Overlijdensrisicoverzekering

Openbaar gesprek
23 december 2015 om 19.06,
gewijzigd 3 augustus 2016 om 19.37
2661 x gelezen
Beste lezer,

2 jaar geleden kreeg ik het nieuws te horen dat ik zaadbalkanker had. Mijn leven stond op zijn kop. 9 maanden van chemo's, operaties, spannende gesprekken, afwachten, ellendig voelen, het niet meer zien zitten e.d. volgend. Gelukkig werd ik, na een tweede operatie, in juli 2014 schoon verklaard!

Nu, december 2015, proberen ik en mijn vriendin een huis te kopen. We hebben inmiddels een kleine 3 jaar een relatie en hebben een supermooi huis gevonden waar we graag ons leventje verder willen leven. De financiering was geen probleem. Mijn vriendin en ik hebben namelijk allebei een baan in de zorg en kunnen daarmee een hypotheek krijgen.

En toen kwam de bank opeens met "de overlijdensrisicoverzekering". Ik had hier nog nooit van gehoord. Maar dat is dus een verzekering die de partner van de verzekerde persoon financieel steunt door een gigantisch bedrag neer te leggen wanneer de verzekerde persoon komt te overlijden. Nadat ik had uitgelegd dat ik ziek ben geweest zijn wij door de bank doorgestuurd naar Independer. Alwaar ze een "overlijdensrisicoverzekering op maat" hebben. Hier moesten wij formulieren invullen over onze gezondheid. Mijn vriendin was direct medisch goedgekeurd en kreeg een polis. Maar je raad het al, ik moest uiteraard beter onderzocht worden.
Ik moest allerlei stukken aanleveren en ook mijn oncoloog moest een brief opstellen over mijn huidige situatie (die perfect is).


Ondanks dat mijn oncoloog een brief heeft geschreven waar in staat dat alles goed met mij gaat.
Ondanks dat ik nog maar 23 jaar ben en alles kan doen wat ik wil
Ondanks dat mijn kanker zelden terugkomt
Ondanks dat mijn controles en ct-scans perfect verlopen
Ondanks dat ik door een medicus ben schoon verklaard

KRIJG IK GEEN OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING!

De verzekeraar zegt gewoon doodleuk "je bent voor ons een te groot risico" .
Ik kan dus niet het droomhuis kopen wat ik wil kopen en niet verder met mijn leven zoals mijn oncoloog dat tegen mij zegt.

Nu ben ik heel benieuwd of er meer mensen zijn met dit probleem, en of die mensen dan ook een oplossing hebben kunnen vinden.

Ik ben erg benieuwd.

Groetjes

Peter

Ohja, hier nog een interessante video over dit onderwerp (start op 13:40)

http://kassa.vara.nl/media/339810


7 reacties

Hoi Peter, je zou je kunnen wenden tot het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht en hen deze zaak voorleggen. Aangezien er kennelijk, gelet de brief van de oncoloog, geen medische onderbouwing bestaat, lijkt het mij discriminatie. Met een uitspraak van het College op zak sta je ijzersterk bij een rechter (mocht dat nog nodig zijn; Meestal kiest men op basis van die uitspraak al eieren voor zijn geld. Uiteraard bij een uitspraak in jouw voordeel daar ruime bekendheid aan geven. Daarmee help je anderen weer verder. Succes!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Peter,

Je kunt ook overwegen de hypotheek te nemen zonder een dergelijke verzekering.
Zelf heb ik al 2 keer probleemloos een hypotheek afgesloten zonder extra verzekeringen.

En als je het toch perse wilt verzekeren, kun je ook kiezen voor een verzekering met een lager uit te keren bedrag waarbij een medische keuring niet aan de orde is. Ook dat kan na een overlijden maandlasten opleveren die laag genoeg zijn om op te brengen voor de overblijvende partij.

Meer info over levensverzekeringen en hypotheken kun je hier op kankerNL lezen via de link Levensverzekering bij VHL. Dat gaat weliswaar over de ziekte van von Hippel-Lindau, maar deze teksten zijn voor jou net zo relevant.

