Controles: zekerheid of onzekerheid?

Openbaar gesprek
7 mei 2013 om 19.16,
gewijzigd 3 januari 2015 om 09.29
1784 x gelezen
Je behandeling is achter de rug. Je hoopt dat de kanker weg is. Of het is niet weg, maar er is een wait and see beleid. Je staat onder controle.
Hoe ervaar je de controles? Geeft het je een gevoel van zekerheid dat, als er weer wat groeit, het wordt ontdekt voordat je er iets van merkt? Of word je er vooral erg onrustig onder en had je ze eigenlijk liever niet gehad?
Misschien ben je al voorbij de tijd van de controles. Ben je blij dat ze achter de rug zijn? Of word je juist onzeker omdat een eventuele uitzaaiing nu niet zo snel wordt ontdekt?

31 reacties

Ik ben zelf blij met de controles. Voor de darmkanker zijn ze nodig, omdat de kanker niet verdwenen is. Na de chemo de eerste helft van 2011 waren de uitzaaiingen weliswaar een hele tijd niet te zien, verdwenen was het niet. Meestal viel de spanning wel mee en ben ik vooral blij dat er op deze manier vanzelf aan het licht komt als er weer wat groeit. Al in de zomer van vorig jaar begon de tumormarker wat te stijgen en in oktober was het (voor het eerst) boven de normaalwaarde, al liet de scan nog geen tumoren zien.

Ik heb ook schildklierkanker. Dat werd als toevalstreffer ontdekt bij een PET-scan. Het is in een beginstadium, zo vroeg wordt het niet vaak ontdekt. Omdat ik de variant met de beste vooruitzichten heb (papillair) ook nog in een beginstadium, is uiteindelijk besloten daar vooralsnog niets aan te doen. Omdat ik uitgezaaide darmkanker heb, wat wel levensbedreigend is, zal dat mijn levensverwachting bepalen. Een soort wait and see beleid dus. Als ik toch een CT-scan krijg ivm de darmkanker, wordt ook mijn schildklier in beeld gebracht. Dat vind ik een vertrouwd gevoel geven. 

Dus ik ben wel blij met de controles.
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Ik ben wat controles aan gaat nog een groentje, heb in februari mijn eerste gehad, en 22 mei heb ik mijn tweede controle.
Aan de ene kant ben ik blij met die controles, want als er iets mis is, dan weet ik waar ik aan toe ben. Maar aan de andere kant, ik word wel weer met mijn neus op de feiten gedrukt. En je leeft toch onbewust maar drie maanden tegelijk. 
Maar wie weet, ik hoop dat het op den duur makkelijker en rustiger in mijn hoofd wordt naar mate er meer jaren verstrijken.
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Hallo Loes,
Natuurlijk hoop ik voor je dat je de 22e weer een goede uitslag hebt. Maar ik hoop ook dat je mettertijd wat meer relaxed met de controles om kunt gaan. Er circuleren hier allerlei kreten die kunnen helpen je minder zorgen te maken, zoals: zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren, er is niets aan de hand, totdat het tegendeel is bewezen, zorgen maken is verloren energie want je verandert er niets mee en zoals Loesje zegt: zorgen moet je maken, niet doen.

Het is vaak niet makkelijk om je dat zomaar eigen te maken, maar als je het maar vaak genoeg tegen jezelf zegt, zakt het vanzelf van je hoofd naar je hart. Dat merk ik nu ook weer, nu bij mij een verslechtering is opgetreden. Ik krijg nog meer onderzoeken en weet nog niet wat de behandeling gaat zijn. Ook niet hoe het nu moet met de vakantie die gepland staat voor 25 mei-8 juni. Afleiding helpt ook.

Wat mij ook helpt om de tijd tussen scan en uitslag door te komen: ik richt me alleen op de datum van de uitslag. Of de scan een of tien dagen eerder plaatsvond, maakt dan niets uit. Het verandert het moment van uitslag niet.
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Hoi Loes,
Fijn dat de uitslag goed is. Gefeliciteerd! Je kan weer even verder. 
Ondanks dat het bij mij meer dan twee jaar geleden is dat ik een ingrijpende leveroperatie heb gehad en om de drie maanden een controle heb: het moment dat ik bij de specialist zit en de uitslag krijg,  blijft spannend. En dat duiveltje, zoals je dat mooi verwoord, die probeer ik te verbannen. Hopelijk lukt het. 

Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Ik ervaar de controles na mijn behandelingen als heel prettig. Tijdens de behandelingen werd ik heel vaak gecontroleerd, maar nu de behandelingen voorbij zijn moet ik elke 3 maanden voor controle terugkomen. Deels in het ziekenhuis in mijn woonplaats en deels in het Erasmus MC Daniel den Hoed.

Bij de laatste controle in Rotterdam op 13 juni jl. was alles goed! Ik was samen met mijn ouders naar het Erasmus MC gegaan. Toen we het goede nieuws hoorde, viel er een zware last van mij en ook van mijn ouders af. Ofschoon ik alle vertrouwen had dat alles goed zou zijn, was ik toch stiekem gespannen voor de uitslag. Opgelucht zijn we weer naar huis gegaan en ik had weer nieuwe kracht gekregen om door te gaan.

Ik beschouw de controles eigenlijk als voor het eerst los lopen of voor het eerst in een diep zwembad te zwemmen... Het klinkt misschien raar, maar ik zie het wel zo. Tijdens de behandelingen word je door je behandelaars aan de hand vastgehouden. En als die voorbij zijn en alles is onder controle, laten je artsen je los. Je moet proberen zelf los te lopen of zwemmen. Dat gaat soms heel goed, maar soms voel je je heel onzeker en ook verlaten. Maar het geeft toch een heel fijn en goed gevoel dat je regelmatig je veilige toevlucht kunt zoeken bij je behandelende artsen in de vorm van controles.

Ik heb, zoals gezegd, vorige week controle gehad die gunstig was. Ik heb nu weer genoeg zelfvertrouwen gekregen om "zelfstandig" door te lopen of zwemmen naar de volgende controle in augustus a.s.

Ik wil iedereen die deze discussiegroep volgt heel veel succes en sterkte wensen.

Groetjes, Buikpijntjes
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Hoi Buikpijntjes, wat fijn om te horen dat de laatste controle goed is gegaan. Gefeliciteerd! Elke goede uitslag van een onderzoek is een felicitatie waard!
En wat heb je dat mooi verwoord: controles zijn net in een diep zwembad zwemmen. Zo voel ik het ook.

Elke keer als ik een controle heb gehad en de uitslag is goed, dan is er weer die een enorme opluchting.
Ik had net als jij elke 3 maanden controle. De ene keer in het regionale ziekenhuis en de andere in Daniel den Hoed. Om en om kreeg ik een echoscopie van de lever en onderbuik en 3 maanden later een CT-scan. Ik schrijf HAD want 2 weken geleden na bijna tweeĆ«nhalf jaar tumorvrij te zijn, moet ik nu niet meer elke 3 maanden naar het ziekenhuis voor controle maar mag ik elke 6 maanden worden gecontroleerd. En dat zelfvertrouwen om in het diepe bad veilig de overkant te bereiken die is er wel. Alleen heel af en toe dat duiveltje in mijn achterhoofd dat fluistert 'maar als........'

Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Hallo Lydia,
Ik ben wel blij met de controles, deze geven mij een 'veilig' gevoel. Ik ben nu bijna 3 jaar na de diagnose en mag nu - voor het eerst - 3 maanden wegblijven. Tot voor kort moest/mocht ik nog elke 6 weken voor controle. Het voelt als een goede stap vooruit dat er nu wat meer tijd tussen zit en het is nog frequent genoeg om mij veilig te voelen. Vooral ook omdat ik mij niet zenuwachtig maak als ik voor een controle weer naar het ziekenhuis hoef.
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Hallo Puck,

Fijn dat je nu 3 maanden mag wegblijven. Daarmee ben je een stapje verder op de goede weg, denk ik. Zoals jij het verwoordt, ervaar ik het ook. Fijn om gecontroleerd te worden, en daar relaxed mee omgaan.
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
hoi hoi  ik ben inmiddels bijna 10 jaar naar de diagnose maar heb nog steeds elke 6 maanden controles  het geeft mij vooral rust  soms ook wel onzekerheid omdat je toch altijd in het achterhoofd heb dat het terug kan zijn
nu inmiddels 5 jaar kankervrij   maar nog steeds blij met de controles
ik mag het ook zelf bepalen wanneer ik wil komen en dat is toch wel erg fijn

