Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

hoe vertel ik het mijn volwassen en bijna volwassen kinderen het?

21 juni 2021 om 21.28
524 x gelezen

Wat is het beste bij grote kinderen voor een alleenstaande moeder met borstkanker?

Antwoord

Wat fijn en goed dat je hier je vraag stelt. Ontzettend verdrietig dat jullie in deze situatie zitten. Veel ouders willen hun kind beschermen tegen verdriet. Toch is het verstandig om je kind te vertellen wat er aan de hand is. Zowel vanuit onze praktijk als uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat open en eerlijke communicatie over kanker kinderen helpt om hiermee om te gaan. Dit geldt zeker voor volwassen kinderen en bijna volwassen kinderen. Zij hebben immers al meer over kanker gehoord en weten al één en ander.  Wees eerlijk en open over de ziekte en het verloop, dan kunnen jouw kinderen zich beter verhouden tot wat ze waarnemen dat er thuis gebeurt. Bovendien geef je hiermee ook het teken dat ze er met jou over kunnen praten. Vraag aan je kinderen wat zij willen weten of wat voor vragen zij hebben. Eventueel kunnen ze zelf ook vragen aan de dokter stellen. Praat met je kinderen over wat de ziekte met je doet, vertel wat de bijwerkingen van de behandeling kunnen zijn en of genezing mogelijk is. Schuw moeilijke onderwerpen en duidelijke woorden als ‘kanker’ en ‘dood’ niet. Dit is namelijk wel waar kinderen vaak aan denken maar niet over durven te vragen.
Wees duidelijk in wat je kinderen van jouw kunnen verwachten tijdens de ziekte periode en leg ook uit wat je van je kinderen verwacht tijdens deze periode. Met (bijna) volwassen kinderen kan je hierover ook goed in gesprek gaan. Samen kun je kijken of ze eventueel kunnen helpen in het huishouden of met koken. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat ze wel toe komen aan hun eigen taken en bezigheden zoals bijvoorbeeld hun opleiding, sporten en vriendschappen.

Zie ook www.ingeborgdouwescentrum.nl/kanker-in-het-gezin  voor meer tips en adviezen. Deze zijn vooral gericht op kinderen tot 18 jaar, maar gelden zeker ook voor jongvolwassen kinderen.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dankjewel voor de uitleg over "hoe vertel ik het" . Je mag  niet met een extra  persoon bij de arts komen. Dat is misschien snel voorbij, maar ik vind het superzwaar om in deze tijd de operaties en nare onderzoeken te moeten doorstaan. Net zoals 30 minuten onder een Gamma apparaat liggen met een mondkapje op. Heel benauwend. Volgens mij onderschatten de artsen van het Umc de effecten van de Corona maatregelen op de patiënten. Er werd zelfs gevraagd of de afspraak telefonisch mocht. En dan mag je thuis ook nog de kinderen inlichten. Bah.

Bedankt voor het antwoord.

gr. Linus

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46