Als jullie dit huis graag willen kopen..... Go for it!
Succes.
-Otto-

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
28 december 2015 om 22.54
Beste Peter, kanker hebben (gehad) betekent niet alleen ziek zijn en beter worden helaas.. Ook dit soort zaken blijven een kankerpatiënt bijna levenslang achtervolgen. Dat is de wrange en oneerlijke kant van kanker. Het is enorm frustrerend dat je zelfs op financieel gebied ongelijk aan anderen wordt behandeld. Verzekeraars zijn keihard, je loopt tegen muren aan.
Er is een stichting die kankerpatiënten helpt bij onder meer verzekeringsproblemen, ergens op deze site moet hij vermeld staan. Ik weet de naam helaas niet meer (ben al wat ouder). Ik ben er naar op zoek gegaan nadat ook ik afgewezen was voor een overlijdensrisicoverzekering. Die van mij liep af en zou vervangen/cq verlengd moeten worden. Ook dat lukte niet. Uiteindelijk heb ik géén verzekering meer afgesloten. Ik was het beu om telkens afgewezen en 'gekeurd' te moeten worden. Bovendien had ik geen zin er ook maar een uur tijd in te steken. Zo'n gevecht met bureaucratische regeltjes was ik zat. Ik zag ook helemaal het nut er niet van in en leef nu verder met een financieel risico, maar ach.... ik leef..

Ik kreeg wel de gouden tip om bij een medisch onderzoek/keuring de medisch onderzoeker/beoordelaar VOORAF te verzoeken éérst de patiënt (ik dus) van zijn bevindingen/besluiten op de hoogte te brengen en géén afwijzingen of conclusies te verzenden naar de verzekering eerst NA toestemming van de patiënt.
Ik heb hem na zijn negatieve rapportage daarna uiteraard geen toestemming gegeven die aan de verzekeraar kenbaar te maken. Dit heeft tot gevolg dat zo'n negatief advies ook niet in een of ander dossier komt bij een verzekeraar en daar eeuwig blijft zitten. Dan hou je de mogelijkheid open om het over een paar jaar nog eens te proberen...

Omdat jij nog zo jong bent Peter zou ik je adviseren hulp te zoeken bij een jurist of raadsman. Niet omdat je het zelf niet zou kunnen oplossen hoor! Maar je zult dit soort zaken nog vaker voor je kiezen krijgen, en dat geeft telkens een hoge dosis frustratie. Je verdient zoiets niet als ex-kankerpatient, je bent er ook te emotioneel bij betrokken en het kost zoveel nutteloze energie om dergelijke processen steeds weer door te moeten. Energie die je misschien beter kunt gebruiken voor andere (leuke) dingen.
Misschien heb je een rechtsbijstandverzekering. Vraag daar eens of zij niet iets voor je kunnen betekenen of een goede begeleider weten die zakelijk en indringend op dit soort materie in kan gaan. Misschien moet je er iets voor betalen, maar het is de moeite om uit te proberen waard.
Ik wens je - ondanks deze financiële tegenvaller - toch dat mooie huis toe, en maak er samen met je partner een liefdevol thuis van!

PS; ondertussen weet ik het weer: ICZ: zoek onder' patientenbelangen' op deze site en hun website.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Wat vervelend op jouw leeftijd Peter! Ik zou inderdaad op zoek gaan naar juridische hulp. 1 keer uitvechten en je hebt er nog een heel leven lang plezier van. Tip die ik ooit heb gekregen: vraag aan je huidige bank in ieder geval een offerte, maakt niet uit hoe absurd hoog de premie. Dan kan JIJ deze weigeren. Dit is heel belangrijk omdat bij veel verzekeraars wordt gevraagd of jou ooit een verzekering is geweigerd. Dan kan je naar alle eerlijkheid NEE antwoorden.
Succes!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste iedereen!

Bedankt voor alle reacties en tips! Hier heb ik heel veel aan gehad!

In de tussentijd ben ik door meerdere verzekeraars afgewezen. Te weten: Nationale Nederlanden, Aegon, Reaal en Paribas Cardif.
Ik had alle hoop al opgegeven maar toen werd ik plots gebeld door mijn financieel adviseur.
Hij vertelde mij dat ik bij Interpolis een premie heb aangeboden gekregen!.

