Wat voor bloedonderzoek wordt er standaard allemaal gedaan bij NETkanker?
Wat voor bloedonderzoek wordt er standaard allemaal gedaan bij NETkanker?
Meestal wordt er geprikt op chromogranineA. Er is geen standaard bloedonderzoek waar op geprikt wordt bij NET om erachter te komen welke NET iemand heeft. Er zijn veel verschillende soorten NET of NEC en daarom hangt het bloedonderzoek vooral af van de klachten van de patiënt en de soort NET/NEC die de arts vermoedt. Als de klachten bijvoorbeeld wijzen op een insulinoom dan wordt er gekeken naar de insuline, als de klachten wijzen op een gastrinoom wordt er geprikt op gastrine, etc.
De arts zal daarom eerst de klachten uitgebreid moeten inventariseren en op basis daarvan wordt er gericht bloedonderzoek gedaan. Het ligt er dus aan naar welke NET er wordt gezocht bij de diagnose. En ook bij de controles bij/na behandeling hangt het bloedonderzoek af van de soort NET maar ook van de behandeling en de gevolgen van de behandeling.
Verder van belang:
Voorafgaand aan het bloedonderzoek moet door de arts goed geïnventariseerd worden welke medicijnen een patiënt gebruikt. Want bijvoorbeeld maagzuurremmers kunnen de uitkomst van het ChromogranineA bloedonderzoek ernstig beïnvloeden. Dan lijkt het alsof de chromogranine verhoogd is maar dan blijkt dat het komt door het gebruik van medicijnen tegen het maagzuur. Bovendien kunnen de ChromogranineA-waarden in het ene ziekenhuis niet zomaar vergeleken worden met de chromogranineA-waarden uit het bloedonderzoek van het andere ziekenhuis. Zie ook dit filmpje over het chromogranineA onderzoek
Stop nooit zomaar met de maagzuurremmers maar overleg dit altijd met je specialist voorafgaand aan het bloedonderzoek. Mensen met bepaalde NET mogen nooit stoppen met maagzuurremmers, dit kan hun leven in gevaar brengen.
Zie voor meer algemene informatie over bloedtests de website van NVKC (Nederlandse
Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde. Daar staat o.a.
informatie over de ChromogranineA test