Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
oorzaak?
Geachte dokter,
Na dat ik dinsdag mijn laatste barbitage gehad heb, krijg ik 19 februari een kijkoperatie, of cystoscopie of hoe dat ook mag heten, dus via de plasbuis, om te zien of het teruggegroeid is. Ik had 3 tumoren PTA1.
Ik ben doodsbang voor 19 februari en lig snachts vaak wakker van het denken wat nou in vredesnaam de oorzaak kan zijn. Bang dat er weer bloemkolen teruggroeien.
Ik ben nu net 63 jaar geworden, heb al 2 jaar klachten die pas eind oktober serieus zijn genomen, 6 november geopereerd.
Wat heb ik fout gedaan? WAT IS DE OORZAAK?
Ik heb niet gerookt in mn leven, heb de laatste 10 jaar ook niet in de rook van anderen gezeten. Wel woon ik sinds 21 jaar in een oud huis met loden waterleidingen.
De gemeente heeft een brief geschreven dat in de straat de loden leidingen veranderd worden in kunststof, en dat de woningbouwvereniging het maar in de tuin en in het huis moet vervangen. Ik vond het water hier in Hilversum gelijk al smerig smaken. Waar ik hier voor woonde had ik water van de Utrechtse heuvelrug.
Sinds ik weet dat ik blaaskanker heb drink ik alleen nog maar mineraalwater. Maar ik heb 20 jaar lang kraanwater gedronken en VEEL, Vanwege mijn nierstenen die ik in het verleden heb gehad zeker 2 liter kraanwater per dag en nog wat anders. 2enhalf a 3 liter vocht.
* Komt het misschien door dat slechte kraanwater hier? * Of door wisselende contacten die ik sinds 2011 heb gehad? * Voor 2011 trad ik veel op als artiest in rokerige kroegen. *Of door groot verdriet dat ik de laatste 10 jaar had vanwege het verlies van zeer dierbaren en het wegblijven van 1 van mijn zonen waarvan die vrouw mij niet moet? Zijn kinderen mag ik niet zien,, mijn andere kleinkinderen mag ik gelukkig wel zien. Maar 1 verloren zoon waarvan ik zielsveel hou brak mij. ( hij is gelukkig sinds kort weer terug) In 1985 ben ik ook 1 kind echt verloren aan leukemie, 1 dochter, dus behoorlijk zeer veel groot verdriet. Krijg je daar kanker van?
Wel heb ik vanwege nare toestanden en trauma's in mijn leven de laatste 20 jaar behoorlijk vaak tranquilizers geslikt, benzo's. En ik dronk de laatste 9 jaar af en toe een borrel, maar niet elke dag. Zeker 2 of 3 dagen per week niks. Nu sinds eind oktober helemaal nul. Komt het daar door?
Wat kan de oorzaak zijn? Roken wat ik niet doe want ik heb astma.
Als ik een oorzaak weet kan ik mijn leven daar op aanpassen.
Ik leef verder heel gezond, ik zoek een oorzaak zodat die rottige tumoren niet meer terugkomen.
Mijn oude vader uit Frankrijk, die 3 april 2019 ten hemel is gestegen bijna 90 jaar, had ongeveer op zijn 85ste blaaspoliepen ( toevallig achter gekomen omdat hij al 15 jaar prostaatkanker had) die waren weggehaald en blaasspoelingen gehad en het was niet meer teruggekomen, uiteindelijk aan darmkanker gestorven, maar eigenlijk gewoon van ouderdom, zijn lieve lichaam was op. Mijn moedertje uit Groningen is 91 geworden en had geen kanker. Mijn oma's en opa's stierven wel aan kanker, 1 oma niet, die had altzheimer. 1 oma in 1957 leukemie net als mijn dochtertje in 1985.
Hoe komt het? Wat kan ik doen? Ik blijf wel om de 3 maanden kijkoperaties houden en ik heb de beste oncologische uroloog van het Gooi, hij zegt dat ik pure pech heb. Maar daar heb ik geen vrede mee, "pech" betekent volgens mij "ik weet het niet"
Ik wil zo graag 75 worden, ik had juist zo'n leuk leven de laatste paar jaar.
Lieve groet, Anne
Antwoord
Beste Anne,
Om met de laatste zin te beginnen. Het is helemaal niet zeker dat u geen 75 jaar wordt met wat u nu heeft. Het zijn laaggradige tumoren waarvan velen best vaak terug kunnen komen. Waarvoor dan operaties via de plasbuis en ook spoelingen nodig zijn. Een kleiner deel van deze tumoren wordt agressiever en gaat de blaaswand ingroeien. Daar is dan een agressievere behandeling voor nodig. Dat wil nog lang niet zeggen dat u aan de ziekte gaat overlijden.
Met het zoeken naar een onderliggende oorzaak is het altijd lastig. Enerzijds omdat er veel mogelijke factoren een rol kunnen spelen. Zoals bij blaaskanker inderdaad roken een sterk gerelateerde factor is. Maar ook het langdurig verven van haar of de vroegere kappers die haar verfden, met blote handen. Alcohol speelt bij blaaskanker een kleinere rol. Genetisch zijn er ook aanwijzingen voor dat het meer in de ene dan in de andere familie voorkomt. En soms als een onderdeel van een syndroom. Dat wil zeggen een aandoening waarbij er sprake is van meerdere ziektes (of de kans daarop) die erfelijk zijn door een bepaald genetische weeffout op een specifieke plek in de genen. Anderzijds is het lastig iets met een eventueel mogelijk aanwijsbare oorzaak te doen. U rookt al niet dus dat hoeft u niet te stoppen. Verder draagt enigszins gezond leven altijd bij aan uw gezondheid. Heel veel meer concreet kan je er ook niet mee of aan doen.
Veel sterkte gewenst met de operatie waarbij eerst de uitslag van het weefsel u moet vertellen hoe het verder moet.
Vriendelijke groeten.
Hartelijk dank voor uw reactie. Ja! Ik verf al vanaf mijn 14de mijn haar. Ik heb het nu al maanden niet gedaan en zal het ook nooit meer doen! Wellicht is dit de oorzaak. Ik droeg wel handschoenen maar het kwam toch altijd op mijn hoofdhuid. Dat zou het bij mij dus kunnen zijn.
Nogmaals, heel hartelijk dank!