Dolgelukkig, maar ook angstig voor een gigantisch bedrag, vroeg ik naar de premie.
Tot mijn grote verbazing en opluchting heb ik nu een overlijdensrisicoverzekering van 8,60 per maand!

Uiteraard kon ons geluk niet op! Dolgelukkig heb ik de polis geaccepteerd en kan de koop van ons huis alsnog doorgaan.


Maar ik blijf nog wel met vragen lopen.
Hoe kan het zijn dat ik via een speciaal traject voor ex-kankerpatienten overal word geweigerd, maar dat ik bij een interpolis (die niet is aangesloten bij zo'n traject) een polis krijg voor nog geen tientje?
Kortom: er is geen pijl op te trekken!

Lang leve Interpolis!
Hopelijk kunnen zij ook wat voor andere ex-patienten betekenen :)

Groetjes!

Peter
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Peter,

Wat een goed bericht! Dank je voor het delen.
Ik ben heel blij voor jullie dat het is gelukt, en dat de koop van jullie huis alsnog kan doorgaan.
Heel veel woongeluk toegewenst in jullie nieuwe huis
-Otto-

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik zit momenteel in dit zeer frustrerende traject, wat een domper op de vreugde van het vinden van je droomhuis is dit nu al....

Ik ben nog niet afgewezen en ga er ook nog maar niet van uit dat het zover gaat komen maar alleen het traject al wat je moet doorstaan is zeer vermoeiend en voelt zo oneerlijk.

Oneerlijk ja, want 1 op de 3 mensen krijgt te maken met deze gemene ziekte helaas... Dus 33% van de mensen die nu fluitend een verzekering afsluiten bij al die verzekeraars in binnen nu en de looptijd van hun verzekering aan de beurt, helaas.
Maar voor ons, diegenen waarbij het ontdekt en God zij dank met succes is behandeld, is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering een waar gevecht. In mijn geval handelt het zich om baarmoederkanker in stadium 4 waarvoor ik in 2000, ja 16 JAAR geleden ben behandeld met chemo therapie en operatie. Door de behandelend oncoloog ben ik na 12 jaar "losgelaten" van controle met de woorden, jij hebt weer net zoveel kans om ziek te worden als ieder ander......
Dus denk je dan, mooi dat kan ik nu voorgoed achter mij laten.

Nou, niet dus! Dat kan, tot je je droomhuis wilt kopen, financieel met gemak ook kunt kopen maar voor 20% van de waarde van je huis moet je een overlijdensrisicoverzekering sluiten of je moet al je spaarcentjes, waar je graag mooie dingen voor in dat nieuwe huis voor wilt kopen in de aankoop stoppen. Voor een verzekeraar een relatief laag risico en 1 die op basis van lineair of annuïtair aflossen ook heel snel weer minder wordt.
Ik ben nu al 3 dagen aan het vechten met de verzekeraar en dat gaat dan simpelweg alleen nog maar over het opvragen van mijn medische gegevens waar op een of andere manier maar geen vaart mee wordt gemaakt en uiteindelijk moet ik het dan nu zelf maar op gaan vragen bij de oncoloog.

Dit is zo frustrerend en vreet energie. Ik begrijp dat een verzekeraar terugdeinst voor een ziekteverleden als het mijne, heus, maar beste verzekeraar ik daag u uit om eens na te denken.... Wat doet u een ex patient aan om dit na zoveel tijd weer allemaal op te rakelen? Ik snap dat u het vragen moet maar regel het snel en soepel, dat scheelt al 80 % van het toch al zo vervelende traject.
Verder zou ik u willen vragen om toch ook nog eens na te denken over het acceptatiebeleid van een ex-patient want 33% van de mensen die u nu zo accepteert krijgen te maken met deze ziekte! Met dat verschil dat mensen die niet weten wat het is met deze sluipmoordenaar vaak veel te lang door (moeten) lopen maar dat zodra de ex patient ook maar een kik geeft alle medische deuren weer wagenwijd opengaan!

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14