brigitte
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Wat stelt controle voor mij voor? Na geopereerd te zijn (slokdarmkanker) in het nagesprek met de radioloog vroeg ik hem of er een moment zou komen waarop er nog een foto ter afsluiting gemaakt zou worden. Het antwoordt was een duidelijk nee, het had toch geen zin na bestraling en chemo in de preoperatieve tijd, kon men dit geen tweede keer opereren en behandelen. Dus bestaat de controle alleen uit een gesprek en eenmalig een bloedcontrole op B12 en ijzergehalte. De restklachten die ik heb zijn normaal te noemen en dus gaat het leven verder.
Het is dus gewoon duidelijk voor mij dat ik schoon ben, een tweede keer er niets meer aan gedaan kan worden, voor andere nieuwe symptomen op dat moment net als ieder ander ziek mens weer beoordeeld zal worden.
Ruud
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Hoi Ruud,

Hoe is die boodschap voor jou? Maakt het je onzeker?

En heb je gecheckt bij andere slokdarmkankerpatiƫnten of dit de normale gang van zaken is? ik heb al gezien dat je ook iets heb gepost in een slokdarmkankergroep, dus die heb je al gevonden. Misschien een idee voor een discussie?
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Na 6 chemo's ter behandeling van een NET-tumor in mijn darm (type3) met uizaaiingen, zit ik nu in de fase van het afwachten. Volgens de scans is de kanker tot staan gebracht en niet meer aktief. Ook bij mij dus een 'wait and see'-beleid. De arts kan wel aangeven dat er een moment zou komen dat we weer aan de slag zouden moeten, alleen niet wanneer. Komende donderdag de eerste controle na 5 weken. Ik vind dat toch wel heel spannend.... die periode van de chemo's boden toch een gevoel van veiligheid, elke drie weken controles en opname. Nu die periode van 5 weken niets voelt aan alsof je in Ć©Ć©n keer wordt losgelaten.
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
vandaag uitslag gekregen van bloedonderzoek. Leverwaardes zijn al weer gestegen. Dat betekent vanmiddag toch weer een scan en morgenmiddag daar de uitslag van. Hier wordt ik niet bepaald vrolijk van. Zo is die periode van rust wel heel kort aan het worden...


Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Hoi Guido,

Dit is een teleurstellende uitslag, ik begrijp dat je daar niet vrolijk van wordt. fijn dat je al zo snel terecht kunt voor en scan en morgen de uitslag al hebt. Hoef je niet lang in spanning te zitten.

Overigens: ik had vorige maand ineens sterk gestegen leverwaardes. De uitzaaiingen in mijn lever leken ineens agressief te zijn geworden en moest bijna versneld aan de chemo. Een paar dagen later zag het er als heel anders uit, gelukkig. Die gestegen leverwaardes waren waarschijnlijk het gevolg van een virusje. Dus dat kan ook nog.

Goed dat je direct een scan krijgt zodat je weet waar je aan toe bent. Sterkte!
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Afgelopen vrijdag dus de uitslag van de scan. Helaas dus geen virus of andere oorzaak. Nee hoor, het is gewoon de kanker die actief geworden is. Zelfs de arts was nogal verbaasd dat dit zo snel weer de kop op steekt. We gaan dus zsm weer aan de chemo. Eerst nog een MRI om te zien of er geen ruggewervels aangetast zijn. Woensdag horen we daar de uitslag weer van en hoe het traject er verder uit gaat zien. BALEN!!!
Ik kan niet eens verdrietig zijn of bang. Ik weet alleen dat ik ongelooflijk kwaad ben. Ik kan dus niet vertrouwen op hoe ik me voel. Mijn conditie voelde goed aan en ik had (nog) geen pijn en desondanks is die zooi weer aan het groeien..... Kanker is een gemene en oneerlijke ziekte, grrrrr!!!!!
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Hoi Guido,

Wat een teleurstelling! En op verschillende manieren, want je moet weer aan de chemo en dat is al niet fijn (voorzichtig uitgedrukt... ik ook overigens). Daarbij ook veel sneller dan verwacht en dan is een domper.
Maar misschien wel vooral doordat je je lichaam dus niet kunt vertrouwen. Ik kan me heel goed voorstellen dat je daar boos over bent. Het geeft je een gevoel van onzekerheid.

Je laatste zin: "Kanker is een gemene en oneerlijke ziekte, grrrrr!!!!!" vind ik heel mooi. Het is niet alleen een waarheid, ik voel vooral je emotie. Mooi hoe je je boosheid op de kanker richt. De boosheid op de kanker vind ik volkomen terecht.

