Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

HPV relevant?

Mijn echtgenote (1959) heeft een langdurige seksuele relatie gehad met een man die 5 jaar geleden op 68jarige leeftijd overleden is ten gevolge van een anaalcarcinoom.

Nu hoorde ze vandaag dat anaalkanker veroorzaakt kan worden door het HPV.

Het is niet te achterhalen of dat bij hem het geval is geweest, maar doet het er überhaupt toe?

1

Is het zo dat, áls het al door HPV veroorzaakt zou zijn zij dan, gegeven hun seksuele activiteiten, ook een risico loopt op een dergelijke ziekte?

2

Ze heeft driejaarlijks uitstrijkjes laten maken en die zijn altijd PAP1 geweest en geen spoor van HPV. Is dat dan ook een garantie dat er elders geen HPV actief is?

3

Wellicht van belang. Ze heeft, ongeveer een jaar of tien, twaalf geleden wel een HPV-vaccinatie gehad.

 

Dank voor uw reactie,

Béchonnet

Antwoord

Beste Bechonnet,

Bedankt voor uw vraag. We begrijpen uw onzekerheid over HPV infectie en de mogelijke gevolgen hiervan. HPV infecties komen veel voor bij mensen, bijna iedereen die seksueel actief is maakt minstens een keer in zijn leven zo’n infectie door. In de meeste gevallen ruimt het lichaam de infectie ook weer op. In een zeer klein % van de mensen heeft het virus invloed op de celdeling en kan dit eventueel een rol spelen bij het ontstaan van anuskanker maar ook vulvakanker, baarmoederhalskanker of peniskanker bij mannen. Er zijn dus veel mensen die een HPV infectie hebben doorgemaakt en een heel klein % van deze mensen krijgt een HPV-gerelateerde kanker. De HPV vaccinatie die uw echtgenote heeft gehad beschermt voor ongeveer 95% tegen langdurige HPV-infecties en daarmee beschermt het haar tegen vormen van kanker die door HPV worden veroorzaakt. Meer informatie over HPV kunt u hier lezen: HPV - Humaan Papillomavirus | RIVM

We hopen dat dit u helpt.

Met vriendelijke groet,

Voorlichters Stichting kanker.nl

Laatst bewerkt: 12/10/2023 - 13:58

Geachte voorlichter,

 

Hartelijk dank voor de snelle reactie.

Kunt u mijn tweede vraag specifiek beantwoorden? Of een absentie van HPV en PAP1 een indicatie zijn dat het ook elders (anus, mond- en keelholte) niet aanwezig is of actief is?

En aanvullend indien "geen indicatie": bestaat er zoiets als een uitstrijkje in de keelholte?

Met vriendelijke groet,

Béchonnet

Laatst bewerkt: 13/10/2023 - 13:21

Beste Béchonnet,

Het RIVM zegt daarover: Er zijn ruim 100 HPV-soorten. Er bestaan veel verschillende typen van het virus. Deze bestaan uit typen met een hoog risico op kanker en typen met een laag risico. Een HPV(humaan papillomavirus)-infectie kan slapend (latent) aanwezig zijn. De besmetting is dan al langer geleden gebeurd, maar doordat er maar een hele kleine hoeveelheid HPV aanwezig is, wordt het niet gevonden met een HPV-test. Maar deze latente infectie kan opvlammen en actief worden. Dan is de infectie wel in het bevolkingsonderzoek op te sporen. Hoe vaak dat voorkomt weten we niet precies.

Er is een kans dat HPV naast baarmoederhalskanker ook voorstadia van kanker of kanker van de vagina, vulva, anus of keel kan veroorzaken. De kans daarop is erg klein. Het lastige is dat er bijvoorbeeld voor keelkanker geen goede screening is en ook geen makkelijke behandeling van eventuele voorlopers Daarom wordt er geen routine onderzoek gedaan naar HPV in de keel. Het is vooral belangrijk om bij klachten naar de huisarts te gaan.

Met vriendelijke groet,

Voorlichters Stichting kanker.nl

Laatst bewerkt: 17/10/2023 - 11:04