Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Pijnbestrijding bij blaaskrampen/stolsels in blaas
Goedendag,
Mijn moeder van 84 is 3 jaar geleden bestraald voor blaaskanker met goed gevolg, alleen is haar blaaswand hierdoor erg beschadigd en heeft ze vaak last van bloedingen.
Ze ligt op dit moment in het ziekenhuis waar ze voor teveel vocht vasthouden een katheter heeft gekregen voor het monitoren van intake en uitgave. Bij het verwijderen van deze katheter is de wand beschadigd en heeft ze veel last van bloedingen en stolsels en de bij behorende krampen. Deze zijn zo hevig dat ze nu al bijna 5 dagen zoveel pijn heeft dat ze het liefst dood wil (terwijl ze altijd een sterke wil om te leven heeft). Ze slaapt hier nauwelijks door en pijn is dus niet te dragen.
Artsen geven aan dat pijnbestrijding bij dit soort klachten er eigenlijk niet is, alleen spierverslappers en die helpen dus weinig. Ze krijgt ook fentanyl, met even resultaat, maar ook maar kort.
Wel is er constant blaasspoeling en 4x per dag handmatige spoeling (die ze regelmatig afwijst, omdat dat teveel pijn geeft)
Is er iets anders mogelijk qua pijnbestrijding?
Misschien handig om te vermelden is dat ze ook maar 1 nier heeft, die tussen de 10-15% werkt en hartproblematiek. Door pijn, niet slapen en waarschijnlijk de fentanyl is ze nu ook verward (delier) en verliest ze decorum.
Antwoord
Beste JaeninedeV,
Das een erg vervelende maar helaas wel een bekende situatie, waarin uw moeder zich in verkeert. Soms is het mogelijk om toch nog paar bloedingen met een kijkoperatie dicht te branden. En heeft ze op dit moment nog bloedverdunnende medicijnen? Zo ja, dan zou ik die zeker stoppen. Het risico op een propje in een bloedvat zou ik direct voor lief nemen.
Wat pijnstilling betreft naast de fentanyl: om de blaas rustig te houden: Betmiga, Vesicare, Dridase (oxybutinine) bijvoorbeeld. Maar ook NSAID's als ibuprofen of naproxen of diclofenac zouden kunnen. Soms helpt het spoelen van de blaas met een lidocaine spoeling of dridase spoeling nog. En een enkele keer kan de radiotherapeut toch nog 1 keertje bestralen tegen het bloeden.
Veel sterkte gewenst,
vriendelijke groeten, Anenmarie Leliveld