Hoe lang doe jij met een behandeling?
Ik vraag mij af of er een relatie is tussen hoe lang een behandeling effect heeft en de mate van uitzaaiingen. Bij de één heeft een behandeling veel effect; lang stabiel voor de psa weer gaat stijgen en bij de ander doet die behandeling slechts weinig of kort.
De kanker muteert, vormt een nieuwe variant, waarvoor een nieuwe behandeling nodig is.
Nou vermoed ik dat er een relatie is met hoe lang iemand al (ongemerkt) kanker heeft en het effect van de behandeling. Iemand die al langer kanker heeft, die zal meer varianten in zijn lijf hebben. Denk je (volgens protocol) aan een nieuwe behandeling te beginnen, blijkt die slechts op een klein deel van de cellen in te grijpen. Waardoor de psa slechts licht daalt. En de kankercellen waar de behandeling geen effect op hebben ongebreideld verder groeien.
Denk ik de goede richting op of heb ik het helemaal mis?
5 reacties
Hallo
Ik denk dat je gelijk hebt,ik denk ook dat cellen na een tijd resistent worden aan de behandeling waardoor een nieuwe behandeling dient opgestart.
Dit is een persoonlijk gedacht,dus ik kan ook verkeerd zijn,want ik heb makkelijk praten want bij mij is het niet uitgezaaid.
Nog een fijne dag!!
Het is niet zo dat de kanker resistent wordt, niet voor niets blijft de eerstelijns hormoonkuur gegeven blijven tot levenseinde. Het is eerder dat er nieuwe soorten komen die een nieuwe behandeling vragen.
Hallo Sweef,
Ik ben geen expert. Eigenlijk schoenmaker blijf bij je leest dus voor mij. Toch doe ik een poging, omdat ik wel erg benieuwd ben naar het antwoord op jouw vraag. Zeker als actieve controle patiënt.
Is het niet een proces van evolutie? Door de behandeling sterven cellen uit die er niet tegen kunnen. De cellen die er wel tegen kunnen blijven delen.
Als dat zo is. Is het dan niet gewoon een kwestie van geluk of pech hebben? Als het merendeel van de primaire tumor cellen er niet tegen konden heb je geluk als ze wel tegen de behandeling konden dan heb je pech?
Groet,
Tinuxje
Er is een behandelprotocol dat kennelijk werkt. Eerstelijns hormoonkuur, tweedelijns hormoonkuur, chemo, andere chemo en dan lutetium. Tussendoor nog bestralingen als ze erbij kunnen en geen andere dingen beschadigen.
Bij de eerstelijns wordt 95% van de testosteron onthouden. Kanker evolueert in een soort die minder nodig heeft. Maar de soort die veel lust, die blijft bestaan naast de slimmere. De tweedelijns brengt die laatste 5% testosteron om zeep. Dan duurt het weer even tot er een volgende mutatie ontstaat, maar nog steeds zijn die andere soorten ook nog actief. De eerstelijns wordt daarom tot levenseinde gegeven. De tweedelijns zou je dan eigenlijk ook tot levenseinde moeten krijgen, maar die kost €120,00 per dag en dat tikt wel aan.
Muteren in een andere soort prostaatkanker is niet gebonden aan het krijgen van een behandeling. Bijvoorbeeld, ook als je laat kanker ontdekt, dan hebben er diverse mutaties plaatsgevonden. Je hebt dan dus meerdere actieve prostaatkankers in je lijf. De behandeling die je dan krijgt, pakt maar een deel van de kankers aan. De andere soorten groeien fijn door.
Nu heb ik al heel wat bloggers gelezen en het lijkt erop dat als bij diagnose de uitzaaiingen door het hele lijf zitten, de individuele behandelingen niet zo lang of voldoende werkzaam te zijn. En dat zou dus kloppen met mijn theorie dat er dan ook al veel mutaties zijn geweest die allen nog steeds actief zijn.
Mensen die in de actieve controle zitten zijn bofkonten. Voor hen geldt het behandelprotocol en zij kunnen nog jaren vooruit, als ze maar op tijd die prostaat eruit rossen. Ben je te laat, dan ben je goed in de aap gelogeerd.
Hoi ik denk dat chirurgische castratie voor mij het beste was wat ik kon doen. Over 2 maanden is mijn PSA al 5 jaar stabiel terwel ik uitzaaiingen in de botten en lymfeklieren heb. Gleasonscore van 5+4=9 heb. Ik was 48 jaar toen het ontdekt werd en voor mij en mijn vrouw was het een logische beslissing omdat het gewoon betrouwbaarder en rustgevender is. Kan mij voorstellen dat veel mensen dit niet doen ivm met sex maar die lust word bij hormoontherapie ook minder. Maar goed ieder zijn ding.