Bloed prikken tijdens controles

Openbaar gesprek
23 mei 2013 om 09.04,
gewijzigd 1 januari 2015 om 12.05
6581 x gelezen
Misschien ken je het wel. De behandelingen zijn achter de rug en je moet alleen nog periodiek naar het ziekenhuis voor de controles. Tijdens de controles wordt vaak ook bloed geprikt. Eigenlijk best vreemd omdat lymfklierkanker (vaak) niet in het bloed te zien is. Bij mij wordt altijd na de afspraak bij de arts pas het bloed gecontroleerd. Ze laat dan tijdens de bloedcontrole dingen mee prikken die in het gesprek naar voren komen. Zoals tijdens de laatste controle heeft ze vanwege mijn (over)gewicht suiker en cholesterol laten meenemen en vanwege de problemen met mijn blaas heeft ze ook de nierfunctie in het bloedonderzoek meegenomen. Als de waardes niet goed zijn krijg ik een mailtje of een telefoontje. Als ik niets hoor is het goed. 
Nu hoorde ik laatst van iemand dat hij al voor het controlegesprek bij de arts bloed moet laten prikken. En nu vroeg ik me af hoe dat bij jullie gaat. Voor of na de controle bij de arts bloed laten prikken. En vind je het bloedprikken eigenlijk wel zinvol, aangezien in het bloed vaak niet te zien is of de kanker terug is. 

12 reacties

Ik moet altijd van te voren bloed laten prikken. Er wordt gekeken naar het algemene bloedbeeld, LDH en de schildklierfunctie.

LDH is een marker voor onder andere lymfklierkanker-activiteit. Mijn schildklier heeft in het bestralingsgebied gelegen en zou er mee kunnen stoppen.
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Net als bij Jos wordt bij mij ook vooraf geprikt. Er worden allerlei waarden gecontroleerd en met name de leukocyten en lymfocyten. Van alle waarden is dan direct duidelijk of ze een grens overschrijden. Het totaalbeeld in relatie tot de vorige keer is dan bepalend voor de volgende actie. En die is bij mij (tot nu toe) niets doen.
Ik ga elke 4 maanden voor controle naar de hematoloog.
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Bij mijn vriend (non-Hodgkin) wordt altijd een half uur voor de afspraak bloed geprikt. Tijdens de afspraak is een gedeelte van de uitslagen dan al binnen. In de loop van de dag kijkt ze dan nog een keer en als er iets afwijkt dan horen we het (nog nooit gehad overigens).

Wat ik wel vervelend vind is dat bij mijn vriend toen er een giga tumor aanwezig was niets te zien was aan zijn bloed. Ik heb dus 0 vertrouwen in deze manier van controleren, aangezien er de vorige keer ook niets te zien was aan het bloed. (Gelukkig konden we er toen niet omheen, aangezien het gezwel in zijn hals zat en zo groot was als een citroen, maar wat nou als het nu bijvoorbeeld terug zou komen in zijn buik?).

Zijn er meer mensen met deze zelfde frustratie/onmacht?
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36

Hoi Maaike,

 

Ik weet niet of je nog actief bent op dit forum maar mijn man heeft al maanden een grote zwelling in zijn lymfeklieren in de hals, er zijn al verschillende onderzoeken geweest omdat ze eerst dachten aan een infectie, maar zijn bloed is helemaal nagekeken, op de evo zijn vergrote lymfeklieren te zien maar het zag er niet uit als kanker,  en zijn bloed is goed. (Op kweek gestaan en al)

Nu gaan ze een ct scan vd rest van zijn bovenlichaam maken en een biopt nemen van de lymfeklieren in zijn hals.

Is er via zo'n onderzoek ook bij jouw vriend uitgekomen dat het kanker was ?

En had hij verder nog meer klachten buiten die zwelling ?

Mocht er iemand anders ervaringen hebben dan hoor ik die graag.

Ik maak me nogal zorgen, en dat doe ik normaal niet zo maar heb vanaf het begin af aan al een rotgevoel hierover.

 

Laatst bewerkt: 18/10/2018 - 14:42
ik ben vandaag weer geweest voor mijn halfjaarlijkse controle en ik laat een uur van te voren bloed prikken en dat wordt met spoed nagekeken en als ik dan bij de arts ben heeft hij alle bloedwaarden binnen en dat is wel erg prettig.
en als dan ook het lichamelijk onderzoek is geweest, vooral de milt, dan kan ik weer met een gerust hart naar huis.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Andrea, dit was de lastigste controle ooit, ik voelde me niet lekker ervoor, allerlei onbestendige klachten die je niet kan plaatsen, maar na het lichamelijk onderzoek(in mijn geval het voelen van de milt) en de uitslagen van het bloedonderzoek was ik behoorlijk opgelucht.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik ben behandeld in het Radboud in Nijmegen, en ben daar nog steeds onder controle.
Er wordt altijd een half uur voor de afspraak met de hematoloog bloed afgenomen voor controle, deze wordt meteen gecontroleerd  ( ijzer, leukocyten, lymfocyten enz. ) zodat het tijdens gesprek met de specialist de uitslagen wordt besproken. Volgens mij kunnen ze nl zien als de waardes niet goed zijn dat er wat mis is.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51