Steeds minder informatie, te HEET onder de voeten

Openbaar gesprek
15 augustus 2018 om 14.43,
gewijzigd 16 augustus 2018 om 11.00
90 x gelezen
Het wordt ze letter te heet onder de voeten.
Na meerdere verwijzingen naar het artikel op jullie website kanker.nl, dachten jullie: nu is het tijd om een eerlijk en informatief artikel te verwijderen. Het KWF en AMC waren aan het woord in het artikel uit het blad Kracht (van het KWF).
Eindelijk werd daar door een specialist aangegeven hoe hyperthermie nu echt werkt en niet dat selectieve gepraat (er is alleen onderzoek gedaan bij specifieke soorten kanker, dus werkt het alleen daarvoor). In het artikel vertelde dhr Paul J. Zum Vörde (uit het AMC) hoe hyperthermie werkt op kankercellen.
Maar nu snoeren jullie ook hem de mond.

URL is nog wel vindbaar, maar werkt niet meer:
https://www.kanker.nl/bibliotheek/.../1553-tumor-in-de-magnetron-magazi…
https://www.kanker.nl/uploads/file_element/.../Kracht20-Hyperthermie-KW…

Laat weer eens duidelijk zien waar de belangen liggen (lees: in ieder geval niet bij de patiënt). Kan hier zo boos om worden.
Hieronder de tekst uit het artikel.

Vlak na de diagnose baarmoederhalskanker, had ze tegen haar man gezegd: ik ga alles aangrijpen om beter te worden. Dus toen haar behandelaars de optie hyperthermie voorstelden, twijfelde ze geen moment. “Ik had er nog nooit van gehoord, maar liet alles over me heenkomen”, vertelt Augustina Papilaja (58) over de behandeling in het Amsterdamse AMC. Hyperthermie wordt al jaren toegepast bij baarmoederhalskanker in bepaalde fases. De behandeling wordt maar bij een aantal kankersoorten ingezet en is daarom bij veel patiënten niet bekend.

Hyperthermie betekent letterlijk ‘verhoogde temperatuur’. Het is een aanvullende behandeling, naast radio- en chemotherapie, waarbij de lichaamstemperatuur van kankerpatiënten kunstmatig omhoog gebracht wordt.

Het hyperthermie-apparaat werkt volgens hetzelfde principe als een magnetron, met dat verschil dat hier het gebied lokaal – alleen rond de tumor – verhit wordt tot een temperatuur van tussen de 41 en 43 graden Celsius. Dat gebeurt door applicatoren (een soort antennes) op de huid of rond het lichaam te plaatsen, die gevuld zijn met water.

Intense hitte

Zo onbevangen als Papilaja aan hyperthermie begon, zo onder de indruk was ze na de eerste behandeling. “Nadat ze alle nodige bedrading inwendig hadden aangebracht, werd ik aangesloten op de computer. Zo konden ze precies zien welk gebied ze moesten verwarmen. De

hitte was zo intens, het voelde alsof mijn onderbuik in brand stond.” De gecombineerde behandeling, waarbij ze in totaal vijf hyperthermiebehandelingen van anderhalf uur kreeg, had bij Papilaja het gewenste effect: ze is nu vijf jaar ‘schoon’. Op dit moment krijgen jaarlijks zo’n driehonderd patiënten hyperthermie; het zijn merendeels vrouwen met teruggekeerde borstkanker. Dat is niet veel, zeker omdat het een bewezen effectieve aanvullende behandeling tegen verschillende vormen van terugkerende kanker is, onder meer borst-, huid-, en baarmoederhalskanker.

Viervoudige werking

“Over de werking van de therapie is geen twijfel”, zegt Paul Zum Vörde Sive Vörding, die al ruim dertig jaar als klinisch hyperthermist werkzaam is bij het AMC. Hij vertelt dat hyperthermie op vier manieren werkt. “Ten eerste gaat een deel van de kankercellen al dood van de hitte. Maar de grootste winst van de behandeling zit in de aanvulling op bestraling en chemotherapie. De hitte verstoort het natuurlijke herstelproces van de bestraalde kankercellen. De kankercellen krijgen hierdoor niet de kans zich te herstellen, wat het effect van de bestraling – meer dode kankercellen – vergroot.” De derde ‘bonus’ van hyperthermie is dat de verwarming zorgt voor een betere doorbloeding van de tumor. Zum Vörde Sive Vörding: “Kwaadaardige tumoren zijn slechter doorbloed en dus zuurstofarmer dan gezonde cellen. Hierdoor kan zowel bestraling als chemotherapie de kankercel lastiger bereiken. Betere doorbloeding betekent meer zuurstof in de kankercel en daarmee een groter bestralingseffect en betere opname van de chemotherapie.” Als laatste versterkt hyperthermie het immuunsysteem. In feite bootst hyperthermie immers koorts na: het natuurlijke mechanisme van het lichaam om meer afweercellen aan het werk te zetten. Dit mechanisme krijgt een extra zetje door kunstmatige verwarming van het lichaam.

Onvoldoende bekendheid

“Hyperthermie is effectief, eenvoudig en relatief goedkoop”, concludeert hyperthermist Zum Vörde Sive Vörding. “En toch krijgt een grote groep patiënten deze behandeling niet of te laat door onvoldoende bekendheid bij de verwijzers.” Binnenkort start een nieuw klinisch onderzoek naar de effecten van hyperthermie en chemotherapie bij blaaskanker. Dan moet blijken of hyperthermie ook voor deze groep patiënten een helende werking heeft.

1 reactie

Beste Dennis,

Hierbij een reactie op je bericht:

De redactie van kanker.nl heeft onlangs alle pdf’s van het magazine Kracht zijn verwijderd. Dit magazine is namelijk eind 2015 opgehouden met bestaan. Bij plaatsing van deze artikelen op kanker.nl in 2014 en 2015 was het platform nog een onderdeel van KWF. Sinds 2016 is kanker.nl een zelfstandige stichting. Gezien de datering van de artikelen kan kanker.nl niet meer de juistheid en actualiteit hiervan garanderen.

Met vriendelijke groet van de redactie,
Laatst bewerkt: 16/08/2018 - 11:00

Meer over Patiëntenbelangen