Immunotherapie bij kanker

Openbaar gesprek
21 december 2013 om 12.58,
gewijzigd 9 juni 2015 om 08.03
1462 x gelezen

Bij immunotherapie bij kanker is de ziektebehandeling gericht op het immuunsysteem en niet op de tumor zelf. Immuuncellen zoals T-cellen worden dan geactiveerd om kankercellen aan te vallen. Immunotherapie is niet bepaald nieuw, maar krijgt nu dan toch de officiële erkenning.

‘Ik ben er heel blij mee,’ zegt hoogleraar translationele tumorimmunologie Jolanda de Vries. ‘Voor immunologen had de techniek zich inmiddels wel bewezen, maar nu wordt het ook zichtbaar voor de buitenwereld.’ Deze prijs kan daarmee een stimulans zijn voor onderzoek naar immunotherapie bij meerdere tumortypes.


Paradigmaverschuiving

‘Vooral de erkenning van immunotherapie was dit jaar zo bijzonder,’ zegt De Vries. ‘Er is een enorme klinische respons geweest.’ Ook volgens de Science-redactie is er sprake van een ware paradigmaverschuiving binnen kankeronderzoek. Naast de tumorzelf staat nu ook het immuunsysteem centraal. Vroegere skeptici zijn nu overtuigd van de bruikbaarheid van de behandelingen.

Ook oncoloog en immunoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek John Haaren is enthousiast. ‘Naast de klassieke chemotherapie, 

bestraling, chirurgie, heeft immunotherapie zich bewezen als onderdeel van kankerbestrijding,’ zegt Haaren.


Feestje op de toekomst

De toekomst moet uitwijzen hoeveel immunotherapie nog in petto heeft. ‘Therapieën zullen vaker worden gecombineerd,’ zegt De Vries. ‘Zowel de combinatie chirurgie en immunotherapie als immuunsysteemactiverende technieken en technieken die immuunremmers blokkeren. Bovendien is er nog veel te halen door immunotherapie specifieker te maken per patiënt, waardoor bijwerkingen tot een minimum kunnen worden gereduceerd.’

‘Nu zie je al dat immunotherapie bij nierkanker, longkanker en bepaalde vormen van dikke darmkanker effectief kan zijn,’ zegt Haaren. ‘De komende jaren zullen uitwijzen of andere vormen van kanker hier ook voordeel bij hebben.’

Dus als het aan Science ligt, was 2013 het jaar van de immunotherapie bij kanker, ook al is de toekomst van immunotherapie nog niet duidelijk. Een nieuwe weg is ingeslagen en de vraag of dat de beste weg is, kan een feestje dit jaar blijkbaar niet in de weg staan.


wil je het hele stuk hier over lezen 

http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2013/december/Immunotherapi…;


hoe zijn de meningen hierover en zijn er misschien al patienten die hier mee begonnen zijn of er over denken om hier mee tebeginnen

ik had dit maanden geleden al gevonden toen werd er in cuba en argentinie  veel mee gedaan en daar waren de resultaten echt heel hoop vol  

dus ik hoop dat dit voor ons longkanker patienten ook een stapje in de goede richting kan zijn

15 reacties

Ik hoorde er deze week pas wat over, toen het succes ervan in het nieuws kwam.En dat vind ik toch vreemd.
Er kwam een  man aan het woord die 6 jaar geleden al een oogmelanoom weg liet halen en met deze immuuntherapie is behandeld. Mijn tumor is amper een jaar geleden verwijderd, mijn situatie lijkt sterk op die van die man en deze behandeling is nooit ter sprake gekomen tijdens mijn ziekteproces. Ik moest gewoon maar afwachten en hopen op goede controles. En dat terwijl ze uitgerekend met melanomen goede resultaten behalen. Ik voel me dus een beetje achtergesteld.
Dus bij mijn eerstvolgende bezoek ga ik dit beslist navragen. Mede omdat ik een tijd verdacht was van metastasen, maar die (nog) niet te vinden waren. Ik begrijp dat die juist met deze nieuwe therapie te voorkomen zijn en dat geeft een aanzienlijk langere levensverwachting.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

dat is zeker zo jac


ik ben hier al een aantal maanden mee bezig om uit tezoeken waarom  het nu pas in nederland bekent wordt gemaakt

want in andere landen zoals cuba  worden hele goede resultaten behaald


ik stond eigenlijk net op het punt met een andere patiente  een afspraak te gaan maken met de bettreffende artsen om er meer over te weten te komen en promt na 2 dagen komt het op het journaal

