Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Is een preventieve screening aan de anus nodig?
Hallo
Ik ben een vrouw, 35 jaar oud. Ik heb ongeveer 10 jaar geleden wratten bij mijn vagina en (vooral rond )anus gehad. Heb die nooit aan de arts laten zien/weten of laten behandelen, ik schaamde me er voor. Na zo’n 4 maanden vielen ze er zelf weer vanaf en ze zijn ook niet meer terug gekeerd. De wratten zijn weg, maar kan het zijn dat de varianten die kanker kunnen veroorzaken niet zijn opgeruimd?
Nu las ik ergens dat mensen die vroeger wratten aan de anus hebben gehad preventief gescreend moeten worden op afwijkingen/kanker aan de anus. Niemand weet dat ik ooit besmet ben geweest met hpv aan de anus. Moet ik na zoveel jaar nu alsnog getest worden, anus onderzocht worden op veranderingen??of is dit allemaal onnodig?
Als ik nu aan mijn huisarts zou vertellen over mijn vroegere besmetting gaat hij hier iets mee doen?. Ik heb vorige jaar meegedaan aan de bevolkingsonderzoek (uitstrijkje hpv baarmoederhals) en daar werd niks op gevonden. Maar zegt dit veel wanneer ik een anale besmetting met hpv had?? Is een uitstrijkje aan de anus nu nodig??
ik heb zelf mijn anus laatst onderzocht en kon niks afwijkend vinden behalve aambeien en ruwe plekjes die waarschijnlijk littekenweefsel ( vaak scheurtjes gehad)
Antwoord
Beste Saraatje,
Dank voor je vragen, dit zijn hele belangrijke vragen.
1. bevolkingsonderzoek/screening anuskanker: In nederland is er bevolkingsonderzoek voor borstkanker en baarmoederhalskanker. Maar bijv voor prostaatkanker is er geen bevolkingsonderzoek. Het is altijd een afweging van hoeveel mensen moeten we screenen om een vroeg stadium kanker te vinden. Hierbij ook rekening houdend met de onzekerheid die het wachten op uitslagen geeft, vals positieve uitslagen ( er wordt iets gevonden wat bij nader onderzoek toch niets blijkt te zijn) en andere afwegingen. Aangezien anus kanker zeldzaam is denk ik dat screening niet heel effectief is.
2. informatie en bewustwording is wel heel erg belangrijk. Je geeft in je verhaal ook aan dat je last hebt gehad van wratjes bij de anus. Dat kan heel goed HPV gerelateerd zijn geweest. Ik denk dat de recente HPV campagne en de start van vaccinatie van jongens naast de meisjes heel belangrijk is. HPV is een infectie die bij 80-90% van de mensen voor komt, het lichaam ruimt deze infectie vanzelf weer op. BIj een klein % mensen heeft het HPV invloed op het ontstaan van baarmoederhals-, vulva-, penis- en anuskanker. Het is van belang om informatie over HPV en mogelijke voorstadia van kanker te geven. Daarom is het goed dat je deze vragen stelt.
3. Het is goed dat je mee hebt gedaan aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhals kanker. Als je nu geen afwijkingen ziet of voelt aan de anus is dat geruststellend. Testen vooor HPV infectie is niet nodig. Je kunt bij twijfel altijd vragen aan de huisarts om nog eens mee te kijken. Mochten de plekjes rond de anus veranderen dan is verwijzing naar de dermatoloog of chirurg op z'n plaats.
Met vriendelijke groet,
Het Anus expert team