Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Langdurig pijnklachten na TURT

8 juni 2022 om 14.40
269 x gelezen

Hoi,

ik heb ca 9 maanden geleden 2 TURTs gehad, omdat bij de eerste niet diep genoeg weefsel was verwijderd. Vervolgens is BCG gestart. Daarna zijn er biopten genomen, die waren goed, waarna wederom BCG. Over 3 weken controle cystoscopie, waarna de BCG weer verder gaat. Ik heb voor de blaasklachten een middel tegen blaaskramp en pijnstillers, ik neem die bij klachten en toch krijg ik die blaaspijn niet echt weg, het komt ook telkens weer terug. Varieert door de dag in hevigheid. Het liefst draag ik geen broek omdat de druk van de riem onprettig is bij het zitten want dat is precies de ( druk-) pijnlijke plek. Soms ben ik een paar dagen klachtenvrij en voel ik de blaas helemaal niet meer. 

- komt het vaker voor dat de pijnklachten nog zo lang aanhouden?

- doe ik wellicht iets fout met de pijnstilling?  Moet ik die ook nemen als ik geen klachten heb, m.a.w. preventief? 
 

- is dit reden voor verder onderzoek, wellicht op een ander gebied? 
 

Bovendien: Man uit 1959, 4 jaar geleden Melanoom met uitzaaiing in de oksel, geopereerd en nabehandeld 12 maanden met Nivolumab, PET-CT controle 4 maanden geleden; niks kwaadaardigs gezien. 
 

graag uw reactie en eventueel advies, alvast bedankt. 

 

Antwoord

Beste Eifel,

Zo'n TURT met nadien de BCG spoelingen tasten het slijmvlies van de blaas best wel even aan. Eerst door de wond en dan door de soort ontstekingsreactie die de BCG uitlokt. Het is altijd even een kwestie van tijd om te bepalen of de blaas spontaan genoeg hersteld. En dan zijn voor het bestrijden van de pijnklachten naast paracetamol soms ook middelen als naproxen, diclofenac of voltaren (als u die mag hebben) wel effectief. Tegen de blaaskrampen bestaan tal van middelen als vesicare en betmiga (meest gebruikt) en soms dridase (oud middel met wat meer bijwerkingen maar soms effectiever). Door de behandelingen die u heeft gehad kan er soms ook onomkeerbare schade ontstaan waardoor de ingezette behandeling gestopt moet worden en als de klachten aanhouden of erger worden zelfs (heel zelden gelukkig) de blaas verwijderd worden. Het 3-maandelijks onderzoek van de blaas is voldoende om lokale problemen die de klachten kunnen verklaren vast te stellen. Met betrekking tot uw voorgeschiedenis zal u toch ook met enige regelmaat nog een CT scan van het hele lichaam krijgen? Als klachten anderszins niet verklaard kunnen worden door de lokale behandelingen vand e blaas zou ik die een keer uitvoeren. Maar bespreekt u een en ander vooral met uw behandelend arts.

Sterkte gewenst, 

met vriendelijke groeten, 

Annemarie Leliveld

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Bedankt voor de reactie.

Het bevestigt mijn vermoedens, maar het is goed om dat bevestigd te krijgen.

Ik gebruik overigens Spasmex ( Trospium chloride ) om de blaas te ontspannen. Is het aan te bevelen vesicare of betmiga te proberen?

alvast bedankt voor uw reactie. 
 

met vriendelijke groeten

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Als spasmex (ik ken het niet) niet werkt valt het allicht te overwegen. Maar ik zou het wel even overleggen met de uroloog of huisarts.

 

Vriendelijke groeten,

Annemarie Leliveld

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46