Heel veel sterkte, Guido. Houd je ons op de hoogte?
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
He bah, wat een rot nieuws, GuidoH. Ik kan me voorstellen dat je heel erg kwaad bent en niet eens verdrietig of bang. Je hebt er alle reden toe om boos te zijn. Iedereen die geconfronteerd is met met kanker kan beamen dat dit een gemene oneerlijke ziekte is!  
Heel heel veel sterkte Guido. 
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
de ruggewervels en mijn bekken blijken nog niet op instorten te staan en dezelfde status te hebben als in januari. Joepie, dat betekent alleen maar chemo en geen bestralingen. Ik kan gelukkig aanstaande dinsdag al beginnen. Het middel Docetaxel, heeft iemand daar ervaring mee?
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Hallo Guido,

Langzamerhand raken we steeds verder bij het oorspronkelijke onderwerp vandaan. (controles: zekerheid of onzekerheid).
Daarom zou ik je willen vragen je vraag over Docetaxel te stellen door een nieuw onderwerp te starten. Bijvoorbeeld in de groep 'gevolgen van chemotherapie' of de groep 'darmkanker'. (Omdat er nog geen groep is voor NET-kanker).
(naschrift: uit onderstaande reactie van Lydia begrijp ik dat darmkanker minder geschikt is)

Door het plaatsen van je bericht in de juiste groep bereik je de deelnemers die beter aansluiten bij je vraag.
En door het starten van een nieuw onderwerp met bijbehorende omschrijving heb je meer kans dat andere deelnemers jou vraag ook daadwerkelijk kunnen vinden.
Daarmee vergroot je je kans op relevante antwoorden.

Ik wil je alvast heel veel sterkte wensen met je chemo!
 
-Otto-

Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Omdat docetaxel niet wordt gebruikt voor darmkanker, is de groep 'gevolgen van chemotherapie' een betere plaats. Docetaxel wordt volgens wikipedia onder andere ingezet voor:
borstkanker, longkanker (niet-kleincellig longcarcinoom), maagkanker en prostaatkanker.
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Bij mijn soort kanker hebben nacontroles geen zin. Zie http://prod.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-onderzoeken/Nieuwsartikel/126928ā€¦ 'PatiĆ«nten bij wie terugkerend eierstokkanker vroegtijdig wordt ontdekt zonder dat ze klachten hebben, leven niet langer dan patiĆ«nten bij wie de terugkerende kanker aan de hand van klachten wordt vastgesteld.' Ik zag nacontroles dan ook als een moment om te praten over restklachten en zeker niet als een garantie dat ik 'schoon' (stom woord) was.

Ik denk dat dit voor veel kankersoorten geldt, die bij (uitgezaaid) recidief niet meer te genezen zijn.
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Hoi Margriet, Ik heb het ook gelezen dat bij eierstokkanker het helaas niet uitmaakt in welk stadium het wordt ontdekt. Ik had deze informatie gelezen in een brochure over eierstokkanker in het Erasmus MC te Rotterdam.

Het linken op Kanker.nl werkt helaas nog niet. De enige manier is dus kopiƫren en plakken in een nieuw tabblad.

Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Mijn primaire tumor is weggehaald, uitzaaiingen bleken  na lang zoeken andersoortige, nog goedaardige (wat is goedaardig) tumoren te zijn.  Zolang alles stabiel blijft is er niets aan de hand. Ik moet leren leven met de wetenschap dat het op elk moment fout kan gaan. Controle over drie maanden.
Deze tussentijd is voor mij rust, om over alles na te denken en te proberen het gewone leven ondanks alles weer op te pakken. En proberen niet over elk pijntje in mijn lijf in paniek te raken. Dat vertrouwen in  mijn eigen lichaam ben ik kwijtgeraakt.
Die controle is een hele geruststelling: mocht er alsnog iets mis gaan, dan ben ik er tenminste binnen korte tijd bij. Ik heb hem nodig, want pijn heb ik niet, terwijl er wel degelijk iets in mijn lijf zit dat er niet hoort te zitten.
Aan de andere kant merk ik dat ik intuitief na die controledatum nog niet veel in mijn agenda schrijf, dus de angst blijft; .... wat als? Ik probeer nu te accepteren dat ik met die angst om moet leren gaan. Het moet bij me gaan horen, een deel van mijzelf worden. Dat duurt even,  ach ik heb de tijd.


Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36