Openbaar gesprek
19 september 2014 om 20.34,
gewijzigd 12 maart 2016 om 00.26
399 x gelezen
Nieuws en nieuwtjes van belang voor patiënten met Multipel Myeloom en de Ziekte van Waldenström kunnen hier geplaatst worden.

17 reacties

Op zaterdag 8 november hield dokter Niels van de Donk een uitstekende presentatie over Multipel Myeloom voor de regio Noord-West. Inmiddels hebben we de Powerpoint presentatie ontvangen en doorgestuurd naar Hematon MW met het verzoek om deze op de website te zetten. Helaas kunnen we de presentatie niet hier onder nieuws opnemen. 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Wilde je komende dagen afspreken met je hematoloog? Grote kans dat je het met een collega moet doen, veel hematologen zitten op het jaarlijkse congres van de American Society of Hematology (ASH). De bijeenkomst begint vandaag, 5 december in San Francisco, en duurt tot komende dinsdag.

Traditiegetrouw geeft de Myeloma Beacon uitgebreid verslag. Omdat deze informatie Engelstalig is, geven we in een aparte discussie een zeer beknopte samenvatting in het Nederlands. De titel is de "American Society of Hematology (ASH) - 2014"
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Type beenmergkanker.
Op YouTube staat een filmpje over de in Nederland ontwikkelde MMprofiler. Met deze genetische test kan worden bepaald welk type beenmergkanker (Multipel Myeloom) iemand heeft. De test analyseert 92 kenmerken in het erfelijk materiaal van het aangedane beenmerg. Daarmee kan bepaald worden of een patiënt een standaard risico of een hoog risico loopt. Dat inzicht helpt behandelaars om in overleg met hun patiënten de juiste keuzes te maken in de behandeling. De onderzoekers hopen op den duur er aan te kunnen bijdragen dat patiënten steeds meer zorg op maat krijgen.

http://youtu.be/Zj9QuCxOpIQ

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

MPE webinar over het ASH-congres van december 2014 op 27 januari

Vandaag ontving ik een mail van de Myeloma Patients Europe AISBL over een webinar over het ASH-congres van december 2014. Het vorige webinar was erg de moeite waard en ik ga nu zeker weer luisteren. Mocht je ook geïnteresseerd zijn, dit is de aankondiging:

MPE webinar on ASH 2014 Highlights in Myeloma, 27 January 2015 (16:15-17:45 CET).  

The talk will be given by Dr Sonja Zweegman and Dr Niels van de Donk, VU University Medical Center, Department of Hematology, Amsterdam.
You can register by clicking here. Also, feel free to forward the registration link to colleagues who might be interested in attending the webinar.
The session will last about 90 minutes, including a 50 minute presentation from Dr Sonja Zweegman and Dr Niels van de Donk and a 35 minute Q/A session at the end.
Should you be unable to attend the webinar, please feel free to send your questions in advance to info@mpeurope.org and we will make sure they reach our speakers.
A recording of the webinar will be available shortly after the session.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Natural Killer Cell Therapy in Multiple MyelomaGeplaatst op 14 augustus 2014 door Bert van Leeuwen

projectleider dr. Lotte Wieten

Natural killer cellen (NK cellen) zijn witte bloed cellen met als natuurlijke functie het dood maken van zieke cellen (bv virus geïnfecteerde cellen of tumor cellen). NK cellen kunnen zieke cellen van gezonde cellen onderscheiden omdat zieke cellen bepaalde markers tot expressie brengen die gezonde cellen niet hebben. In eerder onderzoek toonden wij aan dat, in een reageerbuis, NK cellen multipel myeloom tumor cellen efficiënt kunnen aanvallen. Op basis van deze resultaten wil onze onderzoeksgroep, in de nabije toekomst, NK cellen aan patiënten met multipel myeloom geven. Voor deze behandeling willen wij NK cellen van een gezonde donor gebruiken. Deze donor NK cellen kunnen middels een eenvoudige bloedafname verkregen worden. NK cellen kunnen slechts een beperkt aantal tumor cellen dood maken en daarom zijn wij van plan om een heel groot aantal NK cellen aan de patiënt te geven. Dit aantal is echter zo groot dat de NK cellen, na afname bij de donor, eerst in het laboratorium vermeerderd zullen worden. Recent hebben wij hiervoor een speciale bioreactor tot onze beschikking gekregen zodat we in een nauwkeurig gecontroleerd systeem de NK cellen kunnen vermeerderen.

