Kanker en kiezen voor een zorgverzekeraar

Openbaar gesprek
2 oktober 2013 om 13.10,
gewijzigd 29 januari 2014 om 14.26
845 x gelezen

Waar moet je op letten als je kanker hebt en gaat kiezen voor een nieuwe zorgverzekeraar? Er is een aantal algemene zaken waar je op moet letten: onder andere kosten polis, inhoud polis. Maar op welke specifieke zaken moet je letten als je kanker hebt en je moet/wilt overstappen naar een nieuwe verzekering. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring.

Ter informatie: De NFK is samen met andere patiëntenorganisaties bezig om een keuzeondersteuner te ontwikkelen voor patiënten (en ook specifiek voor kankerpatiënten) die moeten kiezen voor een nieuwe zorgverzekeraar.

6 reacties

Ik zou zeggen: Kies in ieder geval voor een goede RESTITUTIE-verzekering. Na 2014 krijg je geen vergoeding meer van je verzekeraar als je een natura-polis hebt èn je verzekeraar heeft de arts niet gecontracteerd die jij graag wil. Als je zeker wil weten dat je behandeling wordt vergoed (bijvoorbeeld ook een aandachtspunt als je je in het buitenland wil laten behandelen), ga dan voor een restitutieverzekering.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dag Ivo e/o Ella, ik onderschrijf de visie van Ivo, met de kanttekening dat je elke zorgaanbieder kunt kiezen, maar je betaalt de rekening van de zorgaanbieder eerst zelf. Pas daarna krijgt u (een deel van) de kosten van verzekeraar vergoed. Je krijgt een vergoeding die is vastgesteld in de wet, de zogenaamde wmg-tarief.
Gelden er geen wettelijke of afgesproken tarieven? Dan krijgt je de kosten vergoed tot maximaal de in Nederland geldende marktprijs. Deze kunt u vragen aan je zorgaanbieder. Omdat de verzekeraar claimt dat in dit geval zij minder invloed heeft op de prijs van de verleende zorg en de administratieve kosten hoger zijn, is de premie hoger dan voor de naturapolis. (vrij naar VGZ).
Daarnaast is het zo dat minister Schippers onlangs nog gepoogd heeft om de restitutiepolis over te hevelen naar de aanvullende zorg, in het kader van zorgkosten reductie. Maar na veel protest is dit voornemen weer ingetrokken.
De basis zorg polis hiervan wordt het verzekerde pakket door de Rijksoverheid samengesteld dus is een lobby op dit niveau noodzakelijk om inhoudelijke wijzigingen mogelijk te maken. 
Overigens bestaan er ook gecombineerde varianten, deels natura en deels restitutie.

De aanvullende polissen daarentegen zijn het domein van de verzekeraars en daar is mogelijk wel 'winst' te halen. Denk bijvoorbeeld aan de fysiotherapie, welke behulpzaam kan zijn bij het herstellen van een behandeling of tijdens de behandeling. Nadeel kan zijn dat de verzekeraar niet acceptatieplichtig is en derhalve vooraf vragen kan en mag stellen en derhalve kan en mag weigeren.
De keuzes binnen de aanvullende verzekeringen zijn zo divers dat er altijd wel zaken tussen zullen zitten die minder of niet passen en een modulaire opbouw heb ik nog niet gezien. Behoudens dan de verschillende algemene gradaties in aanvullende vergoedingen. (+/++/+++/etc.)
Homeopathie kan ook een onderdeel zijn welk voor een gedeelte van de bevolking aansprekend kan zijn. De geestelijke gezondheids zorg is ook onderdeel welke aandacht behoeft, overigens is er sprake van aangekondigde wijzigingen hierin voor 2014. Moeilijker verzekerbaar fenomeen zijn de alternatieve geneeswijzen, let ook hier op bij de zgn. gecontracteerde zorg versus de mogelijke eigen bijdragen vanuit de restitutie variant.
In het kader van de buitenland optie is het wel goed om te kijken welke maximale vergoedingen de restitutie polis heeft op basis van de polisvwden.
Deze reactie is niet bedoeld om als compleet overzicht te dienen, maar meer als achtergrond ten behoeve van deze discussie.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Jan, dank voor je aanvullingen en punten! Zeker zaken die je moet overwegen en meenemen als je op zoek gaat naar een nieuwe zorgverzekeraar. Volgens mij zijn de punten die jij noemt van toepassing op iedereen. Maar zijn er ook punten te noemen die specifiek voor kankerpatiënten gelden? Ella  
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dag Ella, 
als ze voor iedereen gelden dan gelden ze zeker ook voor de kankerpatiënt. Door de diversiteit in de verschillende kankers is een uniformen normering mogelijk moeilijk vast te stellen. Geestelijke zorg en (voor zover mogelijk) fysiek schade herstel zijn mogelijk algemene noemers.Dat het verbeteren van de algehele conditie voor velen geldt moge duidelijk zijn, maar ook voor de kankerpatiënt is dit een belangrijk en misschien (te) vaak onderschat fenomeen. Daar het beeld voor de kanker patiënt meer en meer lijkt op te schuiven naar een meer persoonlijke behandeling, maakt het algemeen definiëren er niet gemakkelijker op. Specifieke punten lijken mij derhalve moeilijk benoembaar en zal er mogelijk ook meer gekeken kunnen worden naar de mogelijkheden/versterking van de 'eigen regie' en de faciliteiten hierin. Als de behandeling individueler dreigt te worden zal dit misschien wel eens een sleutel kunnen zijn om je hierin staande te houden. Vanuit overzicht is het beter regie te nemen en je (weerbaar) opstellen in de aanbodgestuurde realiteit, dan zonder overzicht. Voorwaar een hele kluif maar dat is de ziekte ook. Kanker is Topsport en topsport gaat ook niet zonder training en trainingsschema.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Jan, op dit moment hebben we als specifiek punten voor kankerpatiënten benoemd: Hulpmiddelen, Pruiken,Tandheelkundige zorg, Ziekenvervoer,  Revalidatieprogramma Herstel en Balans, Psychosociale (na)zorg.Vanzelfsprekend met een toelichting die verduidelijkt wat eea voor mensen met kanker kan betekenen. Eigen regie en de faciliteiten hiervoor zijn zeker punten die je zou moeten meenemen als je kiest voor een zorgverzekeraar. Ik ga eens kijken hoe en of we deze nog kunnen invoegen. Nb. als het goed is wordt half november de keuzewijzer zorgverzekering gelanceerd  op de site van alle betrokken patientenorganisaties. Dank voor het meedenken! Ella
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Meer over Patiëntenbelangen