Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Blaaskanker en radioactieve spoelingen
Hallo, ik vraag me dit af:
Ik krijg binnenkort een traject van 1 jaar met radio-actieve blaasspoelingen ( plaatselijke chemo ) . Elke week, en later minder. Omdat ik 6 nov aan mn blaas geopereerd ben.
Krijg ik daarvan kanker in omringende organen? Vanwege de straling? Ik moet mn kleding die ik tijdens die spoelingen krijg apart wassen vanwege radio-actieve besmetting, maar die gooi ik weg. Dus de boel straalt aardig, ik ben dan een atoom-vrouwtje. Bang ben ik dat daar bv darmkanker van komt. Of zo.
Ps, Ik doe het wel hoor, er is geen andere optie. Maar ik vind het wel erg eng. Net als kerncentrales. Ja, mn dochter stierf aan leukemie.
Antwoord
Beste Dingolette,
Het begrip radio-actieve blaasspoelingen (plaatselijke chemo) ken ik niet. Ik denk dat hier een aantal dingen door elkaar gehaald worden. We hebben chemospoelingen voor in de blaas die worden gegeven nadat er weefsel via een kijkoperatie via de plasbuis, verwijderd is. Die beginnen met 1 keer per week en daarna 1 spoeling per maand. Dit is bedoeld om de tumor minder snel terug te laten komen en mogelijk te voorkomen dat deze de spierwand van de blaas ingroeit. Deze chemospoeling is niet radioactief en geeft geen straling af. Dus dit heeft ook geen effect om de organen die rondom de blaas gelegen zijn.
Er is wel een bestralingsbehandeling voor blaaskanker: een inwendige (eenmalige) en een uitwendige (meermaals) behandeling. Maar deze behandeling is voor een vorm blaaskanker die niet meer alleen oppervlakkig groeit.
Ik raad u aan om het bovenstaande ook met uw uroloog te bespreken. Dat kan onterechte onzekerheden bij u weg nemen. Sterkte.
Okay, dank u voor alles!! Ja, het zijn chemo-spoelingen, ik heb gisteren gehoord dat ik die 9x krijg, eerst 6x 1x per week. Over 3 maanden krijg ik weer een kijkoperatie en ik blijf 5 jaar onder controle. Ik heb gehad: PTA stadium 1 Heeft hij weggesneden, de hele blaaswand en uitgelegd hoe dat ging, want ik snapte niet hoe je grote tumoren door zo'n kleine opening kan krijgen, tis een wonderlijke onderwater-wereld, lijkt de zeebodem wel.
Ik ben hier wel gelukkig van, want ik was bang dat het erger zou zijn.
Waarom ze 7 november met die spoeling in het ziekenhuis zeiden dat dat spul radio-actief was, weet ik niet, dat was een zuster. En dat ik daarom mijn ondergoed apart moest wassen omdat ik anders familieleden zou besmetten. Nou, ik heb die slips gewoon weggegooid, en ga goedkoop ondergoed kopen die ik die 9 x ook weg gooi.
Dank u nogmaals voor de uitleg xx