Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Gaatje in blaas na Turt
Een gaatje in de blaas
maandag 24 januari 2022 - 1 x gelezen
Vrijdagavond 21 Jan. zoveel last van een blaasontsteking dat we de huisarts hebben laten thuiskomen. Hij constateerde ook een heel harde buik. Om 19.00 uur op de spoed, om half twaalf op de kamer, direct begonnen met bloed afnames en zware antibiotica waarvan de huisarts me al gemeld had als je die nog een paar gebruikt wordt je er immuun voor. Volgende dagen controle en gisteren een nieuwe antibiotica die beter zou aansluiten. De pijn werd steeds erger gisteravond bijna niet houdbaar. Vanmorgen werd de beslissing genomen een ct scan te nemen om te kijken of het de appendix niet was.
Uitslag: een gaatje in de blaas door te diep schrapen en urine… en wat nog meer lekkend. De blaas was de middag na de operatie ook nog grondig gespoeld met chemo, ook dat kan dus verspreid zijn.
Oplossing: een spoelkatheder waarbij de urine gelijk weer uit de blaas loopt en de druk op het gaatje weg valt. Eerst nog een paar dagen in het ziekenhuis en dan misschien nog een paar weken thuis.
Kunt u aangeven of dat gaatje zelfstandig kan genezen maar vooral of er nu gevaar voor uitzaaiingen is?
We zijn zo bang!!
Antwoord
Beste Belgbert,
Ten eerste, wat vervelend voor u. Uit uw verhaal begrijp ik dat u een uitschraap operatie voor een blaastumor heeft ondergaan en dat het tijdens of na de operatie goed was. Dus toen geen verdenking op een blaastumor. Niet helemaal duidelijk is hoe lang dat geleden is. Met de chemospoeling had u niet direct pijn zo te lezen. (want als dat zo zou zijn voel je dat meestal vrij direct daarna) Dus toen bestond er geen gaatje in de blaaswand. Zo'n gaatje komt overigens wel eens meer voor maar meestal wordt dat tijdens de ingreep direct gezien en de operatie afgebroken. Maar bij u is de operatie wel afgemaakt omdat er toe geen gaatje gezien was. Dus alle zichtbare tumor is er meest waarschijnlijk uit en dat is gerust stellend. Na de chemospoeling ging het ook nog goed omdat er toen nog geen druk op de blaaswand bestond.
Waarschijnlijk is er een heel zwak deel geweest ter plaatse van het uitschrapen wat op spanning is komen te staan toen de katheter verwijderd is en u weer een normale blaasvulling en ontlediging heeft gehad. Bij de blaasvulling is dan het zwakke plekje een gaatje geworden. Dat zijn er 2 mogelijkheden: of de urine loopt de buikholte in (in principe is urine steriel dus dat niet heel erg) of de urine blijft rond de blaas onder het buikvlies. Of er tumorcellen buiten de blaas zijn gekomen is moeilijk te zeggen. De ernst van de situatie maakt vooral uit welk soort en stadium de tumor heeft en of de uroloog op het oog alle tumor tijdens de operatie heeft kunnen uitschrapen.
Doorgaans geneest een gaatje in de blaas goed met een katheter gedurende enkele dagen tot een week. Soms maken ze nog een contrastonderzoek van de blaas om een eventueel lek te controleren.
Ik wens u heel veel sterkte en hoop dat u wat aan deze informatie heeft.
Met vriendelijke groeten,
Annemarie Leliveld
Dank u mevrouw Lelieveld, wat een snelle reactie!
nog even de situatie, 22 maart 2021 Turt uitslag T1 GR3
9 juli 2021 controle Turt uitslag blaas geheel schoon
10 januari Turt drie oppervlakkige tumoren in het bindweefsel verwijderd, gradatie nog niet bekend.Daarna naar huis en na twee dagen de problemen met urineleider onsteking en heel opgezette buik wat uiteindelijk gaatje bleek te zijn.
Sterkte gewenst bij verder herstel. En ik hoop dat het lang weg blijft.
Vriendelijke groeten, Annemarie Leliveld