Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Covid 19 vaccinnatie en BCG spoelingen

Betreft blaaskanker  stadium T1G3.

Wat zijn de richtijnen voor vaccineren met Covid 19 en blaasspoelingen met BCG in dezelfde periode? 

Ik ben 12-4 gevaccineerd (eerste prik).Op  23-4 moet ik met blaassspoelingen BCG beginnen voor een periode van 6 weken. 

Op 21-5 krijg ik de tweede prik. 

Past een en ander in het schema van de 6 weken?

Volgens mijn uroloog kan vaccineren plaatsvinden  1 week voor een spoeling of 1 week na een spoeling en moet ik 1 week een spoeling overslaan. Een collega uroloog zegt 14 dagen voor en 14 dagen na. In de brochure van ziekenhuis in Zaandam is het 1 maand voor of 1 maand na. 

Ik weet het niet meer. 

Graag uw reactie.

Vriendelijke groet van Nico.

Antwoord

Beste Nico,

Eigenlijk weten we het allemaal niet precies. Ook de toenemende verwarring over de bijwerkingen van de verschillende vaccins spelen hierin geen gunstige rol. Binnen onze beroepsvereniging hebben we er over nagedacht en in feb 2021 met een advies gekomen met de volgende inleidende tekst:

Naar aanleiding van vragen t.a.v. het corona vaccin en BCG als adjuvante behandeling voor patiënten met niet-spierinvasieve blaaskanker heeft de Commissie Kwaliteit i.s.m. de subgroep blaaskanker van de WOU advies ingewonnen bij infectielogen met speciale belangstelling voor vaccinaties en BCG. Er is een drietal uitgangspunten geformuleerd op basis waarvan 2 scenario’s zijn uitgewerkt. NB: Er is geen wetenschappelijke basis voor een eenduidig beleid. Dit advies heeft dan ook niet de status van een leidraad of richtlijn. Geadviseerd wordt om met de patiënt de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden af te wegen. Zie bijlage voor het advies.

Wat mij betreft, in uw geval, op basis van het advies: zou ik de spoelingen in zijn geheel laten plaatsvinden vanaf de genoemde datum. En de volgende vaccinatie pas laten krijgen vanaf 1 week na de laatste BCG spoeling. Dit alles natuurlijk onder voorwaarde van de afwezigheid van klachten. 

Sterkte en vriendelijke groeten,

Annemarie Leliveld

Bijlage:

BCG blaasinstillaties en corona vaccinatie
Naar aanleiding van vragen t.a.v. het corona vaccin en BCG als adjuvante behandeling voor patiënten met niet-spierinvasieve blaaskanker heeft de Commissie Kwaliteit i.s.m. de subgroep blaaskanker van de Werkgroep oncologische urologie (WOU) van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) advies ingewonnen bij infectielogen met speciale belangstelling voor vaccinaties en BCG. Er is een drietal uitgangspunten geformuleerd op basis waarvan 2 scenario’s zijn uitgewerkt.
Er is geen wetenschappelijke basis voor een eenduidig beleid. Dit advies heeft dan ook niet de status van een leidraad of richtlijn. Geadviseerd wordt om met de patiënt de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden af te wegen.
Uitgangspunt:
1. Bij het toedienen van een levend verzwakt vaccin (zoals BCG) wordt geadviseerd minstens 2 weken te wachten voor het geven van een niet-levend vaccin (zoals de corona vaccins).
2. Bij het toedienen van een coronavaccinatie wordt geadviseerd om vanwege het ontwikkelen van bijwerkingen 7 dagen te wachten alvorens een volgend vaccin, zoals BCG te geven1.
3. De coronavaccinatie bestaat uit 2 giften die 3-6 weken na elkaar worden toegediend.
Scenario 1: Eerst BCG en dan Corona vaccinatie.
Bij start van BCG-inductie (6 weken): 2 weken interval tussen laatste van de 6 BCG blaasspoeling en het eerste Corona-vaccin. Als de tweede vaccinatie 3-6 weken later volgt, kan weer (ten minste) 2 weken later de eerste BCG maintenance gegeven worden. Dit geeft een beperkt delay van de eerstvolgende maintenance serie.
Bij maintenance BCG (3 weken): 2 weken interval tussen laatste van de 3 BCG blaasspoeling en het Corona-vaccin. Omdat volgende maintenance spoelingen pas 3-6 maanden later worden gegeven, heeft dit geen invloed op de timing van de vervolgbehandeling als de tweede vaccinatie 3-6 weken na de eerste vaccinatie volgt.
Scenario 2: Eerst Corona vaccinatie en dan BCG.
Na het toedienen van de coronavaccinatie 7 dagen wachten alvorens BCG te kunnen geven.
Indien de 2e vaccinatie na 3-6 weken kan worden toegediend, ontstaat een delay van 4-7 weken alvorens BCG kan worden gestart.
Bij start van BCG-inductie (6 weken) na de 1e vaccinatie kan de 2e vaccinatie vanwege het interval van 2 weken na de laatste BCG spoeling pas 8-9 weken na de eerste vaccinatie gegeven kunnen worden. Het is nu nog niet duidelijk wat het effect is van uitstellen van de 2e vaccinatie: dit scenario kan dus niet worden geadviseerd.
Bij start maintenance BCG (3 weken) na de 1e vaccinatie kan de 2e vaccinatie binnen de nu geadviseerde termijn van maximaal 6 weken na de eerste vaccinatie gegeven worden.
1 COVID-19-vaccinatie | LCI richtlijnen (rivm.nl) paragraaf 8.2

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46