Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
biopt zsm?
Graag wil ik het volgende aan u voorleggen.
Mijn moeder is in november/december 2023 behandeld voor CIS in de blaas en ook nog een andere vorm van oppervlakkige blaaskanker.
Daarna heeft heeft zij BCG spoelingen gekregen 12x (er staan/stonden er nog 3 in de planning in decembe).
Echter bij de controle in september zijn hooggradig kwaadaardige cellen gevonden in de urine (terwijl arts dacht niks te zien).
Mijn moeder had tot die tijd steeds een cystoscopie gehad van blaas om de 3 maanden en elke keer leek het niet terug. Echter had de arts tot aan september nog nooit eerder urine gecontroleerd op kwaadaardige cellen, terwijl dat volgens de arts achteraf wel protocol had moeten zijn.
Volgende week staat een biopt gepland dmv operatie.
Echter mijn moeder hoest nu ivm een virus en nu willen ze de operatie uitstellen. Wij weten echter niet wat wijsheid is, gezien de agressiviteit van CIS (uitstellen=meer kans dat het spierinvasief gaat worden). Wat is uw mening?
Antwoord
Beste Bella86,
Bij uw moeder zijn kwaadaardige cellen in d eurine gevonden zonder dat er in de blaas iets te zien is. De vervolgstap is om er achter te komen waar zijn cellen vandaan komen. Dat kan uit de blaas van een gebied van CIS. En dat gebied hoef je niet altijd met het blote oog te hoeven zien. Soms kan het helpen om bij de operatie waar biopten van verschillende gebieden uit de blaas genomen worden (random biopten) , die er verder niet afwijkend uitzien, gebruik te maken van de Hexvix vloeistof in combinatie met blauw licht. Dat is een methode om beter (niet 100% waterdicht) gebieden op te sporen die afwijkend zijn.
Daarnaast kan het zo zijn dat de kwaadaardige cellen niet uit de blaas komen maar van de urineleiders afkomstig zijn. Dus meestal zal er ook een zogenaamde opspuitfoto of een CT met contrastvloeistof gemaakt worden.
Pas na deze stappen weet je wat er aan de hand is en wat dan de volgende stap zal moeten zijn. Een niet zichtbare tumor kan niet zomaar spierinvasief zijn.
Sterkte, vriendelijke groeten,
Annemarie Leliveld
Beste Annemarie,
Hartelijk bedankt voor uw uitgebreide antwoord.
Misschien kom ik nog wel een keer met een vraag, voor nu heb ik veel informatie gekregen waar wij veel aan hebben. Wat een aantal punten betreft gaan wij vragen of dat gedaan gaat worden.
Dank u wel!
Graag gedaan en sterkte gewenst!
Beste Annemarie,
Bij mijn moeder is inmiddels vastgesteld dat de cis weer terug is in de blaas (vorig jaar november was het vastgesteld)
Vooralsnog is er geen sprake van dat het invasief is. Ct scan zag er verder ook goed uit.
Vorig jaar december was ze gestart met BCG (ze had er 12 behandelingen op zitten).
Ze staat nu een beetje op een kruispunt had de arts gezegd.
Dus: of blaas eruit of nog een ander soort spoeling proberen.
Zelf denk ik van: haal de blaas er "maar" uit, dat biedt meer zekerheid. Want ik zou het zou erg vinden als het toch invasief wordt bij mijn moeder gedurende de andere spoelingen. Bestaat die mogelijkheid? Straks schiet het toch in 1x door...
Waarom geven artsen die optie eigenlijk om nog door te gaan met een ander soort spoeling?
Hartelijke groeten,
Isabelle
Beste Isabelle,
Wat vervelend dat het weer terug is. Het kan heel lang goed gaan maar er bestaat een gerede kans dat de afwijking toch een keer over gaat in een dieper ingroeiende tumor. Nou kan je daar op gaan wachten. En wel blijven controleren. Voordeel is dan dat je nog wel de blaas kan behouden tot die tijd. En mocht het zover komen is bestraling in combinatie met chemotherapie ook nog een optie. Maar het is wel onzeker hoe het verloopt. En toch de angst dat misschien onder tussen de tumor niet alleen in de wand gaat groeien maar ook uitzaaiingen geeft. Dan is een genezende behandeling wel meer onzeker. Als je nu direct de blaas eruit haalt heb je veel meer zekerheid en daarbij op oncologisch gebied een heel goede prognose. Maar radiochemotherapie op dit moment is geen optie. Daarvoor moet de tumor echt in de spierlaag van de blaas gegroeid zijn. En ja je kan ook overal vanaf zien. Dan houd je je blaas maar is wel een beetje onzeker hoe lang het goed gaat (kan jaren zijn).
Dus vanwege alle afwegingen die je kan maken bespreken we dit wel als optie. Ik zou niet zo goed weten welke spoeling je nog zou willen geven voor CIS die niet meer reageert op BCG. De verwarmde mitomycine is hiervoor niet geregistreerd. Er is wel een onderzoek geweest om deze terugkerende CIS met immuuntherapie (pembrolizumab) te behandelen. Maar de resultaten zijn daarvan nog niet zo duidelijk om dit ook als behandeling te kunnen aanbieden.
Veel sterkte gewenst met het maken van de keuze die het beste bij uw moeder past.
Vriendelijke groet, Annemarie