Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Tijd tussen chemo en operatie/zwemmen
Beste professional
Bij mijn man is een invasieve blaaskanker geconstateerd. Dit is gebeurd in het ziekenhuis van Metz. Er is hem chemo voorgeschreven, wanneer dat start horen we nog deze week. Daarna blaasverwijdering. Wij wonen in Frankrijk maar hebben eigenlijk net ons huis verkocht om naar Nederland te verhuizen. We zullen het huis dus met enkele maanden moeten verlaten. Nu hebben we het zo bedacht. De chemokuur in Metz volgen omdat dat al op de rit staat en dus hopelijk snel gaat gebeuren. En dan de operatie in Nederland. Mijn vragen: Hoeveel tijd kan je tussen de laatste chemo behandeling en de operatie nemen? We zullen in die tijd een verhuizing naar Nederland moeten realiseren en een intake in het ziekenhuis die mijn man als patiënt wil nemen. Mijn man zal natuurlijk vrijgesteld worden van alle werkzaamheden rond de verhuizing. Maar we willen graag weten wat haalbaar is.
Verder nog een vraag van manlief, kan je eigenlijk nog gaan zwemmen/ sauna etcetera na een blaasverwijdering? Hartelijk dank voor uw antwoorden.
Jet.
Antwoord
Beste Iwanttoknow,
Dit is best een heftig programma voor uw man. Ik zou eerlijk gezegd zo snel mogelijk een intake organiseren in een ziekenhuis in NL. Voor dat alle informatie scans en besprekingen zijn geweest ben je weken verder. Zo kan het ziekenhuis in NL waar de operatie plaats vindt ook eea afstemmen. Idealiter is er een periode van 6 weken tussen het afronden van de laatste chemotherapie en de operatie. Met betrekking tot de operatie zullen ook nog voorbereidingen getroffen moeten worden met bezoek anesthesist en stoma verpleegkundige. Ik weet niet wat er besproken is ten aanzien van de urineafleiding (stoma, neoblaas of pouch) maar dat vergt ook nog tijd om te bespreken en als er echt keuze is nog tijd om te besluiten. Met alle soorten van urineafleiding kan hij zwemmen of naar de sauna. Veel sterkte in dit traject!
Vriendelijke groeten,
Annemarie Leliveld
Beste dokter Leliveld.
Hartelijk dank voor uw antwoord dat doet ons deugd dat er alleen al naar ons geluisterd wordt, het is hier gemakkelijk antwoord op onze vragen te krijgen. Vanmorgen hebben we gehoord dat mijn man een afspraak bij de oncoloog heeft op 21 maart..tot die tijd gebeurd er sowieso niets. Er is niets besproken over urineafleiding, we hadden zelfs geen idee dat er andere manieren mogelijk zijn. We zullen daar meer informatie over gaan zoeken. Verder dank voor uw aansporing, we zullen deze week de huisarts in Nederland contacteren en vragen snel een verwijzing rond te maken zodat we al een intake kunnen doen in een ziekenhuis in NL.
We zullen hier misschien nog terug komen met vragen en danken u hartelijk.
Jet en Hans
Beste Jet en Hans,
Veel sterkte gewenst met het organiseren en ondergaan van de behandelingen.
Vriendelijke groeten,
Annemarie Leliveld