Experimentele pillen: helpt jouw arts je? Moet je daar recht op krijgen?

Openbaar gesprek
29 juni 2016 om 09.10,
gewijzigd 23 juli 2016 om 23.56
330 x gelezen
Eigenlijk mogen artsen ongeregistreerde medicijnen niet aan patiënten geven. Uit een bericht in de Volkskrant van vandaag blijkt echter dat in de afgelopen drie jaar artsen voor zeker 1.700 uitbehandelde kankerpatiënten via officiële weg een nog niet tot de markt toegelaten medicijn hebben weten te verkrijgen. Deels komt dit doordat artsen en patiënten steeds beter op de hoogte zijn van experimenteel onderzoek via online trialoverzichten, zoals die (voor Nederland) ook te vinden zijn op kanker.nl.

Maar niet alle specialisten zijn bekend met de mogelijkheden of bereid af te wijken van de richtlijnen. In een aantal landen hebben patiënten het recht gekregen op een experimentele behandeling. Een aantal staten in de VS heeft bijv. een 'right to try'-wet aangenomen, die uitbehandelde patiënten het recht geeft om experimentele medicijnen te gebruiken.

Wat is jouw ervaring en/of wens?

  • Heb jij de mogelijkheden voor een experimentele behandeling met je arts besproken? Zo ja, wat was zijn/haar reactie en heb je die behandeling ook gekregen?
  • Vind je dat er in Nederland ook een 'right tot try'-wet moet komen? Zo ja, wie moet daarvoor in aanmerking komen en onder welke voorwaarden?

5 reacties

Mijn arts heeft zelf voorgesteld om mee te doen aan een trial. Ik volg sinds maart dit jaar de studie pembrolizumab/placebo. Die wet mag er van mij best komen. Ik vind dat mensen die zijn uitbehandeld zelf mogen kiezen of ze nog aan een studie willen deelnemen of niet. Jammere van studies vind ik dat je aan zoveel voorwaarden moet voldoen.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik heb inmiddels 7 jaar CLL en de chemokuren die ik kreeg gingen steeds minder resultaten geven.
De dokter stelde me voor om deel te nemen aan een fase 3 studie duvelisib / Ofatumumab. (Ik word behandeld in UZ Gent, Belgie.)
De resultaten bij mij zijn geweldig. Je kunt het vergelijken met een pilletje tegen hoge bloeddruk. Innemen en je kunt weer een dag vooruit.
Als mensen willen testen, moet dat gewoon mogelijk zijn.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik was ook gestart met een onderzoek met premboluzimab om te kijken of op langere termijn premoboluzimab bijdraagt aan het niet of in mindere mate terug krijgen van huidkanker. Echter ik kreeg het na het 1e infuus al terug en hang nog steeds in het onderzoek (ander deel), alleen nu aan de echte premboluzimab ipv het placebo, die ik toegediend kreeg.
Ik vind dat artsen je alles mogen voorstellen en dat er zeker een wet moet komen om experimentele medicijnen te testen. Uiteindelijk ben je baas over je eigen lijf en niet je arts of verzekeraar. Als ik uitbehandeld ben zou ik zeker ook de mogelijkheid willen hebben om te kijken of ik mee zou kunnen doen aan iets experimenteels, immers wat heb je te verliezen. Liefst wereldwijd omdat ze nou eenmaal soms elders verder zijn dan in je eigen land.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Natuurlijk een probeerrecht. Hoezo wil iemand mij -uitbehandelde- vertellen hoeveel risico ik in mijn laatste dagen /weken /maanden mag nemen? Als ik niemand nadeel berokken zie ik het terminale probleem niet, wel een kans op iets beters. Het komt al snel uit op geld en middelen. (Vindt de verzekeraar het leuk als je voor een niet geregistreerde behandeling vele uren in een ziekenhuis opsoupeert?) Lijken me lastige oordelen.

Ik was erg verbaasd toen een van mijn artsen zei: ja maar dan kom je wel in een experimenteel traject hoor. Toen ik hem eraan herinnerde dat er voor mij geen ander traject meer is, zei hij oh ja dat is ook zo.

(Inmiddels voor diverse experimenten getest, sinds medio 2016 immuntherapie in UZ Gent.)
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Meer over Patiëntenbelangen