademing. Wat een lieve, behulpzame mensen en artsen werken daar.
Voor ons was de afstand die wij extra moesten afleggen zeker dubbel en dwars de moeite waard.
Ik heb in september 2015 dezelfde diagnose gekregen als je vrouw. Met ook als behandeling 25 bestralingen in combinatie met 5 x chemotherapie. Ook bij mij was de slokdarm beschadigd, maar het lukte de laatste 3 weken voor en na de bestraling gelukkig nog net een beetje met water verdunde dieetvoeding naar binnen te krijgen. Ik had fentanyl ( een zware chemische opiaat) , aangevuld met ( kortwerkende) oxycodin tegen de pijn.
Het was zwaar afzien. Misschien is het verstandig naar een gespecialiseerd ziekenhuis te gaan ( het AvL ) omdat daar meer ervaring met dit soort zware bijwerkingen is
Succes