Acetylsalicylzuur en kanker
vr, 08/08/2014 - 10:03 Door: jvklinken Natuurlijk Leven Moerman
Aspirientjes tegen kanker
Een beetje gedateerd huismiddeltje. Dat leek de toekomst van aspirine te zijn. Niets is minder waar. Onderzoekers raken er niet op uitgekeken. Dagelijkse inname vermindert de kans op hart- en vaatziekten, zo weten we nu. Maar dat is nog alles. Volgens een groot Brits onderzoek helpt het ook tegen verschillende vormen van kanker.
Dagelijks
Als vijftigplussers regelmatig een aspirientje zouden slikken, zou dat dat veel ellende voorkomen. Wetenschappers van de Londense universiteit Queen Mary bestudeerden 200 studies naar de voor- en nadelen van aspirine. Ze kwamen tot de slotsom dat het middel het aantal gevallen en overlijdens van maag-, darm- en slokdarmkanker met 30 tot 40 procent vermindert. Je moet het dan wel minimaal vijf jaar elke dag innemen.
Prof. Jack Cuzick die de studie leidde, raadt vijftigplussers aan tien jaar lang een kleine dosis aspirine van het medicijn in te nemen. Ondanks de mogelijke bijwerkingen - maag- en hersenbloedingen - is dat volgens hem "het beste dat we kunnen doen om kanker te beperken, na stoppen met roken en obesitas verminderen".
Hoe lang?
Als duizend zestigers 10 jaar lang aspirine zouden slikken, betekent dat 16 sterfgevallen minder door kanker, één minder door een hartaanval en twee méér door een maag- of hersenbloeding. Dat is de uitkomst van het onderzoek in harde cijfers. Het risico op een bloeding neemt toe bij het ouder worden. Daarom raden de onderzoekers aan na 10 jaar te stoppen met de aspirinekuur. Het positieve effect houdt ook daarna aan, al is het niet duidelijk hoe lang je aspirine zou moeten slikken. De studie werd gepubliceerd in het vakblad Annals of Oncology.
Waarschuwing
Experts waarschuwen dat rokers, drinkers en iedereen met een verhoogd risico op bloedingen sneller last zal hebben van genoemde bijwerkingen. Het advies is niet zonder doktersadvies een dagelijkse inname te starten. "Voordat aspirine algemeen ingezet wordt als een preventief middel tegen kanker, moet er nog uitvoerig getest worden om te kunnen voorspellen wie risico loopt op een bloeding", zegt dr. Julie Sharp van het onderzoekscentrum Cancer Research UK.
Ontstekingsremmend
Hoe aspirine precies beschermt tegen kanker, is niet bekend. Vermoedelijk speelt de ontstekingsremmende werking een rol.
In aspirine zit de stof acetylsalicylzuur. Dat bestaat al heel lang en komt bijvoorbeeld voor in de bast van de wilgenboom. Aspirine remt de aanmaak van bepaalde stofjes in ons lichaam, de zogeheten prostaglandines. Bij het slikken van aspirine wordt er minder prostaglandine aangemaakt. Onze pijnzenuwen worden daardoor ongevoeliger voor prikkels terwijl aspirine bij een infectie de ontstekingsreactie remt. Minder ontsteking betekent minder koorts.
Een ander effect van aspirine is dat onze bloedplaatjes minder goed aan elkaar plakken, waardoor we minder snel bloedpropjes krijgen. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten af.
Tragere groei tumoren
Ook wie kanker heeft, vindt baat bij aspirientjes. Het vertraagt de groei van tumoren, zo maakte het Leidse UMC eerder dit jaar bekend. Een dagelijks aspirientje halveert zelfs bij veel darmkankerpatiënten de kans op een snelle dood. Let wel, de kanker verdwijnt er niet door maar de groei van de tumoren verloopt beduidend trager.
Is dit een broodje aap of zit hier veel waarheid in ?
Mijn verpleegkundig specialist ion het AVL had hier namelijk nog nooit iets over gehoord !
graag jullie reacties !
Met vriendelijke groet,
HenkKa
3 reacties
Of het een broodje aap verhaal is kan ik niet beoordelen. Wel mijn persoonlijke ervaring geven. Sinds vier jaar (was toen 57) heb ik een pacemaker en ben na een his-ablatie daarvan afhankelijk. Zonder pacemaker heb ik geen hartslag meer. Sinds die tijd slik ik dagelijks acetylsalicylzuur. Dus dan zou de vermeende kanker bestendigheid wel goed zitten . . . . Maar helaas blijkt dat niet zo te zijn. Binnen een half jaar heb ik twee keer een kanker diagnose gekregen. Februari 2018 is mijn linker nier verwijderd ivm een weing voorkomende soort nierbekkenkanker. En oktober brachytherapie ivm prostaatkanker.
Beste Gertjan,
Zeker geen wondermiddel zoals ik vanuit jou ervaring lees !
Hoop voor je dat de brachytherapie en de operatie aan je nier tot het gewenste resultaat heeft geleid !
Wens je veel gezondheid toe !
Met vriendelijke groet,
Henkk
Er is in 2021 op de Universiteit van Cardiff een studie gedaan naar het effect van aspirine. Onderzoekers voerden een systematische beoordeling uit van 118 gepubliceerde observationele studies bij patiënten met 18 verschillende vormen van kanker.
Patiënten die aspirine als onderdeel van hun behandeling nemen, blijken hun risico op overlijden met 20% te kunnen verminderen.
Als ik het goed begrepen heb voorkomt de aspirine dat kankercellen muteren tot onbehandelbare cellen.
Het gaat daarbij om een lage dagelijkse dosis over een periode van vijf jaar. (dus meteen beginnen bij 1e diagnose denk ik dan)
Zie: https://www.cardiff.ac.uk
Corrigeer me als ik het verkeerd begrepen heb.
Ik heb in ons land nog geen oncoloog gevonden die zich met aspirine bezig houdt