Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Waarom toch bestralen als de kanker al weg is?

Hallo.ik ben een man van 41 jaar en had een soort van huidflapje van ongeveer 4cm groot tussen mijn billen zitten een paar cm  vanaf mijn anus dus uitwendig en dat bleek dus helaas anuskanker te zijn.ik werd 2 dagen na mijn eerste afspraak in het ziekenhuis al meteen geopereerd want ze wilden er niet mee wachten.na verdere onderzoeken bleek dat het anuskanker was en er  godzijdank geen verdere uitzaaingen zijn gevonden in mijn lichaam dus het is dus eigenlijk gewoon weg want de patholoog heeft ook bevestigd dat het plaatselijk was en dus nog niet verder mijn lichaam in was gegaan.ik krijg nog een echo van mijn liezen binnenkort en als daar eventueel iets gezien wordt nemen ze een punctie.maar nu willen ze evengoed gaan bestralen maar gelukkig zonder ghemo.ik vraag me dus af hadden ze bij de CT of de MRI scan niet al kunnen zien of er iets in mijn liezen zit?en waarom bestralen als er niets meer zit?dan valt er toch niets meer te bestralen of zie ik dit verkeerd?ik zie er best wel tegenop om straks met een zeer pijnlijke anus rond te lopen met de vellen die erbij hangen.ik heb ook al flink afgezien na de operatie.en dan vooral bij toiletbezoek.en wat zijn wat mijn gezondheid betreft de risico's als ik ervoor zou kiezen om van de radiotherapie behandeling af te zien?alvast bedankt voor jullie antwoorden

Met vriendelijke groet.Martin

Antwoord

Beste Martin,

Dank voor je vraag. Het zijn veel begripelijke vragen die je stelt.

1. Op een MRI/CT/PET scan is het niet mogelijk om een enkele cel te zien. Een  gebied wat als afwijkend wordt beoordeeld op de scan is vaak 5-8mm of groter. Dus daar zit een onzekerheid in. Er wordt onderzoek gedaan om bijv met een bloedtest te kijken of er nog kankercellen rondzwemmen in het lichaam. Maar zover zijn we dus nog niet.

2. Je geeft aan dat de afwijking van 4 cm is verwijderd. Obv de bevindingen van de patholoog anatoom wordt beoordeeld of aanvullende behandeling door extra chirurgie of bestraling nodig is. Risicofactoren die daar bij gelden zijn de grootte van de oorspronkelijke tumor, agressiviteitskenmerken van de tumor die onder de microscoop te zien zijn (oa ingroei in lymfevaten of bloedvaten) en hoe goed de afwijking is verwijderd (dan gaat het over de marge, dus hoeveel normaal weefsel zit er tussen de snijrand en de tumor).

3. Je vraag of het verstandig is om af te zien van de aanvullende behandeling gezien de bijwerkingen kan ik niet beantwoorden. Ik begrijp dat je tegen de bijwerkingen opziet. Ik denk dat als het nu met een redelijk overzichtelijke behandeling met alleen radiotherapie te behandelen is dat dat nu wel de voorkeur heeft. Het doel is om definitief van de tumor af te komen. Bij twijfel kun je altijd een second opinion aanvragen.

Veel sterkte met de overwegingen,

Anus expert team

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46