Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Sedatie/roesje mogelijkheden blaasspoeling

30 maart 2022 om 09.51
1717 x gelezen

Ik wil graag weten of er een ziekenhuis is waar ik lichte sedatie/roesje kan krijgen bij mijn blaaspoelingen en cystoscopie.

Inbrengen katheter is zo pijnlijk waardoor de behandeling niet kan plaatsvinden.

Vriendelijke groet

Prk

Antwoord

Beste Prk,

 

Als het inbrengen van een katheter zoveel pijn doet (of de spoeling zoveel pijn doet) moet je je afvragen of de blaasspoelingen uberhaupt wel een goede behandeling zijn. Ook is het belangrijk te achterhalen waarom het inbrengen van een katheter of een cystoscoop (bij het blaasonderzoek) zo pijnlijk is. Is er heel veel angst voor pijn waardoor u alle spieren erg aanspant waardoor het inbrengen van iets in de plasbuis bijna niet mogelijk is? 

Sedatie is wel mogelijk en af te spreken vooraf een scopie maar nogmaals, ik zou eerst goed laten kijken naar de oorzaak van de pijn. Sterkte gewenst,

Vriendelijke groeten,

Annemarie Leliveld

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Annemarie,

Dank voor de reactie!

ik denk zelf dat het inderdaad door angst komt, door eerdere ervaringen met een darm onderzoek wat veel pijn heeft gedaan. De eerste cystoscopie was niet mogelijk, daarom heeft mijn uroloog eerst ct scan laten maken, daar was een tumor op te zien. Deze is onder narcose weggehaald, het katheter is blijven zitten zodat de volgende dag gelijk een spoeling gegeven kon worden. De spoeling was geen probleem, het is echt alleen het inbrengen van de katheter , het cystoscopie onderzoek is ook niet mogelijk. Daarom heb ik om sedatie gevraagd, maar mij is gezegd dat dit niet mogelijk is. En hiermee ben ik naar huis gestuurd en zijn al de vervolg spoelingen afgezegd. 

ik begrijp van u dat sedatie wel mogelijk is, kunt u mij vertellen in welk ziekenhuis ik hier voor terecht kan?

vriendelijke groet, prk

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste prk,

Alleen voor het moment van het inbrengen van de katheter zou het wellicht beter zijn om alleen met medicatie direct vooraf deze pijn te verminderen/voor te zijn. Een combinatie van een tabl valium (oid) gecombineerd met een wat sterke pijnstiller in de vorm van een prik die u direct van tevoren krijgt. Om dit onder sedatie te doen is wat erg invasief (met iedere keer een infuus en toch even verlaagd bewustzijn). 

Maar de controle scopie onderzoeken zullen toch wel plaats moeten vinden. Daarvoor zou ook deze medicatie overwogen kunnen worden. Misschien goed om het toch nog eens met uw uroloog te bespreken. 

Stekte .

 

Vriendelijke groeten, Annemarie Leliveld

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46