Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
pijnmedicatie & gespecialiseerde blaaskanker centra
Goede morgen mevr. Leliveld,
Pijnmedicatie
Ik heb de idee, dat ik de laatste 2 weken sinds ik weet, dat ik blaaskanker heb, veel onnodige pijn lijd. Grootste pijnpunt is lage rugpijn links in combinatie met "weerpijn " in de nierstreek beide zijden tijdens en na het plassen. De rugpijn, waarvan de urologe zich distantieert in de zin niet tot haar vakgebied behorend, impliceert moeilijk kunnen zitten en vooral ook niet liggen en inslapen. 3 tot 4 uur slaap per nacht soms aangevuld met n paar uur overdag is slopend en beperkt mijn full time job als bedrijfsdirecteur zeer en m.i. onnodig. De aanvankelijk gestarte fysiotherapie is gestopt.Ik zie mijn geest kruipen om zo nog 2/3 weken door te moeten totdat ik geopereerd wordt. Mijn suggesties wellicht uitzaaiing bekken en/of darmen worden tot nu toe niet echt serieus opgenomen. Ook de combinatie c.q. mogelijke oorzaak obstipatieIk heeft weinig aandacht, de poeders werken niet. Zal uiteraard vanmiddag de pijnmedicatie met de urologe bespreken, maar zij heeft al eerder aangegeven, dat er geen specifiek in dit gebied werkende medicijnen existeren.
Vraag 1.
Is er geen krachtigere en specifiek werkende pijnstiller dan de huidige voorgeschreven Tramadol 50 mg. in combi met 2 paracetemol 500 mg. 3 tot 4 maal daags?
Ik heb aanvankelijk de gevolgen van blaaskanker onderschat, nl. in zijn algemeenheid nauwelijks sterfte goed te behandelen en te opereren, pechgeval krijgt stoma. In het weekend heb ik mij via kanker.nl echter een goed ingelezen en geconstateerd, dat spierinfasieve dus agressieve kankervorm geen appeltje eitje is. Zowel de operatie kan tot complicaties leiden, maar ook uitzaaiingen en repetitie kunnen langdurige en invaliderende consequenties hebben. Mijn oog is via jullie site dus ook op de gespecialiseerde blaaskanker centra gevallen, derhalve:
Vraag 2.
Wanneer is het verstandig een gespecialiseerd centrum de behandeling/operatie te laten voortzetten? Is een second opinion aan te bevelen? Hoe organiseer ik dit als patient?
Antwoord
Beste Niersteiner49,
Naar ik begrijp uit uw verhaal weet u pas recent dat u blaaskanker heeft maar er heeft nog geen kijkoperatie door de plasbuis plaatsgevonden. Als dat heeft plaats gevonden en het weefsel is door de patholoog bekeken kan je iets over het stadium van ziekte zeggen. Mede afhankelijk van waar de tumor in d e blaas zit kan het zijn dat de urineleider van 1 of 2 nieren niet goed de urine door kan laten stromen als bijvoorbeeld de tumor op de opening naar de blaas zit. dan krijg je pijn in die flank of die zijde van de rug. Met een echo onderzoek kan je als uroloog vrij eenvoudig zien of er uitzetting is van de nieren. Ik weet niet of daar naar gekeken is.
Wat de pijn betreft is het altijd wel fijn als dokter om te weten wat de pijn veroorzaakt. Beter de oorzaak behandelen dan alleen pijnstilling geven. Maar als toch pijnstilling is aangewezen is inderdaad paracetamol de eerste stap. Persoonlijk vind ik tramadol niet zo'n goed middel: vaak niet het gewenste resultaat en wel bijwerkingen. Als u het mag hebben is het gebruiken van naproxen, diclofenac of voltaren, naproxen zeker een goede keuze. Hierbij moet wel een maagbeschermer gegeven worden en uw nierfunctie moet niet matig of slecht zijn. Als dit niet goed werkt is het tijdelijk gebruik van oxycodon 9een morfine afgeleid) een mogelijkheid maar dit zou ik onder begeleiding van de huisarts doen.
Er zijn inderdaad steeds meer blaaskanker expertise centra in NL. een beetje afhankelijk van waar u woont kan u daar naar toe verwezen worden. Welke dit zijn kan de uroloog u vertellen. Voor een second opinion zult u uw huisarts moeten vragen om een verwijzing te schrijven.
Ik hoop dat u hier wat verder mee bent gekomen.
Sterkte en vriendelijke groeten,
Annemarie Leliveld