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

hallo bijnsmoeder

alles over immunotherapie is te vinden op het int net ,,google,,en dan immunutherapie

intoetsen ,,,alles staat behoorlijk duidelijk beschreven ,,

de medicijnen ipilumap en nivolumap ,,werken op bepaalde eiwitten

die op het kanker zitten ,,

immunotherapie (werkt) goed,,ik krijg zelf het medicijn en voel me stukken

beter ,helaas zit ik in de palliatieve fase ,maar voel zelf verbetering

vriendelijke groet gerard

 

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

hallo Brigitte

immunotherapie staat inmiddels helemaal op internet,,

google ,,immunotherapie,, en je kan alles lezen ,,

werking van de medicijnen ipilimumab en nivolumab staat allemaal beschreven inmiddels

ik doe zelf mee aan immunotherapie ,,krijg het medicijn nivolumab,,en voel me er

ontzettend goed bij ,,helaas zit ik in de palliatieve fase ,,maar gevoelsmatig gaat het

stukken beter met mij ,,scans moeten laten zien wat het met mijn kanker doet

 maar wat voor mij belangrijk is, is dat ik me 85 % beter voel dan voor het toedienen

van de medicijn


vriendelijke groet gerard

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dag Brigitte,

Wat goed dat je bezig bent om uit te zoeken hoe het zit met de immuuntherapie. Een "state of the art" is is moeilijk te vinden. Je vindt stukken over de successen, de werking, alles over T-cellen, PD-1, uitgereikte prijzen, maar nergens hoe het ervoor staat in Europa. Wie produceren, welke ziekenhuizen zijn trials. Kortom, hoe staat het ermee kan ik niet vinden. Afgelopen weekend was er wel op het nos journaal een onderwerp over de hoge kosten van deze therapie. Het blijft echter vrij ondoorzichtig. Of kijk ik niet goed? Ik ben heel benieuwd of jij en wellicht anderen meer hebben kunnen vinden?
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik heb sinds 07-2013 longkanker ben geopereerd en werd gezond verklaard, maart 2014 kwam de kanker weer terug en was nu uitgezaaid in beide longen, werd behandeld met chemo maar na 3 mnd bleek dit geen effect te hebben en werd gestopt met behandeling, op internet las ik toen iets over immunotherapie na overleg met mijn longarts werd contact gezocht met het UZA in Antwerpen, na wat onderzoeken kregen ze vanuit Amerika toestemming om mij op te nemen in een studie gebaseerd op immunotherapie sinds 07-2014 krijg ik nu het medicijn via infuus en de tumoren zijn gestabiliseerd ( wat met chemo niet lukte ) lymfklieren die opgezet waren zijn weer geslonken andere bijwerkingen heb ik niet gehad dus tot op heden een goed resultaat en ik hoop nog lang.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik wordt sinds 23-07-2014 in het Universiteit ziekenhuis Antwerpen als proefpersoon ( studie ) behandeld voor longkanker met de immuuntherapie en heb daar positieve resultaten bij want sinds dec. 2014 zijn mijn tumoren in beide longen aan het slinken en het zet zich nog steeds door, dus er is voor mij weer hoop.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Brigitte

MIjn man begint morgen met de immuumtherapie
Hij heeft ssinds sept 2014 niet kleincellige ;longkanker,heeft 10 bestralingen in december gehad tegen de pijn
De tumoren drukten op de zenuwen
Daarna heeft hij 4 chemkuren gehad
nu  was er weer progressie in de groei
Hij is de laatste weken 11 kg afgevallen
Hij begint nu morgen met de crosover behandeling van de inmuuntherapie
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Ik wou dat ik wist hoe mijn vader in aanmerking kan komen voor deze nieuwe therapie. Hij heeft asbestkanker (mesothelioom). Vandaag lees ik in de krant over de testfase van een aantal uitverkoren patienten waarbij hele goede resultaten geboekt zijn. Aan de ene kant ervaar ik dit artikel als hoopgevend maar als ik dan lees dat ze nog maar met een paar mensen bezig zijn, en hoeveel geld het kost e.d. dan ga je je ook weer machteloos voelen en zou je bijna wensen dat je het nooit gelezen had. Mijn vader heeft het NU nodig. Testfase of niet, graag NU. Hij heeft niets meer te verliezen en zou de ideale testpersoon zijn.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51