Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Moet het alsnog een naam krijgen?
Dag goede avond , ik heb een vraagje! Ik heb mn kindjes verteld dat ik een ziek borstje had. En een boek laten zien met prenten over medicijntjes.
Ze dachten dat het oranje medicijn in het boek een soort ijsje was en vroegen of ik ook de smaak proeven kon.
Mama kreeg wel elke week ijsjes, nou daar waren ze t niet helemaal eens mee. Ik noemde het nooit kanker.
Ik vraag me af , nu het weg is en ook mijn borst. Moet ik alsnog zeggen dat het kanker heette. Of is dat niet meer relevant . Misschien voor hun verwerking ?
Misschien had ik het een naam moeten geven. Soms vraagt mn zoon, is dit wel jouw haar. Ja hoor jongen, is helemaal aangegroeid. Ik heb mooi lang haar. De kap deed goed zn werk voor het behoud haar .
Antwoord
Beste ouder,
Wat ontzettend goed dat je je kinderen wel iets hebt verteld en uitleg heb gegeven over dat je ziek was. Dan snapten je kinderen waarom er misschien iets meer spanning was of waarom je naar het ziekenhuis moest. Kinderen voelen anders de spanning en kunnen hier zelf verklaringen voor gaan bedenken.
Wij adviseren eigenlijk altijd om open en eerlijk te zijn. Hierbij hoort ook dat je de ziekte bij naam noemt. Dit kan helpen in de verwerking, maar zorgt er ook voor dat er geen onduidelijkheid komt later. Hiermee kan je ook voorkomen dat de kinderen later per ongeluk toch opvangen dat het kanker was. Mogelijk snappen ze dan niet waar het over gaat en kunnen ze zich op nieuw zorgen gaan maken.
e weten niet precies hoe oud de kinderen zijn, maar er zijn veel boekjes geschreven waarin kanker wordt benoemd en ook uitgelegd.
Op onze website is een lijst te vinden met boeken voor verschillende leeftijden: https://www.ingeborgdouwescentrum.nl/kanker-in-het-gezin/hulpbronnen-we…;
Zo een boekje kan je gebruiken om voor te lezen of samen te lezen en dan de koppeling te maken naar je eigen ziekteproces. Op deze manier komt er ook ruimte voor de kinderen om vragen te stellen. Door het te vertellen, geef je je kind tegelijkertijd het vertrouwen dat hij/zij hiermee om kan gaan. Je leert je kind zo om te gaan met moeilijke situaties en onzekerheid in het leven. Om meer te weten over wat jouw kinderen weten over kanker, kun je vragen stellen (afhankelijk van de leeftijd). Vragen als: ‘Wat weet je over kanker?’, ‘Weet je wat kanker betekent?’ helpen om ter sprake te brengen dat het ziek zijn niemand zijn schuld is, ook al kan je je wel schuldig voelen, en dat de ziekte niet besmettelijk is.
Het is ook goed om duidelijk te zijn over hoe de situatie nu is en wat ze nog kunnen verwachten rondom het ziekteproces. Vraag dan vervolgens ook wat ze verder willen weten. Kinderen hebben veel veerkracht: ze kunnen veel meer hebben dan we vaak denken.
Met vriendelijke groet,
De kinderpsychologen van IDC