Het bedrijf dat de bioreactor ontwikkeld heeft al laten zien dat NK cellen met deze technologie vermeerderd kunnen worden. In het huidige project willen wij NK cellen met de bioreactor in Maastricht gaan vermeerderen en daarna testen of deze gekweekte NK cellen nog steeds de eigenschappen hebben die nodig zijn om myeloom cellen dood te maken. Hiervoor gaan we kijken naar specifieke receptoren op de NK cellen, z.g.n KIR en NKG2A receptoren, waarvan we uit ons eerder onderzoek weten dat deze aanwezig moeten zijn. Daarnaast gaan we testen of de gekweekte NK cellen muizen met multipel myeloom kunnen genezen wat de laatste stap is voor het gebruik van de gekweekte NK cellen in patiënten.

 

Uit eerder onderzoek hebben we ook geleerd dat de omgeving van de tumor een remmend effect heeft op de activiteit van NK cellen. In de reageerbuis konden we dit remmende effect opheffen door de NK cellen te activeren. In het huidige project, willen we daarom ook het gebruik van een antistof testen waaraan een activatiefactor voor NK cellen zit. Deze antistof zal ervoor zorgen dat de activatiefactor aanwezig is in de tumor waardoor NK cellen terplekke een extra boost krijgen. Eerst gaan we testen of het molecuul waar de antistof aan moet binden aanwezig is in de tumor. Vervolgens gaan we kijken of NK cellen inderdaad beter hun werk kunnen doen als ze in de tumor nog een extra boost krijgen. Wij verwachten dat we met dit project een belangrijke stap kunnen maken richting een klinische studie.

 

Dr. Lotte Wieten

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Als ik het goed begrijp is het een artikel van augustus vorig jaar. Het zou interessant zijn of ze al verder met het onderzoek zijn. Misschien willen ze wel onze hulp bij het verkrijgen van gezonde donoren. Een verwijzing naar een uitgebreider artikel lijkt mij belangrijk.
Dr. Lotte Wieten is al in 2008 in Maastricht met het onderzoek naar Natural Killercellen begonnen. Op Facebook zijn verschillende filmpjes te bekijken, bijvoorbeeld https://www.youtube.com/watch?v=Hb44HxXLAsk (van 2014).

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Gisteren, vrijdag de 29e mei, is het 51e jaarlijkse congres van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) begonnen. Het ASCO-congres is een van de drie jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomsten waar belangrijk onderzoek over myeloom wordt gerapporteerd. De andere twee zijn de American Society of Hematology (ASH) en de European Hematology Association (EHA).

Ongeveer 30.000 artsen en onderzoekers uit de hele wereld zullen het vijfdaagse congres bijwonen.
Net als in eerdere jaren zal de Myeloma Beacon verslag uitbrengen van dit ASCO 2015 congres. Lezers kunnen tijdens en na het congres een aantal artikelen over myeloom-onderzoek verwachten.

Met de volgende link kunt u de artikelen vinden:
http://www.myelomabeacon.com/news/2015/05/29/multiple-myeloma-asco-2015…
De voertaal is Engels.


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

artikel in de telegraag van

Home » GezondheidVUmc-hematoloog Henk Lokhorst: ""De resistentie is met deze nieuwe stof doorbroken.""
René SteenhorstAMSTERDAM -

Een groep van 42 uitbehandelde kahler-patiënten heeft weer enig geloof in de toekomst. Dankzij een nieuw ontwikkelde antistof is de kwaadaardige woekering van beenmergcellen bij deze patiënten tot staan gebracht of aanzienlijk teruggedrongen. Bij enkelen van hen is de ziekte op dit moment zelfs niet meer aantoonbaar.

