Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

CT-scan geeft andere uitslag dan biopsie (EUS)

Uit de PET-scan kwam naar voren dat de linker bijnier reactie geeft. Daarop is een biopsie (EUS) gedaan. De uitslag: benigne, vermoedelijk bijnieradenoom. Vervolgens is een CT-scan met vloeistof gedaan. Volgens de radioloog kon het geen adenoom zijn; maar vermoedelijk metastase (PET-scan was voor longkanker). 

Nog een biopsie gedaan, deze keer zijn enkele atypsiche cellen gezien, maar volgens patholoog geen kankercellen. 
Vervolgens naar endocrinoloog. Dexamethason test + bloedonderzoek  (niet nuchter). Allemaal oké (geen hormonale afwijkingen). 

Komt dit vaker voor dat de scan een lijkt te wijzen op een metastase maar pathologisch onderzoek niet. En welk onderzoek kun je nog doen om te weten wat het is.  En kan het weefselonderzoek tegelijk zijn getest op bijnier- en longkanker of maakt dat niet uit. Alvast dank voor het lezen. 

Adorine

Antwoord

Beste Adorine,

Er kunnen inderdaad verschillen zitten in de interpretatie van onderzoeksuitslagen. Een PET-scan laat zien dat weefsel bovengemiddeld 'actief is', dat wil zeggen meer glucose opneemt dan het omgevende weefsel cq. dan wat normaal is voor het betreffende weefsel of orgaan. Bijvoorbeeld een actieve ontsteking zal ook aankleuring laten zien op een PET-scan, net zoals kanker dat doet. Met andere woorden, een PET-scan kan geen onderscheid maken tussen goedaardig en kwaadaardig, het laat alleen 'verhoogde activiteit' zien (wat in de praktijk uiteraard wel sterke aanwijzingen kan geven voor bijvoorbeeld kanker, zeker als er al een verdenking op uitzaaiingen bestaat en je op de gewone röntgenbeelden ook een gezwel ziet).

Het weefselonderzoek is het meest betrouwbare onderzoek om kanker aan te tonen. Inderdaad zal hierbij zowel long- als bijnierkanker worden herkend (in feite alle soorten, eerst stelt de patholoog vast dat het kwaadaardig weefsel is en daarna kan de weefselsoort worden geïdentificeerd). Belangrijk punt is dat de patholoog uiteraard afhankelijk is van het weefsel dat wordt aangeleverd. Als het biopt net niet van de afwijkende plek genomen is, ziet de patholoog ook geen afwijking. Dat is ook de reden dat er bij twijfel vaak een tweede keer wordt gebiopteerd (net zoals bij u kennelijk is gedaan).

In uw geval is er dus aankleuring op de PET-scan maar toont weefselonderzoek tot 2x toe geen afwijkingen. Ik denk dat er niet veel anders opzit dan de PET over een tijdje te herhalen, om te zien wat het beloop is (ervan uitgaande dat er geen eerdere scans zijn waarnaar kan worden teruggekeken om te zien of het hier om een nieuwe afwijking gaat). Dit geeft immers vaak ook belangrijke informatie. Nu een derde keer biopteren lijkt me niet veel meerwaarde te hebben.

Vriendelijke groeten,

Thomas Kerkhofs.

Laatst bewerkt: 05/03/2024 - 16:22

Geachte heer Kerkhofs,

Hartelijk dank voor uw snelle reactie en de heldere uitleg. De uitslag van de CT-scan (met vloeistof) was iets wat men niet had verwacht, gezien de uitslag van de eerste biopt (welke reden was voor lobectomie). Vandaar inderdaad de reden voor de tweede biopt. Overigens was ik helaas vergeten te melden zie ik, dat de bijnier wat vergroot is. Een derde biopt lijkt idd geen zin te hebben. Wat betekent dat de onzekerheid blijkbaar nog niet weggenomen kan worden. Helaas.

Met vriendelijke groet

Adorine

 

Laatst bewerkt: 05/03/2024 - 20:48