Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
pijnbestrijding bij blaasspoelingen met BCG
Dit voorjaar zijn enkele niet-invasieve blaastumoren verwijderd. Na een eerste serie van 6 blaasspoelingen met BCG heb ik vorige week de eerste serie van 3 spoelingen met BCG afgerond. Daarbij heb ik te kampen met een steeds sterker toenemende pijn. Veel aandrang om te plassen, telkens kleine beetjes tot nihil, dan felle schrijnende/branderige pijn in de urinebuis. Als er wel urine is geplast en het stopt dan volgt een felle pijnscheut naar rechts via de buik naar de rug. Daarnaast is er ook nog controle-verlies over het plassen zodat ik minstens 3 keer te laat op het toilet kwam.
De reactie vanuit het ziekenhuis: hoort bij de bijverschijnselen, u kunt paracetamol slikken. Maar dat helpt niet. Ik word gek van die pijn en zie als een berg op tegen de volgende serie spoelingen. Kunt u mij vertellen of er medicijnen zijn die hier wel adequaat op in kunnen grijpen. Alvast bij voorbaat dank voor uw reactie!
Antwoord
Beste Blaas1955,
Wat vervelend zeg. Helaas komt dit wel regelmatig voor bij mensen die gespoeld worden met BCG. Wordt er vooraf wel gecontroleerd of er niet sprake is van een blaasontsteking? De BCG irriteert de blaaswand soms erg wat na verloop van tijd heel vaak ook weer weggaat maar bij u nu wat langer aanhoudt. Pijnstillers als paracetamol helpen soms maar NSAID's (voltaren, ibuprofen, diclofenac etc.) helpen vaak wat beter. Maar daarbij moet wel de nierfunctie goed zijn en tijdens het slikken hiervan moet u wel maagbescherming krijgen, in door middel van medicijnen. Als dit niet werkt zijn er ook medicijnen tegen blaaskrampen: vesicare, dridase of betmiga die ook de aandranggevoel kunnen remmen en daarmee de pijn.
Misschien kan u bovenstaande suggeren bij huisarts, uroloog of begeleidend verpleegkundige.
Veel sterkte,
vriendelijke groeten, Annemarie Leliveld
Hartelijk dank voor uw reactie met medicatie-suggesties. Ik zal deze met de oncologieverpleegkundige bespreken en hoop dat we voor de volgende serie spoelingen tot een goede pijnstilling kunnen komen. Hartelijke groeten!
Nabrander: er is geen sprake van een blaasontsteking. Dit is reeds enkele keren getest maar de uitslag telkens negatief.