Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Pijngolven na blaasbiopsie

Geachte heer de Jong en mevrouw Leliveld, Even heel kort mijn voorgeschiedenis. Eind 2022 is bij mij niet-spierinvasieve blaaskanker vastgesteld. Middels een TURToperatie is de tumor begin 2023 verwijderd. Daarna 1 serie van 6 BCG spoelingen gehad, gevolgd door 2 series van 3 spoelingen. Telkens bleek bij de cystoscopie dat de blaas schoon was, dus geen nieuwe tumor geconstateerd. Maar omdat mijn urine wel “foute” cellen bleef vertonen ben ik kortgeleden eerst in de CT scan geweest waarbij geen bijzonderheden zijn aangetroffen. Daarna zijn er biopten genomen van de blaaswand en die lieten ook dezelfde “foute” cellen zien. Ik voelde me de eerste paar dagen na de biopsie (op 15 januari j.l.) kiplekker, maar na een paar dagen werd dat totaal anders. Het plassen ging steeds moeilijker en uiteindelijk stopte het helemaal, terwijl ik om de zoveel tijd een soort pijngolf voelde. Dat voelde aan als enorme aandrang. In het ziekenhuis heb ik een catheter gekregen en na een paar dagen mocht ik dat verwijderen. Het viel me wel op dat die pijngolven gewoon door bleven gaan. Het verwijderen ging prima en de eerste paar uur ging het plassen goed, maar na een paar uur begon het weer moeilijker te worden en ging de boel weer op slot. Opnieuw heb ik een catheter gekregen en het antibioticum cotrimoxazol gekregen, maar na 3 dagen blijven die pijngolven toch nog komen om de paar uur. Heeft u enig idee wat deze pijngolven zou kunnen veroorzaken en hoe ze kunnen worden bestreden? Bedankt voor uw antwoord. 

Antwoord

Geachte FonsNaus,

De klachten die u beschrijft komen vaker voor. Zeker wanneer de blaas meermaals geopereerd is en spoelingen heeft gehad. Dan kan er in verloop van de tijd een optelsom aan klachten ontstaan. Soms bestaat er een tijdelijke verergering door een blaasontsteking met bacteriën zoals bij u nu het geval is. En daar krijgt u dan ook de antibiotica. Soms kunnen klachten komen doordat er tumor in de blaas zit. De ene oorzaak is niet goed te onderscheiden van de andere wanneer er al deze behandelingen hebben plaats gevonden.

Ik zou eea met uw uroloog bespreken. Helaas kan het soms zo zijn dat u met deze klachten een vervolgbehandeling met BCG niet meer kunt verdragen. Maar daarvoor is het nu nog te vroeg. Eerst maar het effect van de antibiotica afwachten.

Sterkte gewenst,

vriendelijke groeten, Annemarie Leliveld

Laatst bewerkt: 26/01/2024 - 08:26