Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Vaccinatie Covid-19
Het lijkt erop dat er binnenkort een vaccin beschikbaar is tegen Covid-19. Ik behoor met mijn 66 jaar en onderliggende ziektes ( o.a. blaaskanker), waarschijnlijk tot de eerste groepen die gevaccineerd worden. Dat vaccin werkt, ik weet uiteraard niet hoe, in op de werking van het immuunsysteem. Momenteel doorloop ik een programma met BCG-spoelingen. A.s. Maandag spoeling 12 en, als ik het wel heb een de uitslag van mijn blaasonderzoek half december is goed, krijg ik daarna drie maanden rust voor de volgende drie spoelingen met BCG.
Moet ik mij over die vaccinatie zorgen maken i.r.t. de spoelingen met BCG? Er wordt elke keer in de flyers wel keurig benadrukt, dat de spoelingen alleen in de blaas werkzaam zijn en alleen daar invloed hebben op de immuniteitswerking, maar ik voel na de spoelingen ook wel - niet hevig, maar toch, ook andere effecten in bijv. spieren en gewrichten en anders lees ik in de bijsluiter wel dat er ook effecten buiten de blaas en op langere termijn kunnen optreden. Zou dit een overweging kunnen zijn niet tot vaccinatie over te gaan?
Antwoord
Beste J65,
Momenteel is dit onderwerp uitgebreid aan de orde geweest bij Europese urologen. Er is consensus over dat het geven van BCG niet minder veilig is dan normaal nu er mogelijk mensen COVID-19 kunnen krijgen. Wel wordt gezegd om het aantal contact momenten in het ziekenhuis te beperken en eventueel het te beperken tot 2 van de normaal 3 spoelingen in een cyclus. Dit hangt natuurlijk een beetje af van hoe goed de voorzorgsmaatregelen in het ziekenhuis georganiseerd zijn.In NL is dat wel goed denk ik.
Dan wordt er, in deze tijd, aanbevolen om het BCG spoelschema na 1 jaar te stoppen.Dit is de periode waarin d e meeste winst (risicoreductie) wordt behaald. Daarna zouden mogelijk de negatieve effecten van het geven van extra spoelingen niet opwegen tegen de voordelen van de BCG in tweede en derde jaar.
Ten aanzien van het geven van het vaccin bij patiënten die een BCG spoelschema volgen is nog weinig aan de gang. Het is wel zo dat het te geven vaccin centraal op het lichaam werkt en dat de BCG voor iets doet op de lokale immuniteit van de blaas en blaaswand. Dus ik zou het vaccin wel adviseren maar niet nemen met gelijktijdige toediening van de blaasspoelingen. Laat daar dan een paar weken tussen zitten bijvoorbeeld. Bij ontstaan van koorts of malaise en uiteraard luchtweg gerelateerde klachten na de vaccinatie altijd indicatie voor testen en bezoek aan de huisarts (liefst ook overleg met uroloog)
Veel sterkte gewenst.
Ik dank u hartelijk voor uw uitgebreide antwoord.
Met vriendelijke groet,
Jan Mans