Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

(Na)Behandeling spierinvadieve blaaskanker

22 augustus 2024 om 23.35
131 x gelezen

Hallo, 

Allereerst vroegik me af of er landelijk  verschillen bestaan in de behandeling van spierinvasieve blaaskanker met differentiatiegraad 3, zónder uitzaaingen.

 Zit er dus verschil in de aanpak én/of aanbod van bepaalde behandelingen tussen ziekenhuizen?

En zo ja, hoe kunnendeze verschillen bestaan?

Ten tweede vroeg ik me af welke nabehandeling wordt geadviseerd na het verwijderen van de kanker; de blaas, prostaat, lymfeklieren èn zaadleiders worden verwijderd?

Ik heb iets gelezen over het gebruiken van immunotherapie  als nabehandeling, gericht op het verkleinen op verspreiding.

En zijn er andere nabehandelingen mogelijk? 

 

Ik hoor het graag. 

 

Met vriendelijke groet, 

Berdien

 

 

Antwoord

Beste Berdien,

Tussen ziekenhuizen zullen altijd subtiele verschillen zitten in de behandeling van niet spieringroeiende blaaskanker. We maken allemaal gebruik van de zelfde richtlijn, die is europees. Non-muscle-invasive Bladder Cancer - DISEASE MANAGEMENT - Uroweb

Naast de differentiatiegraad zijn ook nog aantal andere factoren (van de tumor) van belang: de grootte van de tumor, of het er meerdere zijn, of het de eerste of tweede keer is. Daarnaast zijn ook patientfactoren van belang: zijn er ernstige plasklachten? Kan het middel verdragen worden? Was er eerder een goede reactie op het middel? 

En dan helaas tegenwoordig ook van belang of de blaasspoeling die je zou willen gebruiken ook voor handen is. Er is wereldwijd een probleem met de beschikbaarheid van de verschillende middelen.

Als er sprake is geweest van een spieringroeiende kanker van de blaas waarvoor de blaas, prostaat en lymfklieren verwijderd  zijn dan is er afhankelijk van de uitslag van het weefsel onderzoek (de diepte ingroei van de kanker in de blaaswand en eventuele lymfklieruitzaaingen) een mogelijke indicatie voor een aanvullende behandeling. Recent is het in een groot vergelijkend onderzoek duidelijk geworden dat er een relatief overlevingsvoordeel is als je patienten met een verhoogd risico op terugkeer van de ziekte behandeld met immuuntherapie. mo-06-2022-def-p35-40-bom.pdf Het duurt altijd nog wel een tijdje voordat het middel beschikbaar is in NL en ook voor vergoeding in aanmerking komt.

Hopelijk zijn hiermee uw vragen beantwoord.

Met vriendelijke groeten,

Annemarie  Leliveld

 

Laatst bewerkt: 23/08/2024 - 08:59