Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Blaaskanker diagnose

Goedendag, ik heb de diagnose blaaskanker gekregen. De uitslag was TA graad 2 , dus niet spierinvasief.  Graad 2 dat neigt naar 3 omdat er enkel erg afwijkende cellen waren gevonden. De arts zei dat de tumor dus wel enigszins agressief is ( ook hoogdradig ). 

Toen ik vroeg: is de uitslag ‘gunstig’ / goed ? Kreeg ik als antwoord : ja , de beide ‘bodems ‘ waren schoon van de biopten en TA is goed te behandelen. 
Ik was gerustgesteld, maar het woord agressief staat me een beetje tegen.

(Spoelingen starten binnenkort ,TURT  en een blaasspoeling  inmiddels gehad. ) 

Gezien de omstandigheden / uitslag : heb ik een ‘goede’ uitslag ? 
Ik heb begrepen dat de kans op recidief zeker aanwezig is bij TA , maar hoe groot is de kans dat het dan een TA blijft? 

Alvast dank voor uw tijd, graag verneem ik van u. 
 

 

Antwoord

Beste RolandM,

Het gunstige van de uitslag is dat het niet-spierinvasief is. En dan is een TA (nog oppervlakkiger) beter dan een T1 (nog steeds niet spierinvasief). De Graad 1, 2, en 3 gaat van weinig naar meer agressief. De graad 2 is een beetje een tussen categorie die soms meer hooggradig en soms meer laaggradig is. Bij u kennelijk wat meer hooggradig.

De kans dat de ziekte terugkomt is aanzienlijk groot. De kans dat de ziekte de spier in gaat groeien is zo'n 20 25%. Door de spoelingen wordt de kans dat het terugkomt uitgesteld en hopelijk helemaal afgesteld. Maar zolang de ziekte in een Ta of T1 terugkomt is deze niet direct levensbedreigend. 

Het vervelende van deze aandoening is vooral de onzekerheid. Bij elk blaasonderzoek is het weer vreselijk spannend of het wel of niet terug gekomen is. Aan die onzekerheid is, behalve de voorspellingen en risico inschattingen zoals die bekend zijn, niet veel te doen.

Mocht het zo zijn dat u op dit moment rookt en u zou daarmee stoppen verlaagt dat het risico op een recidief aanzienlijk.

Veel sterkte gewenst,

met vriendelijke groet, Annemarie Leliveld

Laatst bewerkt: 12/12/2022 - 07:18

Beste Mevrouw  Leliveld, Annemarie,

Dank voor uw uitgebreide en inhoudelijke reactie.  Ik weet nu wat meer.

Hoe groot is de kans dat een TA recidief progressie zal hebben naar spier-invasief ( komt het vaak voor vanuit uw ervaring )? 

Kunnen tumoren ook afschalen qua gradatie ? Bijvoorbeeld  van een G2 naar G1 ( dat zou dan betekenen dat er zich enig herstel laat plaatsvinden in mijn beleving. Cellen lijken dan meer op ‘normaal’ ). 

Roken doen we al een tijdje niet meer, 5 x per week sporten en veel drinken, fruit, groente en geen rood vlees … dus we doen alles om weer gezond te worden natuurlijk. 

Ik wens u fijne dagen en nogmaals dank. Gr Roland 
 

 

 

Laatst bewerkt: 20/12/2022 - 22:24

Beste Mevrouw  Leliveld, Annemarie,

Dank voor uw uitgebreide en inhoudelijke reactie.  Ik weet nu wat meer.

Hoe groot is de kans dat een TA recidief progressie zal hebben naar spier-invasief ( komt het vaak voor vanuit uw ervaring )? 

Kunnen tumoren ook afschalen qua gradatie ? Bijvoorbeeld  van een G2 naar G1 ( dat zou dan betekenen dat er zich enig herstel laat plaatsvinden in mijn beleving. Cellen lijken dan meer op ‘normaal’ ). 

Roken doen we al een tijdje niet meer, 5 x per week sporten en veel drinken, fruit, groente en geen rood vlees … dus we doen alles om weer gezond te worden natuurlijk. 

Ik wens u fijne dagen en nogmaals dank. Gr Roland 
 

 

 

Laatst bewerkt: 20/12/2022 - 22:24

Beste Roland,

Van de hele groep hoog risico niet-spierinvasief blaaskanker (dus alle mogelijke vormen: CIS al dan niet met pTaG2 hooggradig of pTaG3 of pT1G3) wordt uiteindelijk (tijdsduur niet aan te geven) wordt ongeveer een derde spierinvasief.

Als de ziekte nu terug komt kan het ook zo zijn dat het terugkomt in een laag gradiger soort. Voor de prognose en voorspelling telt het hoogste stadium. Voor u hoop ik dan maar dat het nog lang wegblijft en niet spierinvasief wordt. Aan uw leefstijl kan het niet liggen!

Sterkte,

vriendelijke groet, Annemarie Leliveld

Laatst bewerkt: 21/12/2022 - 08:27

Dag Annemarie, wederom dank! Ik heb het volste vertrouwen in onze goed opgeleide en enthousiaste artsen/specialisten. Ik zal me volledig inzetten voor een goed, gezond leven  en voor herstel. 
 

Ik hoop dat jullie met veel onderzoek de juiste behandelmethode kunnen vinden op de korte termijn. Ik zie alleen dat het ‘onderzoek’ tav de genezing van blaaskanker achterblijft in verhouding tot andere vormen van kanker. Ik weet, hoor en zie ook dat er een inhaalslag gaande is. Laten we positief blijven  en helpen waar mogelijk om deze ziekte te kunnen behandelen met het juiste medicijn.  
 

Dank, fijne dagen en veel voorspoed Roland

Laatst bewerkt: 22/12/2022 - 20:43