Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Buikpijn en bloed in urine
Goedenmiddag!
Ik heb 2 kindjes. 1 van 2019 en 1 van 5 maanden oud.
Tijdens de zwangerschap had ik veel last van mijn blaas. Het gevoel alsof ik blaasontsteking had bij gewoon zitten en lopen. Een testje sloot dit uit, geen blaasontsteking. Ook had ik last van buikpijn onder in de buik. Ik dacht dat dit van de eierstokken afkwam en de verloskundige dacht dit ook of bandenpijn/groeienpijn. Ik dacht logisch dus verder niks meer naar gedaan.
nu 5 maanden na de bevalling heb ik nog steeds dezelfde buikpijn en het wordt alleen maar erger. Het is er elke dag wel en soms een paar minuten niet maar het grootste gedeelte van de dag is het er en alleen tijdens bewegen.
Ik heb verder geen blaasontsteking klachten maar toch hd ik 3 weken geleden bloed, eiwitten en rode of witte? Bloedcellen in urine en hebben ze mij een 1 daagse kuur voorgeschreven.
Urine is ook voor kweek opgestuurd naar het ziekenhuis om te kijken welke bacterie het veroorzaakte maar daar kwam niks uit.
sinds de antibiotica heb ik het gevoel dat ik mijn blaas niet helemaal leeg plas en ik steeds nog kleine beetjes na kan plassen.
hier had ik weer voor gebeld en weer moest ik mijn urine in leveren. Dit was 1 week na de kuur en weer had ik bloed in urine, op de kweek kwam weer geen bacterie naar voren. Ik heb nu een antibiotica van 7 dagen gekregen en ben nu 4 dagen bezig maar de buikpijn blijft nog steeds.
Er is al een uitstrijkje gemaakt en een echo van de eierstokken en baarmoeder maar dat zag er allemaal goed uit.
ontlasting is ook normaal
Ik ben nu eigenlijk dus bang voor blaaskanker maar weet niet of mijn gedachtes reeel zijn.
Ik ben 28 jaar, nu dus al 2x in 3 weken tijd bloed in urine (niet zichtbaar alleen met stikje bij huisarts te zien) Geen bacterie in urine na ziekenhuiskweek.
Als je blaaskanker hebt kun je dan pijn onder in je buik voelen? Het doet het meeste pijn als ik loop en als ik mijn rechterbeen oplicht (dan doet het linksonder pijn).
Antwoord
Beste Ydnic,
Heel vervelend die ongerustheid en onzekerheid. We weten dat er bij nader onderzoek bij mensen met bloed in de urine wat niet voor het oog zichtbaar is in 70% van de gevallen niets oplevert. Dat is ten aanzien van uw ongerustheid wel geruststellend. Aan de andere kant weten we ook dat vrouwen met bloed in de urine heel vaak (te vaak) weer een zoveelste antibioticakuur krijgen zonder dat er een blaasontsteking is en misschien juist wel een tumor in de blaas zit. Gezien uw leeftijd zit u totaal niet in de risicogroep. Als u ook niet rookt en geen familie heeft met urinewegtumoren is er nog minder reden om daar ongerust over te zijn. Ten aanzien van de klachten. Ja, blaaskanker kan klachten geven die lijken op een urineweginfectie.
Dus ik zou in uw geval met blijvende klachten in de blaasstreek met microscopische bloed in de urine en uw ongerustheid inderdaad vragen aan de huisarts om u te laten door verwijzen naar de uroloog. Met in het achterhoofd houdend dat deze misschien ook geen oorzaak voor de genoemde klachten en bevindingen vindt maar wel ind e blaas kan kijken om een blaastumor uit te sluiten.
Sterkte gewenst,
vriendelijke groeten, Annemarie Leliveld