Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Neoblaas - brickerstoma

22 januari 2020 om 18.59
369 x gelezen

Geachte heer/mevrouw

Na blaaskanker diverse turps en vele blaasspoelingen kreeg ik in 2006 een zgn Neoblaas.

vanaf de eerste aanleg alleen maar ellende ontsteking op ontstekingen ontelbare AB kuren suprapubisch katheter etc 2007 prostaat uitgeschraapt.

Inmiddels heb ik een zgn prostatitis hardnekkige ontsteking

Nu heeft de uroloog uit het NKI-AVL voorgesteld de Neoblaas om te bouwen naar een Brickerstoma. Om zo te zorgen dat er geen urine meer langs de prostaat komt/loopt.

volgns hem ontstaan de klachten bij de aansluiting neoblaas-prostaat

Eerst gaan we nog een keer proberen de zieke prostaat zoveel mogelijk uit te ruimen doormiddel van een TURP. (op de  stond nog veel prostaat weefsel)Mocht dit niet voldoende resultaat bieden volgt de brickerblaas.

Mijn vraag ziet u nog mogelijkheden? en is het ook mogelijk om van een NEO blaas een pounch te maken Plassen door de navel?

 

Met vriendelijke groet Ron

 

 

Antwoord

Geachte Ron,

Uit het verhaal begrijp ik dat er destijds een prostaatsparende blaasverwijdering heeft plaats. gevonden. De problemen die zijn opgetreden passen inderdaad bij de nog steeds aanwezige prostaat onder een neoblaas van darm. Het verwijderen van de prostaat en waarschijnlijk ook de neoblaas om een Bricker urinestoma aan te leggen betekent dat dan de urine direct naar buiten loopt en niet opgevangen wordt in een reservoir zoals een neoblaas zoals u heeft of een pouch die je moet katheteriseren om leeg te maken. De kans om infecties te krijgen is in zijn algemeenheid wat groter bij urinereservoirs dan bij een urinestoma. Dat is helaas per persoon vooraf niet goed te voorspellen.

Technisch gesproken zou er vast een pouch kunnen worden aangelegd die gebruikt kan worden voor het katheteriseren door de navel of door een gaatje ergens anders in de onderbuik. Een beetje afhankelijk van de soort neoblaas en de conditie hiervan kan de neoblaas die u nu heeft omgebouwd worden tot een katheteriseerbare pouch. Dit is iets om te bespreken met een uroloog van het AvL die deze operaties uitvoert.

Sterkte gewenst.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Vriendeljk dank voor uw antwoord.

op dit moment sta ik aangemeld voor een TURP

10 jr geleden is mijn prostaat al een keer uitgeschraapt en een kerfje in mijn ureter gemaakt.

echter ik heb een zgn prostatitis ontwikkeld daarom wil de uroloog nogmaals proberen om de prostaat nog eens voorzichtig uit te schrapen er staat nog genoeg weefsel

mocht dit niet het gewenste resultaat hebben volgt de brickerblaas. Zodoende loopt er geen urine meer door/langs de prostaat.

ik ben dus aan het tobben

als het mogelijk is zou ik dan graag voor de pouch gaan hoe staat u tegenover het uitschapen vd prostaat best wel pijnlijk en lang herstel

vr gr Ron

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Nog een toevoeging:

de ptostaat kan in mijn geval niet worden verwijderd omdat er dan grote kans is op incontinetie en of darm perforratie

vr gr Ron

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

U zal dus nogmaals een TURP ondergaan. Het risico op een endeldarm beschadiging is klein maar na meerdere TURP's wel iets groter. Het zou kunnen helpen tegen de terugkerende prostatitis. Echter als de prostatitis terug keert en de urine via een andere weg wordt afgevoerd (een pouch of Brickerlis/stoma) dan is de kans dat de prostaat verder tot rust komt groter. echter als de prostaat erin blijft zitten is er wel een kans dat deze toch nog vocht produceert en daarmee een ontsteking kan geven. Echter een prostaat verwijderen na de eerdere TURPpen en aanleg van een neoblaas geeft een groter risico op beschadiging van omliggend weefsel.

Hopelijk zal de komende TURP verlichting geven. Nogmaals sterkte gewenst.

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46