Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

atypische cellen Paris klasse 3-4

10 mei 2024 om 15.05
200 x gelezen

Beste,

Ik ben sinds maart 2021 in behandeling voor niet-spierinvasieve blaaskanker. 5 x TURB en BCG programma.Bij mijn laatste cytologie controles worden steeds atypische cellen gevonden. Paris klasse 3 of 4. Dit terwijl de cystoscopie telkens negatief is en geen spoor van tumoren te vinden is. Ook een biopsie bracht niks aan het licht. 

De atypische stellen hebben vergrote kernen met geassocieerde pleomorfie en verhoogde N/C ratio. Cytologie: verdacht voor hooggradig urotheelcarcinoom.

Ik blijf onder verhoogde controle (3-maandelijks) maar heb moeite om dit juist te plaatsen en blijft de onzekerheid over volledig herstel knagen. Betekent dit dat de kanker nog steeds aanwezig is en ik quasi zeker terug zal hervallen? 

Graag uw visie waarvoor alvast hartelijke dank.

Mvg

Patrick

Antwoord

Beste Patrick,

De gevonden cellen bij de urinecytologie kunnen uit de blaas afkomstig zijn maar ook eventueel van boven komen (uit het nierbekken of urineleiders). Dus wellicht handig dat daar ook nog een keertje naar gekeken wordt?

Soms kan het handig zijn dat er met speciaal licht in de blaas wordt gekeken (na inbrengen van Hexvix vloeistof). Zo kunnen verdachte gebieden soms beter aan het licht komen dan dat je met he blote oog kan waarnemen. Misschien is dit ook iets om nog eens te vragen aan uw behandelend uroloog.

Sterkte gewenst,

vriendelijke groeten,

Annemarie Leliveld

Laatst bewerkt: 13/05/2024 - 11:25

Beste Dr.  Leliveld,

Bedankt voor uw reactie. 

Al uw aanbevelingen werden reeds uitgevoerd (hexvix bij het nemen van biopten) maar (gelukkig) met negatief resultaat. Normaal zou ik volgens protocol 6-maandelijks een controle-cystoscopie maar gezien de aanwezigheid van de atypische cellen heeft mijn urologe de frequentie terug naar 3 maanden gebracht.

Zoals ik al zei blijft de onzekerheid moeilijk om plaatsen. Wat betekenen die atypische cellen precies? Heb ik meer kans om te hervallen? Heb ik nu nog steeds kanker of is dat pas bij ontwikkeling van nieuwe tumoren? 

nogmaals dank

met vriendelijke groet

Patrick

Laatst bewerkt: 13/05/2024 - 12:08

Beste Patrick,

Helaas zal de toekomst moeten uitwijzen welke kant het opgaat. De ziekte van niet-spierinvasief urotheelkanker is heel chronisch van karakter en komt dus heel vaak terug. De beoordeling van cytologie heeft bij de uitslag altijd zo'n 5 % vals positieve dus de beoordelaar vindt dat hety verdacht is maar dat blijkt niet echt zo te zijn. Maar anderzijds heeft u een soort die wel vaak kan terugkomen en ook een gerede kans heeft (30%) om bij het terugkomen een spieringroeiende soort te worden. Vandaar de frequente en langdurige controles. 

Nogmaals sterkte gewenst.

Vriendelijke groeten, Annemarie Leliveld

Laatst bewerkt: 14/05/2024 - 07:27