Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Wanneer is het juiste moment?

Beste,

We hebben vandaag te horen gekregen dat mijn/onze (schoon)moeder niet meer te genezen is van thymuskanker.

Zij heeft een speciale en bijzondere band met haar kleinzoons, onze jongens van 3 en 6 jaar oud. Omdat zij altijd vaste dagen oppaste en zelfs bleven slapen.

We hebben 2 maanden geleden al het boek "Grote boom is ziek" voorgelezen om uit te leggen dat oma kanker heeft en hiervoor behandeld wordt. Maar helaas wordt zij niet meer beter en zal mogelijk binnen 2 maanden te komen overlijden. We hebben het vervolg, "Afscheid van Grote boom" al besteld en zal één dezer dagen op de mat vallen. Maar nu is voor ons de vraag, wanneer is het "juiste" moment om dit voor te lezen en hen te vertellen dat oma binnenkort dood gaat? Mijn schoonmoeder heeft liever niet dat zij het nu al weten. En dat snap ik ergens ook, maar ik vind het belangrijk dat de jongens het wel bijtijds weten... Dus nu zit ik heel erg in dubio...

Mijn gevoel zegt ergens, zodra het boekje binnen is of iig wanneer de vakantie voorbij is, en niet pas wanneer er euthanasie datum bekend is...

Kunnen jullie ons hierin adviseren?

Alvast hartelijk dank!

Antwoord

Beste ouders,

Wat verdrietig voor jullie allemaal. Heel mooi dat jullie de kinderen al zo goed hebben meegenomen in het proces. Oma is voor hen ook belangrijk gezien haar rol in hun leven. 

Jonge kinderen verwerken dingen in stukjes en hebben ook meer tijd nodig om dingen te verwerken. Daarnaast zien we dat kinderen die goed voorbereid zijn op een overlijden en afscheid hebben kunnen nemen minder problemen ontwikkelen. 
Het is natuurlijk heel verdrietig om dit aan kinderen te vertellen en oma wil haar klein kinderen natuurlijk geen verdriet en pijn doen. Toch adviseren wij om het zo snel mogelijk te doen. De ervaring leert dat kinderen het vaak al (onbewust) door hebben of voelen. Echter durven ze hier zelf niet over te praten of te vragen wanneer het onderwerp niet ter sprake komt. Het gaat natuurlijk impact hebben op jullie kinderen, maar dat betekent niet dat ze het niet aan kunnen. Kinderen hebben vaak veel veerkracht en kunnen zich goed aanpassen aan veranderingen. 
Wanneer het openlijk besproken kan worden, kunnen jullie de kinderen ook beter steunen met wat er in hun hoofd om gaat en bij hun zorgen/emoties. 
Belangrijk is ook om rekening te houden met wat de kinderen al snappen van het concept dood. 
Vanaf ongeveer 3 jaar kan een kind begrijpen wat doodgaan betekent. Maar het zal ook nog worstelen met het idee dat dood betekent dat je nooit meer levend wordt. Bedenk ook dat jonge kinderen nog geen volwassen tijdsbesef hebben. Ze begrijpen vooral wat er nu of in de nabije toekomst gebeurt.
Kinderen ouder dan 6 jaar begrijpen meer over doodgaan. Ze kunnen hun verdriet laten zien, maar kunnen ook reageren op een manier die emotioneel niet passend is. Bijvoorbeeld gaan lachen als het nieuws horen.

Op de website van het Ingeborg Douwes Centrum zijn nog meer tips en adviezen te vinden. Daarbij ook meer redenen waarom het goed is om het op korte termijn te vertellen. Wellicht kan dit voor oma ook helpend zijn om door te nemen. Deze adviezen zijn geschreven voor als een ouder ernstig ziek is, maar wij geven dezelfde adviezen voor grootouders die en actieve rol hebben gehad. Daarnaast staan er ook adviezen voor kinderen begeleiden op een uitvaart.

https://www.ingeborgdouwescentrum.nl/kanker-in-het-gezin/vertellen-aan-…

https://www.ingeborgdouwescentrum.nl/kanker-in-het-gezin/kinderen-helpe…

Hopelijk kunnen jullie zo verder.  Heel veel sterkte voor jullie allemaal.

Groetjes 

De Kinderpsychologen van het IDC

 

Laatst bewerkt: 08/08/2024 - 12:59