    Dat is het verrassende klinisch resultaat van het internationale geneesmiddelenonderzoek dat onder leiding van VUmc-hematoloog Henk Lokhorst is uitgevoerd. De opmerkelijke uitkomsten werden afgelopen nacht gepubliceerd in het medische vaktijdschrift New England Journal of Medicine.

    'Doorbraak'

    „Dit is zéker een doorbraak”, stelt Lokhorst vast. „De nu bereikte resultaten bij deze patiënten zijn met eerdere behandelingen nooit gehaald. Sterker nog, de resistentie die bij de andere vier, vijf middelen na enige tijd optrad, en waardoor deze patiënten in feite ’uitbehandeld’ waren, is met deze nieuwe stof nu doorbroken. Dat is bijzonder. En hoopvol, omdat er nu een nieuwe behandeling tegen de ziekte van Kahler lijkt te ontstaan.”

    Kahler, een kwaadaardige beenmergaandoening, wordt tegenwoordig vaker aangeduid met ’multipel myeloom’. De aandoening wordt elk jaar bij zo’n duizend mensen in Nederland vastgesteld. Deze vorm van kanker komt met name voor bij mensen ouder dan 60 jaar. Tot nu toe krijgen patiënten met deze ziekte van het beenmerg standaard chemotherapie. Bij jonge(re) patiënten wordt dit gecombineerd met een transplantatie van stamcellen. De gemiddelde overlevingsduur is ongeveer vijf jaar, omdat de ziekte uiteindelijk meestal ongevoelig (resistent) wordt voor therapie.

    Immuunsysteem

    De nieuw uitgeteste antistof activeert het afweer- of immuunsysteem van de patiënt, dat vervolgens afrekent met de kankercel. De nog experimentele behandeling leidde bij de meesten van de 42 patiënten in de onderzoeksopzet tot het stabiliseren van hun ziekte. Bij ruim 40 procent was sprake van een daling van het aantal tumorcellen met ruim de helft.

    Lokhorst: „Bij twee derde van de patiënten die goed reageerden op de antistof was de ziekte na een jaar nog onder controle.” Echter voordat sprake is van een geneesmiddel dat daadwerkelijk voor patiënten beschikbaar komt, zal meer onderzoek moeten worden verricht, benadrukt de hematoloog.

    Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
    Hematon organiseert niet zoveel bijeenkomsten speciaal over Multipel Myeloom als voorganger CMWP. In de Hematon-nieuwsbrief van januari staat een link naar het verslag van de presentaties over multipel myeloom en oncologische revalidatie die drie medisch specialisten van Meander Medisch Centrum in Amersfoort gaven tijdens de bijeenkomst die Hematonregio Midden-Nederland samen met het ziekenhuis op 10 oktober 2015 organiseerde.
    Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
    Hematon organiseert op 9 april de jaarlijkse dag voor myeloom- en waldenströmpatiënten, hun naasten en andere geïnteresseerden. Dit jaar is de bijeenkomst in Landgoed Zonheuvel in Doorn, een bosrijke en toegankelijke locatie. In de ochtend deelt Sonja Zweegman (VUmc) met ons de ontwikkelingen rond multipel myeloom, en Marie José Kersten (AMC) bespreekt de actualiteit rond de ziekte van Waldenström. Na de lunch is er een gevarieerd aanbod van workshops voor patiënten en partners.

    Er is in het programma veel ruimte voor het ontmoeten van lotgenoten. Op een dag als deze gaat het om 'weten, delen en ontmoeten'.
    Meer informatie en aanmelden via deze link http://www.hematon.nl/agenda/hematon+myeloom+en+waldenstromdag+2016.

    Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14